Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015 17:43

Αποχώρησε ο Διονύσης Μαλλούχος, απώλεια για τον πολιτισμό στην Καλαμάτα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΣΤΑΣ 
Αν και για πολλούς ήταν αναμενόμενο, ο Διονύσης Μαλλούχος αποχώρησε από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Το Ωδείο αλλά και ο πολιτισμός στην πόλη στερούνται πλέον ενός μουσικού που προσέφερε πάρα πολλά με την επιτυχημένη διεύθυνση του Δημοτικού Ωδείου, μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, αλλά και με τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε, με υψηλότατου επιπέδου μουσικούς. Με τον Διονύση Μαλλούχο το κοινό της Καλαμάτας γνώρισε και αγάπησε περισσότερο τη μουσική…

Ο Διονύσης Μαλλούχος δεν κατέθεσε αίτηση φέτος για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου, ολοκληρώνοντας μια θητεία έξι χρόνων. Η εξέλιξη αυτή ήταν για πολλούς αναμενόμενη, δεδομένων διαφόρων προβλημάτων, τα οποία τον είχαν οδηγήσει και στην απόφαση να παραιτηθεί τον περασμένο Μάρτιο, αν και στη συνέχεια αποφάσισε τελικά να παραμείνει μέχρι τη λήξη της σύμβασής του.
Το πλαίσιο που ισχύει τα τρία τελευταία χρόνια ύψωνε μεγάλα εμπόδια προκειμένου ο Διονύσης Μαλλούχος να διευθύνει κατά τον καλύτερο τρόπο το Δημοτικό Ωδείο. Σύμφωνα με το πλαίσιο αυτό, η σύμβαση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου (όπως και των καλλιτεχνικών διευθυντών στο Χορό και στα Εικαστικά) έχει οκτάμηνη διάρκεια. Αυτό τυπικά αλλά και πρακτικά σημαίνει ότι το Δημοτικό Ωδείο ξεκινούσε και τελείωνε την εκπαιδευτική χρονιά χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή! Με αυτό το πλαίσιο δεν μπορούσε να γίνει σοβαρή δουλειά, ενώ δυστυχώς η Φάρις δεν έχει να επιδείξει αποτελέσματα στις προσπάθειες που λέει ότι κάνει προκειμένου να αυξηθεί η χρονική διάρκεια της σύμβασης των καλλιτεχνικών διευθυντών ώστε να συμπίπτει με τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό το πρόβλημα, αντίθετα φαίνεται ότι υπήρχαν πολλά ακόμη ζητήματα που έχουν να κάνουν με την άμεση και σωστή αντιμετώπιση από τη διοίκηση των επειγόντων προβλημάτων στη λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου, όπως και με τη φιλοσοφία αλλά και τους στόχους λειτουργίας του Ωδείου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αίτηση για την κάλυψη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου έχει κατατεθεί μόνο από Στάθη Γυφτάκη, ο οποίος ήταν και πάλι καλλιτεχνικός διευθυντής πριν από τον Διονύση Μαλλούχο.
Στ.Μ.