Παρασκευή, 29 Μαϊος 2015 00:00

Ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και οι δήμαρχοι του Νομού για τα σκουπίδια

Ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης ανάμεσα στον σύμβουλό του Δημήτρη Πολιτόπουλο και το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα Ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης ανάμεσα στον σύμβουλό του Δημήτρη Πολιτόπουλο και το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα

ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ Η ΕΥΘΥΝΗ 
Το νέο σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο οποίος καθιστά και πάλι υπεύθυνους τους Δήμους, καταργώντας παράλληλα το σχέδιο της Περιφέρειας, που οδηγεί στην ΤΕΡΝΑ, παρουσίασε νωρίτερα στην Καλαμάτα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης. Οι δήμαρχοι του Νομού συμφώνησαν με το νέο σχεδιασμό, αν και κάποιοι ζήτησαν στο νέο πλαίσιο να αξιοποιηθεί ό,τι έχει κάνει μέχρι τώρα η Περιφέρεια…

Σε σύσκεψη που έγινε μεταξύ του υπουργού, των έξι δημάρχων του Νομού και των συνεργατών τους, ο Γιάννης Τσιρώνης εξέφρασε και πάλι την επιφύλαξή του για το σχεδιασμό της Περιφέρειας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ποσότητες των απορριμμάτων που θα πρέπει να παραδίδουν οι Δήμοι στον παραχωρησιούχο της Περιφέρειας, επαναλαμβάνοντας ότι οι ποσότητες αυτές είναι πολύ μεγαλύτερες από τις ποσότητες που ορισμένοι δήμαρχοι του είπαν ότι παράγουν ή θα παράγουν τα αμέσως επόμενα χρόνια οι Δήμοι τους.
Νωρίτερα, σε επίσκεψή του στην αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι το σχέδιο της Περιφέρειας πάσχει και σε ό,τι αφορά τη χωροθέτηση των μονάδων επεξεργασίας. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις αντιδράσεις που υπάρχουν στην Καλλιρρόη, κυρίως όμως υπογράμμισε ότι η μονάδα που προβλέπεται να γίνει στην Παλαιόχουνη δεν πληροί το κριτήριο της κεντροβαρικότητας.
Αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο Γιάννης Τσιρώνης σημείωσε ότι «εκείνο που διαπιστώσαμε και νομίζω ότι είναι ένα κενό που δεν μας το έχει καλύψει ως απορία η Περιφέρεια, είναι ότι μιλάμε για ένα σχεδιασμό που έχει 150.000 τόνους δεσμευτική ποσότητα για τα επόμενα 27 χρόνια, χωρίς όμως αυτή τη στιγμή να υπάρχουν δήμαρχοι οι οποίοι δηλώνουν -οι ίδιοι επιμερισμένα ο καθένας για το ποσοστό του- ότι αναλάβαν να παραδίδουν αυτή τη δεσμευμένη ποσότητα. Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Δεν θέλουμε να γίνουμε διαιτητές. Εμείς εκείνο που δίνουμε στους δημάρχους είναι τη δυνατότητα να μην υποχρεούνται να δίνουν μεγάλες ποσότητες σε κεντρικούς αποδοχείς σύμμεικτων απορριμμάτων, γιατί αυτοί οι κεντρικοί αποδοχείς είναι ακριβοί για το δημότη και επιβαρυντικοί για το περιβάλλον. Εμείς θέλουμε να μην παράγονται απορρίμματα και αυτό θέλει όλη η Ευρώπη σήμερα».
Πάντως φαίνεται ότι ο νέος εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος, καθώς, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, προβλέπει τη μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων στο 30% με τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση.
Αυτό το 30% ο Γιάννης Τσιρώνης σημείωσε ότι θα πηγαίνει σε χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, τους οποίους θα χωροθετήσουν οι ίδιοι οι Δήμοι. Τόνισε ότι οι χώροι αυτοί θα είναι πολύ μικροί, θα είναι τακτοποιημένοι και πολύ λίγο ρυπογόνοι. 
Για τη μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι το υπουργείο θα δώσει εργαλεία στους Δήμους και ειδικότερα: «Αναλαμβάνουμε άμεσα να διδάξουμε το νέο σχεδιασμό, με την πολλαπλότητα των λύσεων, οι οποίες έχουν μέσα και δομές κοινωνικής εργασίας, δομές εθελοντισμού, δομές ενημέρωσης. (…)
Θα δώσουμε τα εργαλεία, τα θεσμικά εργαλεία, ώστε οι Δήμοι να εμπορεύονται και να έχουν κέρδος από τα ανακυκλώσιμα υλικά. Θα δώσουμε τη δυνατότητα να παίρνουν τα τέλη ανακύκλωσης, γιατί μέχρι τώρα δεν τα παίρνουν ουσιαστικά, παίρνουν ψιχία, ενώ είναι τεράστια ποσά (…)
Έχουμε προγράμματα ενημέρωσης ων πολιτών, -ο Δήμος Καλαμάτας είναι φωτεινό παράδειγμα σε αυτό τον τομέα αλλά υπάρχουν άλλοι Δήμοι που δεν έχουν κάνει τέτοια δουλειά».
Κατά τα άλλα, ο Γιάννης Τσιρώνης είπε ότι δεν υπάρχει κόντρα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ για το διαγωνισμό που έχει διενεργήσει η Περιφέρεια ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία υπογραφή δεν μπορεί και να καταλογιστεί καμία ποινική ρήτρα, σε περίπτωση που αυτός ακυρωθεί.
Οι δήμαρχοι Πύλου Νέστορος Δ. Καφαντάρης, Τριφυλίας Π. Κατσίβελας, Οιχαλίας Αρ. Σταθόπουλος, Δυτικής Μάνης Ι. Μαραμπέας και Μεσσήνης Γ. Τσώνης    Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι του Νομού τόνισαν στον υπουργό ότι το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό και πως θέλουν στήριξη από το υπουργείο για να το αντιμετωπίσουν, χωρίς να υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο ούτε μιας ημέρας. Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, ζήτησε χρήματα και μέσα για να προχωρήσει στο σχεδιασμό που έχει εκπονήσει ο Δήμος του. Ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης είπε ότι πρέπει να προχωρήσει ο σχεδιασμός της Περιφέρειας με τις αλλαγές που φέρνει ο νέος σχεδιασμός του υπουργείου. Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, είπε ότι θα κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση που θα περάσει πρώτα από το Δημοτικό του Συμβούλιο. Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Γιάννης Μαραμπέας, ζήτησε στήριξη με μέσα και συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας για τη διαχείριση των σκουπιδιών στη Μαραθόλακκα. Ο δήμαρχος Οιχαλίας, Αριστείδης Σταθόπουλος, αναφέρθηκε γενικά στη σοβαρότητα του προβλήματος. Τέλος, στήριξη ζήτησε και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ώστε η ατελής, όπως τη χαρακτήρισε, διαχείριση των απορριμμάτων που κάνει ο Δήμος να είναι ολοκληρωμένη. Επάνω σε αυτό ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε ότι η διαχείριση που κάνει ο Δήμος Καλαμάτας δεν είναι ατελής, αντίθετα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τις άλλες ομάδες Δήμων.
Στ.Μ.