Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015 21:35

Στιγμιότυπα και παραλειπόμενα από την αναπαράσταση της 23ης Μάρτη

Γελούν και τα μουστάκια τους... Γελούν και τα μουστάκια τους...

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΜΠΙΣΤΟΛΙΖΑΝ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ… 
Από τις λαμπρότερες ήταν η σημερινή επέτειος της 23ης Μάρτη, στην Καλαμάτα. Παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δύο υπουργοί, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τρεις Μητροπολίτες. Ο καιρός ήταν εξαιρετικός, η συμμετοχή του κόσμου εντυπωσιακή, οι μπιστολιές έπεφταν ακατάπαυστα... 
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

ΜΠΙΣΤΟΛΙΖΑΝ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ… 
Από τις λαμπρότερες ήταν η σημερινή επέτειος της 23ης Μάρτη, στην Καλαμάτα. Παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δύο υπουργοί, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τρεις Μητροπολίτες. Ο καιρός ήταν εξαιρετικός, η συμμετοχή του κόσμου εντυπωσιακή, οι μπιστολιές έπεφταν ακατάπαυστα... Υπήρχαν όμως και παραπολιτικά στιγμιότυπα…

Όπως έχει καθιερωθεί, η σημαία της Επανάστασης, με τον γαλάζιο σταυρό και το πρόσταγμα «Ελευθερία ή Θάνατος», μεταφέρθηκε στο χώρο της εκδήλωσης, στο ηρώο της πλατείας 23ης Μάρτη, με πομπή που ξεκίνησε από το Δημαρχείο. Στην κορφή της πομπής ήταν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού, Πάνος Καμμένος και Νίκος Ξυδάκης αντίστοιχα, ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας και πίσω τους μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπρόσωποι άλλων φορέων. Πρώτη φορά είδαμε να συμμετέχει και εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο επικεφαλής της παράταξης Δημήτρης Οικονομάκος.
Πριν φτάσει η σημαία στο ηρώο έφτασε ο λαμπαδηδρόμος με την ιερή φλόγα από τη Βελανιδιά. Ήταν ο Σπύρος Κατσίρας, δημιουργός του Συλλόγου «Ελληνομνήμονες».
Το «έλα να δεις» έγινε όταν οι επίσημοι έφτασαν στους Αγίους Αποστόλους για τη δοξολογία. Στην πόρτα υπήρχαν εργαζόμενοι που επέτρεψαν σε συγκεκριμένα πρόσωπα να περάσουν. Η δικαιολογία ήταν ότι τηρήθηκε το πρωτόκολλο της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί όμως η Προεδρία να επέτρεψε να περάσουν στο εκκλησάκι άτομα όπως πολιτευτές, όταν απαγόρευσε να περάσουν πρόσωπα με θεσμική ιδιότητα.
Στις θρησκευτικές τελετές προεξήρχε ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης, Ευστάθιος, με τη συμπαράσταση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου και του Επίσκοπου Μεθώνης και αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Κλήμη.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια ο Δρ. Ιωάννης Πλεμμένος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η σειρά με την οποία παρατάχθηκαν οι επίσημοι για να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση. Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, είχε συνεχώς δίπλα του τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκο, με τον οποίο αντάλλαζαν συνεχώς κουβέντες με ιδιαίτερα εύχαρη διάθεση. Δίπλα από τον Θανάση Πετράκο ήταν ο Αντώνης Σαμαράς με τη σύζυγό του. Οι δυο τους συνεχώς μιλούσαν ο ένας στο αυτί του άλλου. Εννοείται ότι Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Νίκας δεν μίλησαν καθόλου. Δίπλα από το ζεύγος Σαμαρά ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού.
Από την άλλη πλευρά πρώτος καθόταν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υπουργός Εθνικής Άμυνας. Μετά οι τρεις Μητροπολίτες, μετά οι υπόλοιποι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ψαρρέα, Πέτρος Κωνσταντινέας και Γιώτα Κοζομπόλη και άκρη άκρη ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη.
Η διάθεση ανέβηκε πολύ ψηλά όταν ξεκίνησαν οι χοροί. Οι δρόμοι γέμισαν μπουλούκια με παραδοσιακές φορεσιές, που χόρεψαν στους δημοτικούς ρυθμούς που έπαιζε το σχήμα «Ταξίμ».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρέλαση των μπουλουκιών και μαθητών.
Κλείνοντας να πούμε ότι όλα πήγαν καλά. Καλό θα ήταν όμως να μπει ένα μέτρο με τις μπιστολιές, γιατί κάθε χρόνο ρίχνουν όλο και περισσότεροι και αυξάνεται η πιθανότητα ατυχήματος.
Στ.Μ.