Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015 01:31

Όλοι οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων που κατεβαίνουν στη Μεσσηνία

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ… 
Παλιοί, νέοι, γνωστοί αλλά και παντελώς άγνωστοι, παλιοί σύντροφοι που τώρα είναι αντίπαλοι, πρόσωπα εκ μεταγραφής από άλλους πολιτικούς χώρους, επαγγελματίες πολιτικοί αλλά και σκληρά εργαζόμενοι που δεν είχαν τη δυνατότητα να βγουν στο κυνήγι της ψήφου… Συνολικά 85 υποψήφιοι βουλευτές ζητούν την ψήφο των Μεσσήνιων, από 16 κόμματα. Ας δούμε ποιοι είναι…

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ… 
Παλιοί, νέοι, γνωστοί αλλά και παντελώς άγνωστοι, παλιοί σύντροφοι που τώρα είναι αντίπαλοι, πρόσωπα εκ μεταγραφής από άλλους πολιτικούς χώρους, επαγγελματίες πολιτικοί αλλά και σκληρά εργαζόμενοι που δεν είχαν τη δυνατότητα να βγουν στο κυνήγι της ψήφου… Συνολικά 85 υποψήφιοι βουλευτές ζητούν την ψήφο των Μεσσήνιων, από 16 κόμματα. Ας δούμε ποιοι είναι…

Πάντως τόσο οι υποψήφιοι βουλευτές όσο και οι συνδυασμοί είναι αρκετά λιγότεροι απ’ ό,τι ήταν στις εκλογές του 2012. Τότε είχαμε 112 υποψήφιους και 23 συνδυασμούς.
Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να φτάσει ή και να περάσει τη Νέα Δημοκρατία στο μέχρι τώρα απόρθητο πολιτικό κάστρο της Μεσσηνίας. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν αυτή την υπόσχεση στον Αλέξη Τσίπρα, όταν ήρθε και μίλησε στο κλειστό της Παραλίας. Η Νέα Δημοκρατία πάντως δεν έχει μείνει με τα χέρια σταυρωμένα. Ενίσχυσε το ψηφοδέλτιό της και οι υποψήφιοί της στην προεκλογική περίοδο δούλεψαν σκληρά προκειμένου να κρατήσουν τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας και να πάρουν και την ψήφο του.
Εκείνο που δεν μπορεί να εκτιμήσει εύκολα κάποιος είναι το που θα κυμανθεί το ποσοστό του πρωτοεμφανιζόμενου σε βουλευτικές εκλογές Ποταμιού. Δύσκολα επίσης μπορεί να πει κανείς ποιος θα πιάσει μεγαλύτερο ποσοστό, το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου ή το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Παπανδρέου; Το ΚΚΕ δεν πρέπει να χάσει δυνάμεις, γι’ αυτό και έφτιαξε ένα καλό ψηφοδέλτιο, με εμπειρία αλλά και με νεανικότητα, με πίστη στις θέσεις του κόμματος και αγωνιστική διάθεση.
Ας πάρουμε όμως έναν έναν τους συνδυασμούς και τους υποψήφιους βουλευτές:

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ - Κ.Κ.Ε.
Ανανεωμένο και σχετικά νεανικό το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στη Μεσσηνία και επιπλέον συγκροτείται από τρεις γυναίκες. Το ΚΚΕ με την αταλάντευτη θέση του κατά της αστικής διαχείρισης, κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπέρ της ταξικής πάλης των εργαζομένων προσδοκά ότι θα έχει τη στήριξη των εργατικών στρωμάτων της Μεσσηνίας ώστε να αυξήσει και πάλι τη δύναμή του.
Υποψήφιος είναι ο οδοντίατρος Νίκος Διασάκος, στέλεχος του ΚΚΕ με μακρά δράση σε πολλούς τομείς δουλειάς. Είναι η Αγγελική Ζαφείρη, από την ΚΝΕ, η οποία κατάγεται από τη Χώρα. Είναι η κτηνίατρος Χριστίνα-Ελευθερία Καντζιλιέρη, που κατάγεται από την περιοχή της Αρτεμισίας και είναι δημοτική σύμβουλος Καλαμάτας με τη Λαϊκή Συσπείρωση. Είναι ο γνωστός δικηγόρος Αντώνης Κατσάς, που συνεργάζεται με συνέπεια με το ΚΚΕ. Είναι ο Σαράντος Κουκούμης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Τριφυλίας, δημοτικός σύμβουλος. Είναι ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ Μεσσηνίας, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων Μουσικών Σχολείων. Είναι η ελεύθερη επαγγελματίας Στέλλα Χρηστέα, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Επισκευαστών Αυτοκινήτων.
Το ΚΚΕ τον Ιούνιο του 2012 πήρε στη Μεσσηνία 4,13%, ενώ ένα μήνα πριν είχε πάρει 7,33%.     

ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, στη Μεσσηνία, θέλει να τα πάει ακόμη καλύτερα απ’ ό,τι τα πήγε στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου, όπου κέρδισε την Καλαμάτα αλλά και σε διάφορες περιοχές της υπόλοιπης Μεσσηνίας ανταγωνίστηκε στα ίσα τη Νέα Δημοκρατία.
Σε αυτό το πλαίσιο καταβαίνει στις εκλογές με υποψήφιους που καλύπτουν έναν ευρύ πολιτικό χώρο, από την αριστερά μέχρι το κέντρο αλλά και λίγο προς τα δεξιά. Υποψήφιοι είναι: η Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη, δικηγόρος και περιφερειακή σύμβουλος Πελοποννήσου με το συνδυασμό «Πελοπόννησος Πρώτα» και τον Οδυσσέα Βουδούρη. Ο Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος, ο οποίος προέρχεται από το χώρο της κεντροαριστεράς και είχε εκλεγεί δήμαρχος Πεταλιδίου με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Ο Πέτρος Κωνσταντινέας, πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Μεσσηνίας και πρώην διεθνής διαιτητής, ο οποίος δεν συμβιβάστηκε με επιθυμίες κάποιων ισχυρών και ίσως αυτός ήταν και ο λόγος που ανατινάχτηκε ο φούρνος του, στην Υπαπαντή της Καλαμάτας. Ο Πέτρος Κωνσταντινέας θεωρείται ότι μπορεί να αντλήσει ψήφους και από το λεγόμενο χώρο της λαϊκής δεξιάς. Υποψήφια και σε αυτές τις εκλογές είναι η Ιωάννα Μαραβελή, από την Τριφυλία, ιδιωτική υπάλληλος. Είναι και ο Σπύρος Μωρακέας, συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικός μηχανικός. Αυτοδικαίως είναι υποψήφιος ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος, εκπαιδευτικός. Υποψήφια είναι και πάλι η Έλενα Ψαρρέα, φιλόλογος, η οποία προέρχεται από τη Διεθνιστική Εργατική Αριστερά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2012 έλαβε στη Μεσσηνία ποσοστό 21,55%, ενώ το Μάιο του ίδιου χρόνου είχε πάρει 13,33%. Σκοπός είναι να εκλέξει τουλάχιστον δύο βουλευτές στη Μεσσηνία, εφόσον έρθει πρώτο κόμμα πανελλαδικά.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε να φτιάξει ένα ψηφοδέλτιο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, δεδομένου ότι στις ευρωεκλογές του Μαΐου υπέστη απώλειες και μάλιστα στην Καλαμάτα ήρθε δεύτερη, πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ. Έβαλε λοιπόν στο ψηφοδέλτιο τρεις αυτοδιοικητικούς παράγοντες, πρόσωπα που έχουν καλή γνώση της καθημερινότητας και των προβλημάτων της κοινωνίας και εκτιμάται ότι θα έχουν καλή σοδειά σε ψήφους.
Υποψήφιος στη Μεσσηνία θα είναι και αυτή τη φορά, όπως σε όλη την πολιτική του πορεία, ο Αντώνης Σαμαράς, πρωθυπουργός της χώρας τα δυόμισι τελευταία χρόνια.
Ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, από τους παλιότερους βουλευτές, είναι ξανά υποψήφιος. Πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής είναι ο Περικλής Μαντάς, πρόεδρος της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και θεματικός αντιπεριφερειάρχης του Πέτρου Τατούλη με αντικείμενο την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Υποψήφια είναι και η Αντωνία Μπούζα-Κωνσταντέλου, περιφερειακή σύμβουλος με τον Πέτρο Τατούλη, εντεταλμένη τουριστικής ανάπτυξης και προβολής στη Μεσσηνία. Πρώτη φορά υποψήφια βουλευτής είναι και η Μαρία Οικονομάκου, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, πρώτη σε ψήφους δημοτική σύμβουλος. Ο βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης παρέμεινε στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Υποψήφιος είναι και πάλι ο Μίλτος Χρυσομάλλης, από τη νέα γενιά πολιτικών, με έντονη δραστηριότητα στη Νέα Δημοκρατία και με τεκμηριωμένες θέσεις για τα πολιτικά πράγματα.
Σημειώνεται ότι η Νέα Δημοκρατία τον Ιούνιο του 2012 έλαβε στη Μεσσηνία ποσοστό 41,59%.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ - Μετωπική Αριστερή Συμπόρευση
Το σχήμα ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ κατεβαίνει με πλήρες ψηφοδέλτιο και με δύο νέα πρόσωπα. Στόχος η ενίσχυση του αριστερού μετώπου που με αγώνες διεκδικεί την ανατροπή της αστικής διαχείρισης.
Υποψήφιοι με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ο Στάθης Γιακουμής, τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο αγρότης Παρασκευάς Διονυσόπουλος, η εκπαιδευτικός Γαρυφαλλιά Καπετανάκη, ο γεωπόνος και επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Μωριά στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου Παναγιώτης Κάτσαρης, ο εκπαιδευτικός Δονάτος Νίκου, ενώ τα δύο νέα πρόσωπα είναι ο αγρότης Βασίλης Σπυρόπουλος από τα Φιλιατρά και η γιατρός Σύλβια (Χρυσούλα) Φεσσά.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τον Ιούνιο του 2012 πήρε στη Μεσσηνία 0,42%, ποσοστό εντυπωσιακά χαμηλότερο από το 1,67% που είχε πάρει ένα μήνα νωρίτερα.

ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Δημοκρατική Παράταξη
Το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ είναι ανανεωμένο, αν και υπήρξαν κάποιες δυσκολίες στη συγκρότησή του, αφενός λόγω της φθοράς που έχει υποστεί από τις πολιτικές που εφάρμοσε στην πρώτη περίοδο της κρίσης και στην περίοδο της συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία και αφετέρου επειδή την τελευταία στιγμή ο Γιώργος Παπανδρέου δημιούργησε το δικό του κόμμα.
Υποψήφιοι με το κόμμα στο οποίο προεδρεύει ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι η έμπορος Κατερίνα Αθανασοπούλου, η οποία είναι και σύμβουλος στη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας. Ο δικηγόρος Διονύσης Αλευράς, υποψήφιος βουλευτής και στις εποχές που το ΠΑΣΟΚ κυριαρχούσε. Ο δικηγόρος Δρόσος Βελιάς. Η πρώην βουλευτής και πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Νάντια Γιαννακοπούλου. Ο Γιάννης Κατσαργύρης, πρώην δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας. Ο συνταξιούχος της ΔΕΗ, Ηρακλής Μακρόπουλος. Ο Γιώργος Χοντζέας, ελεύθερος επαγγελματίας, οικοδόμος.
Το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 είχε πάρει ποσοστό 11,65% και δεν είχε εκλέξει βουλευτή, ενώ στις εκλογές του Μαΐου του ίδιου χρόνου, δηλαδή ένα μήνα πριν, είχε πάρει 13,74% και είχε εκλέξει βουλευτή τη Νάντια Γιαννακοπούλου.

ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ
Το Κίνημα που ίδρυσε ο Γιώργος Παπανδρέου μόλις στην αρχή του χρόνου, κατάφερε να συγκροτήσει πλήρες ψηφοδέλτιο στη Μεσσηνία και μάλιστα από νωρίς. Πάντως, για το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου, το ζήτημα δεν είναι μόνο η είσοδος στη Βουλή αλλά και η προσπέραση του ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Υποψήφιοι είναι ο Άρις Αλεξόπουλος, δημοσιογράφος, υπάλληλος του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο πρώην δήμαρχος Αρφαρών και αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Γιάννης Αργυράκης, ο Μενέλαος Γερονικολός, εξαγωγέας επιχειρηματίας, εκπροσωπεί τη νέα γενιά στην πολιτική, η εκπαιδευτικός Δήμητρα Μανέτα-Διαβολίτση, ο Δημήτρης Δρούτσας, υπουργός Εξωτερικών επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και πρώην ευρωβουλευτής, ο τυποποιητής και εξαγωγέας Ηλίας Κανάκης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου-Νέστορος και ο αγρότης Δημήτρης Καραΐσκος.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Το ποτάμι φιλοδοξεί να έρθει τρίτο κόμμα και να συγκυβερνήσει με το πρώτο, που σημαίνει ότι υψηλές είναι οι επιδιώξεις του και στη Μεσσηνία.
Οι υποψήφιοι βουλευτές του ποταμιού είναι ο επιχειρηματίας στον τομέα του τουρισμού από τη Μάνη Γιώργος Γιαννακέας, ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Γιαννόπουλος, η ιδιωτική υπάλληλος Σταυρούλα Κάτσου, ο υπάλληλος εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Τάκης Μπακέας, ο γνωστός αρχιτέκτονας που προέρχεται από τη Δράση, Χάρης Σαββίδης, ο φυσικοθεραπευτής Παναγιώτης Σιαβελής και η εμποροβιοτέχνης Γεωργία Υφαντίδου-Νανου.

ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Η Δημοκρατική Αριστερά σε αυτές τις εκλογές συνεργάζεται με τους Πράσινους, οι οποίοι προέρχονται από τους Οικολόγους Πράσινους, που έχουν διασπαστεί πριν από τις ευρωεκλογές.
Υποψήφιοι του σχήματος είναι η Χαρίκλεια Αργυροπούλου, συνταξιούχος, ο Μπάμπης Βακαλόπουλος, υπάλληλος του Αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας, η Άννα Κούγια, τραπεζική υπάλληλος, η Ευαγγελία Ράλλη, στέλεχος περιβαλλοντικής εταιρείας, ο Δημήτρης Τροχάτος, αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου στην Πελοπόννησο, ο Νίκος Τσαπόγας, πολιτικός μηχανικός και ο νοσηλευτής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Υποψήφιοι της Χρυσής Αυγής στη Μεσσηνία είναι ο υπάλληλος της ΔΕΗ Ιωάννης Ανδρουτσόπουλος, ο επιχειρηματίας Γεώργιος Γιαννακόπουλος, η άνεργη Μαρία Κανελλοπούλου, η άνεργη Στυλιανή Κόνιαρη, ο βουλευτής και οδοντίατρος Δημήτρης Κουκούτσης, ο ελεύθερος επαγγελματίας Γεώργιος Κωνσταντακόπουλος και ο ιδιωτικός υπάλληλος Κωνσταντίνος Οικονομόπουλος.

ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ
Ο ΛΑ.Ο.Σ. κατεβαίνει και σε αυτές τις εκλογές με πλήρη συνδυασμό. Υποψήφιοι είναι η Μαρία Αγγελοπούλου, οικονομολόγος, Απόστολος Αξαρλής, ελεύθερος επαγγελματίας, Χρήστος Βασιλόγιαννης, αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού εν αποστρατεία, Γιώργος Δάρας, οικονομολόγος, ο γνωστός γιατρός Χαράλαμπος Καρακύκλας, ο οικονομικός σύμβουλος Ιωάννης Κορδας και ο ελεύθερος επαγγελματίας, Ιωάννης Μουζάκης.
Τον Ιούνιο του 2012 ο ΛΑ.Ο.Σ. στη Μεσσηνία πήρε 1,36%.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες φιλοδοξούν όχι μόνο να μπουν στη Βουλή αλλά να παίξουν και ρυθμιστικό ρόλο, συμμετέχοντας σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το κίνημα που έχει ιδρύσει ο Πάνος Καμμένος κατεβαίνει συνεργαζόμενο με το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας, το Λευκό, το Πυρίκαυστος Ελλάδα και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος.
Οι υποψήφιοι των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι η άνεργη νοσηλεύτρια Κατερίνα Αργυροπούλου, που προέρχεται από το ΛΑΟΣ, ο ιδιωτικός υπάλληλος Δημήτρης Ηλιόπουλος, ο αγρότης Δημήτρης Μπαρμπετσέας, ο ταξιδιωτικός πράκτορας Κωνσταντίνος Ξηρογιάννης, η άνεργη και πρώην δημοσιογράφος Λίνα Παπαβασιλείου και ο έμπορος Θεόδωρος Σαμπαζιώτης.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τον Ιούνιο του 2012 είχαν πάρει 4,11%.

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
Το κόμμα της Ένωσης Κεντρώων του Γιώργου Λεβέντη έχει σταθερούς υποστηρικτές σε όλη τη χώρα και στη Μεσσηνία. Και σε αυτές τις εκλογές κατάφερε να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο στη Μεσσηνία, με πέντε υποψήφιους βουλευτές. Είναι οι: Παναγιώτης Θερριός, συνταξιούχος, Κλαίρη Κανελλοπούλου ψυχολόγος, Σταυρούλα Κορδά που ασχολείται με τα οικιακά, και Αντώνιος-Μιχαήλ Συμεωνίδης, συνταξιούχος.
Η Ένωση Κεντρώων στις εκλογές του 2012 πήρε 231 ψήφους.

Τελεία - Απόστολος Γκλέτσος
Στη Μεσσηνία το κόμμα του Απόστολου Γκλέτσου κατεβαίνει με μία υποψήφια βουλευτή, την άνεργη Άννα Μιχοπούλου.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με έναν υποψήφιο κατεβαίνει στη Μεσσηνία και το κόμμα Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας. Είναι ο ιδιωτικός υπάλληλος Χρήστος Παπαθανασίου.                                                                     

ΚΚΕ (μ-λ) Μ-Λ ΚΚΕ - Εκλογική Συνεργασία
Το ΚΚΕ (μαρξιστικό-λενινιστικό) και το Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας συνεργάζονται και σε αυτές τις εκλογές. Υποψήφιος βουλευτής των δύο συνεργαζόμενων κομμάτων είναι ο εκδότης Γρηγόριος Κωνσταντόπουλος.

ΕΔΕΜ
Tο κόμμα ΕΔΕΜ κατεβάζει ψηφοδέλτιο και στη Μεσσηνία, με έναν υποψήφιο, τον ιδιωτικό υπάλληλο Γεώργιο Σακκά.