Κυριακή, 08 Φεβρουαρίου 2015 02:21

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 8/2/1944: Οι Γερμανοί εκτελούν 520 αγωνιστές

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 8/2/1944: Οι Γερμανοί εκτελούν 520 αγωνιστές

Τ.Σ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΝΕ 
Το Σάββατο 6/2/1944 οι Γερμανοί κάνουν μπλόκο στη Λαχαναγορά της Καλαμάτας (σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας) και μαζί με ντόπιους συνεργάτες τους πραγματοποιούν ομαδικές συλλήψεις. Το μπλόκο περιλάμβανε τις…

Τ.Σ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΝΕ 
Το Σάββατο 6/2/1944 οι Γερμανοί κάνουν μπλόκο στη Λαχαναγορά της Καλαμάτας (σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας) και μαζί με ντόπιους συνεργάτες τους πραγματοποιούν ομαδικές συλλήψεις. Το μπλόκο περιλάμβανε τις… 

… συνοικίες Αγιάννη, Υπαπαντής, Λαχαναγορά, Κρεοπωλεία, πλατεία 23ης Μαρτίου και το βόρειο τμήμα της Νέδοντος (ολόκληρο δηλαδή το σημερινό ιστορικό κέντρο της πόλης). Μεταφέρουν τους κρατούμενους στο στρατόπεδο της πόλης. Οι συλλήψεις αυτές γίνονται με αφορμή το θάνατο 10 Γερμανών στρατιωτών σε μάχη που έγινε μεταξύ του ΕΛΑΣ και γερμανικής στρατιωτικής δύναμης κοντά στο χωρίο Αγ. Φλώρος. Εκείνες τις μέρες για αντίποινα καίγονται τα χωριά Αγ. Φλώρος και Σκάλα, ενώ γίνονται και εκεί εκτελέσεις. Ο Φρούραρχος και οι κατοχικές αρχές σπεύδουν να προειδοποιήσουν τον Καλαματιανό λαό ότι αν δεν κατονομάσουν τους κομμουνιστές που γνωρίζουν θα υποστούν βαρύτατα αντίποινα. Δε χάνουν την ευκαιρία να επαινέσουν με ανακοίνωση τους στον τοπικό τύπο τους δωσιλόγους για τη βοήθεια που τους παρείχαν.
Νύχτα 8 Φεβρουάριου 1944. Οι Γερμανοί με πολυβόλα εκτελούν στο στρατόπεδο (σημερινή Τέντα) 520 κρατουμένους. Στα κρυφά και μαρσάροντας τα φορτηγά ώστε να μην ακουστούν οι ριπές των πολυβόλων στις γύρω γειτονιές και υπάρξουν αντιδράσεις. Πριν χαράξει με τα φορτηγά τους μεταφέρουν και θάβουν πρόχειρα σε ομαδικό τάφο τους νεκρούς στο χώρο των παλιών δημοτικών Σφαγείων (Δυτική Παραλία).
Η εκτέλεση αυτή δεν ήταν η μόνη που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα. Το παλιό στρατόπεδo, οι όχθες του Νέδοντα, βόρεια της σημερινής δημοτικής αγοράς, ήταν οι πιο συνηθισμένοι τόποι εκτελέσεων αλλά όχι οι μόνοι. Επίσης χωριά της Μεσσηνίας όπως ο Αγ. Φλώρος, η Σκάλα, ο Αετός κάηκαν και όχι μόνο μια φορά. Και στην περιοχή μας η οργανωμένη πάλη του λαού μας χτυπήθηκε από τους ΝΑΖΙ και τους ντόπιους συνεργάτες τους με βάναυσο τρόπο.
Όμως ο λαός μας και η νεολαία δεν κάθισαν με σταυρωμένα χέρια. Αμέσως προσπάθησαν να οργανώσουν την πάλη τους. Έτσι και στην πόλη μας οργανώθηκε πλούσια αντιστασιακή δράση. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο της κατοχής μέλη της ΟΚΝΕ (Οργάνωση Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας) ιδρύουν στη συνοικία Φυτειά της Καλαμάτας την αντιφασιστική οργάνωση ΝΕΦ «Νέα Εταιρία Φιλικών». Ήταν η πρώτή στη Μεσσηνία. Αργότερα θα ακολουθήσει η ίδρυσή του ΕΑΜ, της νεολαίας του της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ. Στη Μεσσηνία τα πρώτα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ συγκροτούνται το 1943. Ο λαός μας οργάνωσε την πάλη του για την επιβίωση του, ενάντια στην αποστολή εργατών στα εργοστάσια στη Γερμανίας, για ένοπλη πάλη ενάντια στον κατακτητή. Το ΚΚΕ από την πρώτη κιόλας στιγμή ήταν ο κύριος αιμοδότης, εμπνευστής και καθοδηγητής αυτής τη πάλης. Δεν έκαναν το ίδιο όμως οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Μερίδα των προπολεμικών κομμάτων εγκατέλειψε τη χώρα και πήγε στην Αίγυπτο περιμένοντας την απελευθέρωση. Ενώ μια άλλη μερίδα τους συνεργάστηκε ανοιχτά με τους Γερμανούς. Είναι οι γνωστοί δωσίλογοι. Ο Γ. Ράλλης μάλιστα ίδρυσε τα γνωστά τάγματα ασφάλειας (απαρτίζονταν από Έλληνες) που ήταν το μακρύ χέρι των Γερμανών και κατά τη διάρκεια της κατοχής αλλά και τις κρίσιμες μέρες της απελευθέρωσης. Στην πόλη μας πολλές φορές έπαιξαν αυτό το βρώμικο ρόλο. Όμως ο οργανωμένος λαός της πόλης μας τους απομόνωσε και τους τιμώρησε όπως τους άξιζε.

ΤΣΑΚΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ…
71 χρόνια μετά, ένα ναζιστικό κόμμα, η ΧΑ, οι πολιτικοί απόγονοι των δωσιλόγων και υμνητές του Χίτλερ, προσπαθούν να μας δηλητηριάσουν με τη ναζιστική ιδεολογία τους. Μας διαχωρίζουν ανάλογα με το χρώμα του δέρματος ή την εθνικότητα.
Μα γιατί το κάνουν; Παίζουν πολύ καλά το ρόλο που τους έχουν αναθέσει οι καπιταλιστές. Όπως τη δεκαετία του ’30 για να μπορέσουν να κερδίσουν περισσότερα κέρδη, επιστράτευσαν το ναζισμό-φασισμό με κύριο εκφραστή το Χίτλερ, για να μπορέσουν να φοβίσουν, να εγκλωβίσουν και να καταπνίξουν τη λαϊκή πάλη, έτσι και σήμερα το ίδιο κάνουν. Μας βάζουν να μαλώνουμε μεταξύ μας και μας κρύβουν τον πραγματικό εχθρό. Αυτός δεν είναι άλλος από το ίδιο το βάναυσο σύστημα που ζούμε, που μας μαυρίζει τη ζωή ό,τι καταγωγή κι αν έχουμε. Οι εχθροί μας έχουν όνομα: καπιταλιστές. Αυτοί γίνονται πλουσιότεροι και εμείς φτωχότεροί.
Όπως ο Χίτλερ έτσι και η ΧΑ τάσσεται με τους πλούσιους - τους δυνατούς. Όπως οι μεγάλοι βιομήχανοι στήριξαν οικονομικά το Χίτλερ (fordgeneral motors κ.α.) έτσι και σήμερα κάποιοι στηρίζουν τη Χ.Α. Γιατί ξέρουν ότι όταν τους χρειαστούν θα παίξουν τον ίδιο βρώμικο ρόλο. Ο ένας στηρίζει τον άλλο. Οι χρυσαυγίτες δεν είναι οι αντισυστημικοί που θέλουν να παρουσιάζονται, αλλά παιδιά αυτού του σάπιου συστήματος. Μόνο απέναντί μας μπορούμε να τους έχουμε.
Δεν τους ανεχόμαστε πουθενά! Τους απομονώνουμε. Να μη βρίσκουν ούτε τρύπα για να κρυφτούν!
ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ….
Έλα μαζί μας, οργανώσου στην ΚΝΕ, στην αγωνιστική επαναστατική οργάνωση των νέων του ΚΚΕ.
Έλα μαζί μας, για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση, για να συνεχίσουμε το δρόμο που άνοιξαν χιλιάδες αγωνιστές στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας.
Έλα μαζί μας για να αντισταθούμε στα μικρά και τα μεγάλα που μας τσακίζουν τη ζωή. Για να ανατρέψουμε την εξουσία των αφεντικών που γίνονται πλουσιότεροι από τη δουλειά των γονιών μας και τη δίκη μας αύριο.
Έλα μαζί μας για να φτιάξουμε μια κοινωνία που να καλύπτει όλες τις ανάγκες μας, που θα απολαμβάνουμε όλα όσα παράγουμε, που κουμάντο θα κάνουν αυτοί που παράγουν και όχι οι εκμεταλλευτές τους.
Γιατί εμείς:
«Δε θέλουμε μόνο το μπάλωμα
Θέλουμε ολόκληρο το ρούχο.
Δε θέλουμε μόνο την μπουκιά
Θέλουμε όλο το καρβέλι.
Δε θέλουμε μόνο τη δουλειά
Θέλουμε όλο το εργοστάσιο.
Το κάρβουνο, το σίδερο,
Την εξουσία.»
ΜΠ. ΜΠΡΕΧΤ