Τρίτη, 09 Ιουνίου 2015 00:00

Ρήξη και μονομερή διαγραφή του χρέους ζήτησαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χθες το βράδυ

Όθων Κουμαρέλας, Δημήτρης Μπελαντής, Δονάτος Νίκου, Χρήστος Τουλιάτος και Έλενα Ψαρρέα Όθων Κουμαρέλας, Δημήτρης Μπελαντής, Δονάτος Νίκου, Χρήστος Τουλιάτος και Έλενα Ψαρρέα

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Αν κρίνουμε από όσα αναφέρθηκαν το βράδυ, στην εκδήλωση για τη διαγραφή του χρέους, που έγινε στην Καλαμάτα, τότε σε τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί όχι μόνο προβληματισμός για την πολιτική της κυβέρνησης αλλά η ζύμωση φαίνεται ότι είναι έντονη υπέρ της ρήξης με τους δανειστές, της μονομερούς διαγραφής του χρέους, της μετάβασης σε εθνικό νόμισμα και της εθνικοποίησης τραπεζών. Στην εκδήλωση τοποθετήθηκε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ψαρρέα…

Μεταξύ των ομιλητών ήταν το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μπελαντής, που χαρακτήρισε «μεγάλη υποχώρηση» τη θέση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, ότι η χώρα θα αποπληρώσει το χρέος της. Όπως τόνισε, η Ελλάδα πρέπει να θέσει θέμα μονομερούς διαγραφής του εξωτερικού χρέους, γιατί δεν είναι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο και επειδή δεν το έχουν δημιουργήσει οι εργαζόμενοι αλλά είναι απότοκο των τραπεζών. Επέμεινε ότι είναι «επιτακτικό» το ζήτημα της μονομερούς διαγραφής του χρέους, το οποίο πρόσθεσε ότι είναι μηχανισμός που αναπαράγει τη λιτότητα και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Μπελαντής ανήκει στο Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ και τάχθηκε υπέρ της ρήξης, τονίζοντας ότι η ρήξη αυτή πρέπει να προέλθει από ένα σχέδιο μονομερούς διαγραφής του χρέους, στάσης πληρωμής και μετάβασης σε εθνικό νόμισμα, με εθνικοποίηση τραπεζών και εργατικό-κοινωνικό έλεγχο της εξουσίας.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η κίνηση «Διαγραφή του χρέους τώρα» Καλαμάτας. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ψαρρέα, σε παρέμβασή της τόνισε ότι αποτελεί συνεδριακή απόφαση του κόμματος η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ενώ ανέφερε ότι η πρόεδρος της Βουλής έχει συστήσει την επιτροπή αλήθειας για το δημόσιο χρέος, η οποία έχει σαν σκοπό να δώσει στον κόσμο στοιχεία για αυτή τη μεγάλη υπόθεση ώστε να κινητοποιηθεί προς την επιβαλλόμενη κατεύθυνση. Η βουλευτής, που ανήκει στο Κόκκινο Δίκτυο, υπογράμμισε επίσης ότι στο επίκεντρο της πολιτικής δεν μπορεί να είναι άλλοι από τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους αρρώστους, τα νοσοκομεία, την παιδεία, αυτές τόνισε ότι είναι οι προτεραιότητες και όχι το χρέος.
Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν επίσης ο Όθων Κουμαρέλας, από το ΕΠΑΜ, που και εκείνος υπογράμμισε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, το χαρακτήρισε μάλιστα «ζουρλομανδύα» από τον οποίο πρέπει να απαλλαγεί ο λαός. Σε ό,τι αφορά όσα ακούγονται για διπλό νόμισμα, τόνισε ότι αυτό θα φέρει την «τέλεια καταστροφή». Η πρότασή του ήταν μονομερής διαγραφή του χρέους, έξοδος από την ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή ένωση, εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, εκκαθάριση των εμπορικών τραπεζών, πλήρης έλεγχος της εξόδου και της εισόδου χρημάτων στη χώρα. Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση ο κ. Κουμαρέλας είπε ότι η πορεία που ακολουθεί είναι αδιέξοδη και θα οδηγήσει την κοινωνία στα βράχια.
Ο Χρήστος Τουλιάτος, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παρουσίασε μια ανάλογη πρόταση, μόνο που υπογράμμισε ότι για να γίνουν και να πετύχουν αυτά πρέπει ο κόσμος να βγει στους δρόμους και να δράσει. Επιπλέον δε τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες και πως η κατάσταση για κάποιους μήνες έστω θα είναι δύσκολη, αν και υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει επάρκεια σε φάρμακα και σε μεγάλο βαθμό κάλυψη αναγκών σε ό,τι αφορά προϊόντα διατροφής και καύσιμα.
Ακολούθησαν ερωτήσεις, σχόλια και τοποθετήσεις από το κοινό, ανάμεσά τους ο Αντώνης Κατσάς, από το ΚΚΕ, που παρατήρησε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση λειτουργεί παραπλανητικά για τους εργαζόμενους, για μια σειρά λόγους, κυρίως όμως επειδή στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζονται να υποστηρίζουν θέσεις εντελώς αντίθετες από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Η απάντηση του Δημήτρη Μπελαντή ήταν ότι κάνει δημόσια την κριτική του στην πολιτική της κυβέρνησης, ενώ υποστήριξε ότι το ΚΚΕ μπορεί να κατηγορεί τα άλλα κόμματα για παραπλάνηση των εργαζομένων όμως και εκείνο δεν κάνει κάτι για να δημιουργηθεί ένα δυνατό εργατικό κίνημα.
Στ.Μ.