Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015 11:34

Σε απεργία καλεί το Συνδικάτο Υπαλλήλων για την Κυριακάτικη αργία

Σε απεργία καλεί το Συνδικάτο Υπαλλήλων για την Κυριακάτικη αργία

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Τη θέσπιση, με νόμο, της Κυριακάτικης αργίας, ζητάει το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, που καλεί και σε προκήρυξη απεργίας για τη συγκεκριμένη διεκδίκηση στις 5 Απρίλη. Επιπλέον δε υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν προχωράει στη συγκεκριμένη νομοθέτηση λόγω δεσμεύσεων απέναντι στους μεγαλοεργοδότες…

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Τη θέσπιση, με νόμο, της Κυριακάτικης αργίας, ζητάει το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, που καλεί και σε προκήρυξη απεργίας για τη συγκεκριμένη διεκδίκηση στις 5 Απρίλη. Επιπλέον δε υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν προχωράει στη συγκεκριμένη νομοθέτηση λόγω δεσμεύσεων απέναντι στους μεγαλοεργοδότες…

Το Συνδικάτο καλεί σε Γενική Συνέλευση την 1η Απρίλη, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, στις 7:30 το βράδυ, με θέμα την προκήρυξη της απεργίας, ενώ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση, η οποία αναφέρεται και στις χθεσινές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά στο λιμάνι της Καλαμάτας, για τους τουρίστες που ήρθαν με τα κρουαζιερόπλοια, οι οποίοι όμως βρήκαν τα μαγαζιά κλειστά: «Το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές το χρόνο ήταν και παραμένει αξίωση των μεγαλοεργοδοτών και πολυεθνικών στον κλάδο του εμπορίου.
Η αρχή για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, η κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) νομοθέτησε το άνοιγμα των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο που αποτέλεσε ένα ακόμα βήμα στο στόχο της πλήρους απελευθέρωσης των κανόνων λειτουργίας της αγοράς στο όνομα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και τόνωσης του εμπορίου και του τουρισμού στην πόλη.
Η σημερινή «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) συνεχίζει στον ίδιο δρόμο. Πατάει πάνω στον νόμο της προηγούμενης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και συνεχίζει το άνοιγμα των καταστημάτων για 5 Κυριακές το χρόνο, 52 για τις λεγόμενες τουριστικές περιοχές. Δεν θέλει να νομοθετήσει την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο γιατί είναι δεσμευμένη απέναντι στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους στο κλάδο του εμπορίου.
Για  τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τους ανέργους και μικρούς εμπόρους έχει ήδη αποδειχθεί ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν «τόνωσε την αγορά», δεν δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς, δεν σταμάτησε την εντατικοποίηση που υπάρχει, το ακριβώς αντίθετο έχει συμβεί. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα  στην πόλη της Καλαμάτας από τις προηγούμενες  φορές που ήταν  τα καταστήματα ανοικτά, το μόνο που έβλεπες ήταν σε ορισμένα  μεγάλα πολυκαταστήματα  στην Αριστομένους κόσμο ενώ τα τριγύρω καταστήματα ήταν  κυριολεχτικά άδεια και κλειστά.  Γίνεται όλο και πιο  φανερό  ότι  πολυεθνικές στο κλάδο του εμπορίου, έχουν ξεκληρίσει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρομαγαζάτορες, οι οποίοι δεν άντεξαν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των ωρών εργασίας και τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες έχουν τα οικονομικά περιθώρια να πιέζουν και να σφίγγουν τη θηλιά του ανταγωνισμού γύρω από το λαιμό εκείνων που εξακολουθούν να αντέχουν.
Η λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές προστέθηκε στην ήδη διαμορφωμένη εργασιακή ζούγκλα που βιώνουμε. Τα σμπαραλιασμένα ωράρια, τις ατομικές συμβάσεις, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τους πετσοκομμένους μισθούς των 300-400 ευρώ, την απληρωσιά, την ανεργία και την εντατικοποίηση που είναι κυρίαρχα στον κλάδο του εμπορίου. Είναι χαρακτηριστικό  ότι οι εργαζόμενοι  στο εμπόριο και στις μεγάλες επιχειρήσεις στο νομό μας όπως στα Carrefour-Μαρινόπουλος, στο Νότος, στον Κοτσόβολο έχουν δεχτεί μειώσεις μισθών και ατομικές συμβάσεις εργασίας  
Δεν είναι η Κυριακή αργία η αιτία που χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι, «απασχολήσιμοι», είτε άνεργοι και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι που χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλον σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της πτώσης του τζίρου.
Δεν ζουν καλύτερα, δεν είναι διαφορετική η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους στις τουριστικές περιοχές που τα μαγαζιά είναι ανοιχτά 52 Κυριακές το χρόνο. Ίσα-ίσα που εκεί βασιλεύει η μερική απασχόληση και τα εξοντωτικά ωράρια σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό. Έχουμε πείρα, η αύξηση της κίνησης στο αεροδρόμιο, τα κρουαζιερόπλοια και η αύξηση συνολικά της τουριστικής κίνησης στο νομό, που τόσα πανηγύρια έκαναν, δεν γέμισε τα δικά μας πορτοφόλια.
Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου κυβέρνηση από τη μία μιλάει για επαναπροσδιορισμό των τουριστικών περιοχών και από την άλλη οι ντόπιοι παπαγάλοι με πρωτοσέλιδα τους σε  τοπικές εφημερίδες  αναπαράγουν ότι έρχονται οι τουρίστες και βρίσκουν κλειστά τα μαγαζιά τις Κυριακές. Προκλητικές είναι και οι δηλώσεις του Σαμαρά στην Καλαμάτα που κινούνται στο ίδιο μήκος  κύματος. Τους προειδοποιούμε ότι θα μας βρουν απέναντι τους.
Καλούμε τους εργαζόμενους να μην δείξουν καμία ανοχή στην νέα Κυβέρνηση που διαδίδει ότι θα μειώσει τις Κυριακές σε 5  και να μην έχουν αυταπάτες για τον ρόλο της κυβέρνησης που μας λέει ότι μόνο 5 είναι η ότι είναι καλύτερα από τους προηγούμενους. Ας σκεφτεί ο εργαζόμενος που μας οδήγησε η λογική του μικρότερου κακού.
Η λύση βρίσκεται στην οργάνωση, την συμμετοχή στο ταξικό  συνδικαλιστικό κίνημα στο σωματείο  μαζί με το ΠΑΜΕ
Τέλος καλούμε την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας  και τα άλλα 2 σωματεία ιδιωτικών υπαλλήλων που υπάρχουν στο νομό μας να ξεκαθαρίσουν  την θέση  και να κηρύξουν  απεργία για την ΚΥΡΙΑΚΗ 5/4 στο εμπόριο.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
      Άμεση κατάργηση του νόμου για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Κατοχύρωση της υποχρεωτικής Κυριακάτικης αργίας χωρίς καμία εξαίρεση με νόμο από την κυβέρνηση.
      Είναι αιτία πολέμου η προώθηση στη Μεσσηνία των 52 Κυριακών. Ούτε μία!
      Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο  8ωρο, 5ημερο, 40ωρο, με μόνιμη και σταθερή εργασία.
      Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
      Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
      Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο βασικό μισθό 920 ευρώ».