Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015 00:00

Ο Πετράκος αποκαλύπτει γιατί είναι πιο ακριβά τα προϊόντα σε super market της χώρας

ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ 
Το λόγο που οι τιμές προϊόντων που πωλούνται σε super market της Ελλάδας είναι ακριβότερες από τις αντίστοιχες τιμές των ίδιων προϊόντων σε super market άλλων χωρών, αποκαλύπτει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία, Θανάσης Πετράκος. Ο λόγος είναι ότι…

…οι εκπτώσεις που προσφέρουν οι προμηθευτές γίνονται μετά την έκδοση του τιμολογίου και συνήθως τις καρπώνονται οι ιδιοκτήτες των super market. Με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, ο Θανάσης Πετράκος ζητάει να αναγράφονται υποχρεωτικά οι εκπτώσεις και οι άλλες παροχές στα τιμολόγια αγοράς των super market.
Ειδικότερα η ερώτησή του έχει ως εξής: «Πολλές φορές αναρωτιόμαστε γιατί πολλά προϊόντα στην Ελλάδα πωλούνται πιο ακριβά απ’ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η εξήγηση είναι ότι τα super markets προσθέτουν το κέρδος τους στην τιμή κτήσης των προϊόντων χωρίς να υπολογίζουν τις εκπτώσεις που γίνονται από τους προμηθευτές. Αυτό είναι δυνατό διότι η έκπτωση των προμηθευτών δεν αναγράφεται πάνω στο τιμολόγιο αγοράς αλλά γίνεται αν 3μηνο, 6μηνο ή 12μηνο με τη μορφή πιστωτικών σημειωμάτων ή Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών. Αποτέλεσμα είναι τις εκπτώσεις να τις καρπώνεται ο ιδιοκτήτης του super market.
Επιπλέον πέραν των εκπτώσεων του βασικού κορμού της συμφωνίας, οι προμηθεύτριες εταιρείες πριμοδοτούν τα super markets με επιπλέον ποσοστά εκπτώσεων για συμφωνημένο, για τοποθέτηση προϊόντων σε συγκεκριμένο ράφι κ.α.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1.      Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα θεωρεί παράνομες όλες τις παροχές που δεν αναγράφονται στα τιμολόγια και που περιγράφονται στις συμβάσεις μεταξύ προμηθευτών και super markets;
2.      Θα νομοθετήσει το Υπουργείο την υποχρεωτική αναγραφή στα τιμολόγια των εκπτώσεων και άλλων πιθανών παροχών των προμηθευτών προς τα super markets;».