Σάββατο, 04 Απριλίου 2015 17:29

Μεροκάματο τρόμου στο Νοσοκομείο, νέα επίθεση στα Επείγοντα

Μεροκάματο τρόμου στο Νοσοκομείο, νέα επίθεση στα Επείγοντα

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΙΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 
Νέα επίθεση στην ασφάλεια, σε γιατρούς και νοσηλευτές σημειώθηκε χθες στο Τμήμα Επειγόντων του Νοσοκομείου Καλαμάτας, με κίνδυνο και για τους ίδιους τους νοσηλευόμενους. Τα Σωματεία του Νοσοκομείου καταγγέλλουν τις επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να λειτουργήσουν…

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΙΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 
Νέα επίθεση στην ασφάλεια, σε γιατρούς και νοσηλευτές σημειώθηκε χθες στο Τμήμα Επειγόντων του Νοσοκομείου Καλαμάτας, με κίνδυνο και για τους ίδιους τους νοσηλευόμενους. Τα Σωματεία του Νοσοκομείου καταγγέλλουν τις επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να λειτουργήσουν…

Ομάδα τσιγγάνων επιτέθηκε στον εργαζόμενο της ασφάλειας του Νοσοκομείου, ενώ επιχείρησαν να επιτεθούν στους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Τμήματος Επειγόντων. Ο λόγος της επίθεσης είναι η καθυστέρηση εξέτασης τσιγγάνου που συνόδευαν.
Αργότερα σημειώθηκε και άλλο επεισόδιο, μικρότερης έντασης, με τοξικομανείς.
Τα Σωματεία καλούν τη διοίκηση να δώσει λύση στο πρόβλημα που επαναλαμβάνεται συχνά, ενώ καλούν τον κόσμο να μην τα βάζει με εκείνους που δεν τους φταίνε για τα τεράστια προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας.
Το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, σε καταγγελία του υπογραμμίζει: «Στις 3 Απριλίου την ώρα που ιατροί και νοσηλευτές αντιμετώπιζαν έναν βαρέως πάσχοντα ασθενή, συγγενείς ασθενών βιοπράγησαν ενάντια σε εργαζόμενο της ασφάλειας του νοσοκομείου και προπηλάκισαν ιατρούς και νοσηλευτές.Το τελευταίο διάστημα παρόμοια περιστατικά λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ελλάδα.
Οι ασθενείς και οι συγγενείς τους ταλαιπωρημένοι σε ένα σύστημα υγείας υπό κατάρρευση, επιτίθενται πια σε ό,τι έχει απομείνει. Ιατροί με 24ωρες εξαντλητικές απλήρωτες εφημερίες, νοσηλευτές με υπερφορτωμένες βάρδιες και απλήρωτες αμέτρητες ώρες υπηρεσίας αρχίζουν να φοβούνται πια για την σωματική τους ακεραιότητα.
Απαιτούμε:
- από την πολιτεία να αντιμετωπίσει την βαθειά ανθρωπιστική κρίση και να καλύψει άμεσα τα τεράστια κενά σε ιατρούς, νοσηλευτές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό τόσο στα δημόσια νοσοκομεία, όσο και στην πρωτοβάθμια υγεία.
- από την αστυνομία και την δικαιοσύνη να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς τα περιστατικά βίας αποσυντονίζουν την λειτουργία του νοσοκομείου και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών και των εργαζομένων σε αυτό.
- από την διοίκηση του νοσοκομείου να ενισχύσει την φύλαξη του.
- από τους πολίτες να κατευθύνουν την οργή τους, την αγανάκτηση και την αντίδρασή τους προς αυτούς που προκάλεσαν την υγειονομική κρίση που δεν είναι άλλοι από τους θιασώτες των μνημονιακών πολιτικών.
Τέλος, αναρωτιόμαστε αν είναι νοήμων ο νους που πιστεύει ότι εκφοβίζοντας τον λειτουργό υγείας θα έχει καλύτερη αντιμετώπιση».
