Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2015 12:32

«Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας από την Ένωση Ξενοδόχων»

«Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας από την Ένωση Ξενοδόχων»

Συνέντευξη Νίκου Μαλαπέτσα 
στον Θανάση Παντέ 
Τι κάνει η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή; Το ερώτημα επαναλαμβάνεται συχνά τον τελευταίο καιρό, ενώ οι…

Συνέντευξη Νίκου Μαλαπέτσα 
στον Θανάση Παντέ 

Τι κάνει η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή; Το ερώτημα επαναλαμβάνεται συχνά τον τελευταίο καιρό, ενώ οι…

..εξελίξεις είναι ραγδαίες στον τουριστικό τομέα και στην περιοχή μας.
Μπορεί η Ένωση στην υποτονική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο;
Με αυτά τα ερωτήματα ως σκέψεις αρχίζω τη συζήτηση με όσους ενδιαφέρονται για τον τουρισμό στη Μεσσηνία.
Η αρχή γίνεται με το Νίκο Μαλαπέτσα αναπληρωτή διευθυντή του «Elite City Resort», με ουσιαστική συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης και με δεδομένη την εξωστρεφή διάθεση που ο Τουρισμός ως ενασχόληση απαιτεί.
Η συζήτηση ξεκίνησε με το Σχολείο Τουρισμού, για το οποίο ο Νίκος είχε μόνο καλά λόγια να πει για την επιτυχία του, ενώ αναφέρθηκε και στους διοργανωτές του, Κώστα Ανδριανόπουλο και Ανδρέα Ζαγάκο, λέγοντας πως είναι αξιέπαινοι για την προσπάθειά τους.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ
Η συνέχεια είχε ως εξής:

● Με αισιοδοξία στη νέα τουριστική σεζόν, τι καλύτερο περιμένουμε φέτος;
«Πάντα με αισιοδοξία και θετική διάθεση. Είχαμε μία πετυχημένη περσινή χρονιά και φέτος ευελπιστούμε η σεζόν να είναι καλύτερη. Θετικές προοπτικές άλλωστε ήδη υπάρχουν και οι προκρατήσεις είναι καλύτερες από την περυσινή σεζόν για φέτος».

● Πού οφείλεται η καλύτερη εικόνα για τη φετινή περίοδο;
«Η αναβάθμιση του αεροδρομίου έχει συμβάλει σημαντικά, καθοριστικά θα έλεγα, και πλέον έχουμε περισσότερες πτήσεις από την Κεντρική Ευρώπη. Η Μεσσηνία γενικότερα, αλλά ειδικά η Καλαμάτα, αποτελούν πλέον έναν καινούργιο δυναμικό προορισμό, γι’ αυτό επιβάλλεται να είμαστε σε επαγρύπνηση και να μην αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Όσο αφορά τους Ελληνες τουρίστες, θεωρώ πως έχει αρχίσει να βελτιώνεται η ψυχολογία τους κι αυτό θα βοηθήσει την τουριστική κίνηση και από ελληνικής πλευράς».

● Οι τουρίστες γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί…
«Έχουν δίκιο να έχουν αυξημένες απαιτήσεις από εμάς, που θα τους υποδεχθούμε και θα τους εξυπηρετήσουμε. Κι όταν μάλιστα έρχονται για πρώτη φορά, οι απαιτήσεις τους είναι μεγαλύτερες».

● Έχετε προτείνει αναβάθμιση της Ένωσης Ξενοδόχων, αφού ο ρόλος της μοιάζει να έχει ατονήσει;
«Δεν ξέρω αν η Ένωση επιτελεί πλέον κάποιο σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Μεσσηνίας, θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια είναι αποκομμένη από τα τουριστικά δρώμενα. Η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας, λυπάμαι που το λέω, αλλά εκπροσωπείται από άτομα με ξεπερασμένες πια αντιλήψεις για τη σύγχρονη τουριστική επιχειρηματικότητα.
Η ανάγκη ενός νέου φορέα-οργάνου, που θα ασχολείται επαγγελματικά με τον Τουρισμό, είναι πλέον επιτακτική. Θεωρώ πως έχει ωριμάσει πια ο χρόνος. Χρειάζεται να παραμερισθούν οι προσωπικές αντιδικίες και όλοι μαζί ενωμένοι, να προσπαθήσουμε να προβάλουμε αυτό το μοναδικό και εξαιρετικό προϊόν που λέγεται Μεσσηνία».

● Έχετε στη σκέψη σας μία φράση που να τονίζει περισσότερο αυτό που λέτε για τη Μεσσηνία;
«Ζούμε στο καλύτερο οικόπεδο του κόσμου και η Μεσσηνία έχει την καλύτερη γωνία του οικοπέδου».

● Αρκεί να μη γίνουμε «οικοπεδοφάγοι» βέβαια!!! (γέλια)
«Όταν διαθέτεις το καλύτερο προϊόν, νομίζω ότι αξίζει να το προστατεύσεις με σωστή αξιοποίηση».

● Υπάρχουν άτομα που είναι διαθέσιμα να συνεργασθούν σε μία νέα προσπάθεια;
«Ασφαλώς υπάρχουν. Υπάρχουν ντόπιοι επιχειρηματίες και άλλοι που έχουν επενδύσει στην περιοχή και θα επιθυμούσαν οι επενδύσεις τους να αποκτήσουν καλύτερη αποδοτικότητα. Χρειάζονται άνθρωποι με όραμα, στόχους και μέθοδο για την υλοποίησή τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρωτοβουλία του νέου ξενοδοχείου της Καλαμάτας «Horizon Blu», να μας παρουσιάσει τα αποτελέσματα της σεζόν που πέρασε. Ήταν μία κίνηση συναδελφικής προσέγγισης που βρήκε άμεση ανταπόκριση από τους περισσότερους συναδέλφους.
Σκεφτείτε λοιπόν ό,τι μία τέτοια κίνηση απολογιστικού χαρακτήρα, η Ένωση Ξενοδόχων δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα, αρνούμενη να επιτελέσει τον συμβουλευτικό της ρόλο».

● Τι χρειάζεται, κατά τη γνώμη σας να γίνει, για να υλοποιηθεί το όραμα για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας;
«Προθυμία, εργατικότητα, υπευθυνότητα υπάρχει. Δεν μένει παρά να βρεθεί ο κατάλληλος ηγέτης που θα αναδείξει το τουριστικό προϊόν, που λέγεται Μεσσηνία. Θεωρώ ότι αξίζει αυτή η προσπάθεια να προχωρήσει μπροστά. Η Μεσσηνία το αξίζει».