Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015 14:46

Νίκας: "Μόνο δάκρυα μπορεί να φέρει η έξοδος από την Ε.Ε. και το ευρώ"

ΠΑΡΑΚΑΛΕΙ ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 
Μήνυμα στους δημότες απεύθυνε σήμερα ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις. Κάλεσε τον κόσμο να επιδείξει ψυχραιμία και να έχει ενότητα και αλληλεγγύη. Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ θα φέρει «μόνο δάκρυα και συμφορές»…

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη για την πατρίδα μας. Οι περισσότεροι, όλοι μας, έχουμε δυσκολίες, άλλος μικρότερες άλλος μεγαλύτερες. Ως δήμαρχος έχω να συστήσω και να παρακαλέσω να υπάρχει η αναγκαία ψυχραιμία και ο ορθολογισμός, η αλληλεγγύη και η ενότητα, η ανοχή στη διαφορετική άποψη. Ως λαός περάσαμε και δυσκολότερες ημέρες και δυσκολότερες στιγμές και τα καταφέραμε. Η ενότητα, η ψυχραιμία και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι τα βασικά στοιχεία της πορείας μας», ανέφερε ο δήμαρχος στο μήνυμά του, το οποίο το απεύθυνε από το γραφείο του στο Δημαρχείο, παρουσία των αντιδημάρχων του και άλλων αιρετών συνεργατών του.
Στη συνέχεια ο δήμαρχος σημείωσε ότι «ως Δήμος Καλαμάτας δουλεύουμε από προχθές και έχουμε κάνει τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να διασφαλίσομε αυτά τα αναγκαία που πρέπει να διασφαλιστούν για την πόλη και για το Δήμο. Ο Δήμος μας έχει καταβάλει τη μισθοδοσία του προσωπικού και τις κρατήσεις. Μισθοδοτούμε εδώ περί τα 800 άτομα. Υπάρχει φερεγγυότητα στο Δήμο. Οι οδηγίες οι οποίες δόθηκαν είναι ότι από εδώ και πέρα και όσο διαρκεί η κρίση, τα απολύτως αναγκαία για να λειτουργήσομε. Δυστυχώς όσο διαρκεί η ιστορία με τις τράπεζες δεν είναι δυνατόν να εκδίδομε επιταγές, η διαδικασία αυτή θα αναβληθεί για πέντε ημέρες, μια εβδομάδα, όσο διαρκεί η κατάσταση αυτή».
Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα ως πολιτική επιλογή και τη θέση που παίρνει ο ίδιος απέναντι σε αυτή, ο Παναγιώτης Νίκας δήλωσε το εξής: «Ποτέ δεν έχω αποφύγει να λέγω ευθέως την άποψή μου. Ο κόσμος έχει δίκιο όταν είναι εξοργισμένος από τη στάση των εταίρων, όχι μόνο τώρα και παλιότερα. Θυμόμαστε ότι γίνεται ένας αγώνας από το Μάιο του 2014 για να κλείσει αυτή η ιστορία. Και είναι εξοργισμένος με την αστοχία των μνημονίων, που την έχει αναγνωρίσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όμως χωρίς ευρώ και χωρίς Ευρωπαϊκή Ένωση ο τόπος δεν έχει μέλλον. Από τη δεκαετία του ’60 αγωνιστήκαμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για το ευρώ, αγωνίστηκαν μεγάλοι άνδρες και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, υπήρξαν προσπάθειες τεράστιες. Το μέλλον της χώρας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία έχουμε κοινή πορεία, κοινά πολιτισμικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Αυτό είναι το πεδίο του αγώνα. Και το νόμισμά μας το ευρώ, εμείς οι παλιότεροι θυμόμαστε τα προβλήματα με τη δραχμή, με το συνάλλαγμα, με τον πληθωρισμό. Δεν είναι δυνατόν να βγούμε από αυτό το πλαίσιο, μόνο δάκρυα και συμφορές μπορεί να φέρει η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, είναι ευθείας και απολύτως συγκεκριμένη η θέση μου. (…) Το μέλλον της χώρας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ διότι, μεταξύ άλλων, αγαπητοί μου, υπάρχουν τεράστιοι εθνικοί κίνδυνοι γι’ αυτό τον τόπο, να μην το ξεχνάμε. Μόνο στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να υπάρξει στοιχειώδης διασφάλιση».
Στ.Μ.