Το Σωματείο Εργαζομένων από την πλευρά του καταγγέλλει επίσης: «Το Σωματείο Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας καταγγέλλει την επίθεση προς το προσωπικό του ιδρύματος που έλαβε χώρα την Παρασκευή 3 Απρίλη στον χώρο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Συγκεκριμένα, ομάδα «συνοδών ασθενούς» εισέβαλαν στον χώρο των Επειγόντων, επιτέθηκαν και χτύπησαν τον υπάλληλο της εταιρίας φύλαξης που επιχείρησε να εμποδίσει την εισβολή στο γραφείο των ιατρών, προπηλάκισαν ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του τμήματος που εκείνη την στιγμή αντιμετώπιζαν βαρύ περιστατικό.
Το συγκεκριμένο συμβάν έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επιθέσεων που βιώνουν συστηματικά οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο και ιδιαίτερα στο χώρο των επειγόντων κατά τη διάρκεια των οποίων τίθεται σε κίνδυνο η ζωή κι η αξιοπρέπεια των ασθενών αλλά και του προσωπικού. Παρά τις συνεχιζόμενες καταγγελίες μας για τα περιστατικά αυτά, λύση δεν είναι διατεθειμένη να δώσει ούτε η διοίκηση του νοσοκομείου ούτε η αστυνομική Διεύθυνση της πόλης.
Όσο κι αν ωραιοποιείται η κατάσταση απ' την πλευρά της διοίκησης με τις πρωτοβουλίες για την τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης στον περιβάλλοντα χώρο και την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης της προστασίας του νοσοκομείου, τα μέτρα αυτά είναι ανεπαρκή. Η παρουσία δύο μόνο υπαλλήλων για την φύλαξη ενός τεράστιου χώρου όπως αυτός του Νοσοκομείου, που βρίσκεται σε καθημερινή και 24ωρη εφημερία, αποτελεί «τσιρότο» σε μια τεράστια πληγή.
Η διοίκηση οφείλει να δώσει άμεση λύση με την εκπόνηση σχεδίου για τη φύλαξη που θα περιλαμβάνει την παρουσία προσωπικού φύλαξης σε καθημερινή και εικοσιτετράωρη βάση σ' όλους τους ορόφους του νοσοκομείου, ενισχυμένη παρουσία στις εισόδους του ΤΕΠ και στις δύο πύλες του ιδρύματος, προκειμένου να διασφαλίζεται η τήρηση του επισκεπτηρίου, η παρουσία του απαραίτητου αριθμού συνοδών και η ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού.
Μοναδική και σταθερή λύση είναι η πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου και εκπαιδευμένου προσωπικού φύλαξης το οποίο μέσα από τη διαθεσιμότητα του 2014 στους νυχτοφύλακες, τις συνταξιοδοτήσεις και τις μηδαμινές προσλήψεις την τελευταία 10ετία έχει αποδεκατιστεί.
Το Τμήμα Επειγόντων είναι απαραίτητο να λειτουργήσει ως αυτόνομο τμήμα, με επιστημονική διαλογή των περιστατικών, ειδικευμένους ιατρούς και επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό για να καλύπτονται οι ανάγκες.
Καλές είναι οι ανακοινώσεις για τις προμήθειες απ' το ΕΣΠΑ για το βιογραφικό του εκάστοτε διοικητή αλλά η πραγματικότητα είναι μία:
το μείζον ζήτημα στο οποίο το Νοσοκομείο Καλαμάτας αιμορραγεί είναι η έλλειψη έμψυχου δυναμικού, η ανυπαρξία των κατάλληλων συνθηκών για ασφαλή εργασία και νοσηλεία των ασθενών της πόλης.
Απαιτούμε: Να γίνουν άμεσα προσλήψεις σε μόνιμο, εκπαιδευμένο προσωπικό φύλαξης με σταθερή εργασία.
Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των ΤΕΠ.
Να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».