Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012 19:25

Ομιλία Αλέξη Τσίπρα στην Καλαμάτα την Πέμπτη του Πάσχα

Ομιλία Αλέξη Τσίπρα στην Καλαμάτα την Πέμπτη του Πάσχα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 
ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΥΣ

Στην Καλαμάτα θα έρθει την Πέμπτη του Πάσχα ο πρόεδρος του Συνασπισμού και επισκεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα κάνει και προεκλογική ομιλία στην κεντρική πλατεία της πόλης. Θα είναι η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, όπου το κόμμα φιλοδοξεί αυτή τη φορά να εκλέξει βουλευτή.

Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν τις θέσεις του κόμματος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους υπερχρεωμένους αγρότες, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αυταπασχολούμενους.
Μίλησαν ο Βαγγέλης Μάινας, ο Ανδρέας Μανέτας και ο Θανάσης Μπούζας.
Όπως σημείωσαν, μεταξύ άλλων, «οι προτάσεις μας δε συνιστούν έκκληση προς τις τράπεζες και τους τραπεζίτες. Είναι μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης, που αφορά το τρίπτυχο: αύξηση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων - ρύθμιση χρεών - αποκατάσταση εισοδημάτων στο επίπεδο προ κρίσης. Διότι η συνεχιζόμενη απώλεια εισοδήματος από το 2009 και μετά γεννά την αδυναμία αποπληρωμής του κεφαλαίου, ενός κεφαλαίου του κάθε δανειολήπτη, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα κανείς δεν θα το ζητούσε ως δάνειο και φυσικά κανένας δεν θα το ενέκρινε. Η απώλεια εισοδήματος λοιπόν πρέπει να αναγνωριστεί. Και η αναγνώρισή της σημαίνει αναλογική διαγραφή της συσσωρευμένης οφειλής».
Για τους μισθωτούς, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:
1) Για κάθε οικογενειακό εισόδημα, που προέρχεται από σχέση μισθωτής εργασίας (πλήρους ή μερικής), από μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας, προτείνουμε την απομείωση των δανειακών τους υποχρεώσεων, σε ετήσια ή μηνιαία βάση, αντίστοιχη της μείωσης των αποδοχών τους. Σε καμιά όμως περίπτωση η μηνιαία καταβολή δόσεων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών.
2) Όταν το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει αυτό που λογίζεται ως «όριο φτώχειας», τότε η δανειακή υποχρέωση διαγράφεται συνολικά και οριστικά.
3) Όσα δάνεια χορηγήθηκαν με ευθύνη των τραπεζών, αγνοώντας τα υγιή πιστοδοτικά δεδομένα, απομειώνονται ισόποσα έως του ποσού καταβολής δόσεων που δεν υπερβαίνει αυτή του 30% των μηνιαίων αποδοχών και δεν οδηγεί τα εναπομείναντα εισοδήματα κάτω από το «όριο φτώχειας».
Για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει: Κούρεμα του 50% του κεφαλαίου και του συνόλου των τόκων υπερημερίας. Αποπληρωμή του υπολοίπου 50% σε 20 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο, με τα πρώτα 3 χρόνια πληρωμή μόνο των τόκων. Γραμμή χρηματοδότησης με χαμηλό επιτόκιο των κτηνοτροφικών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να καταστεί δυνατό να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους για παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Τέλος, για τους μικρομεσαίους, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει: Τη διαγραφή του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων μιας επιχείρησης κατά ποσοστό αντίστοιχο της μέσης μείωσης του ετήσιου κύκλου εργασιών του κλάδου δραστηριοποίησης της εταιρείας κατά την τριετία 2009-2012 σε σύγκριση με την αντίστοιχη μείωση για τον ίδιο κλάδο κατά την προηγούμενη τριετία.