Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2015 17:44

Πιο φτωχός ο προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμάτας για το 2016

Η διευθύντρια Οικονομικών Γεωργία Ηλιοπούλου, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Μπούχαλης και ο γραμματέας της Οικονομικής Επιτροπής Χρήστος Αλεξανδρόπουλος Η διευθύντρια Οικονομικών Γεωργία Ηλιοπούλου, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Μπούχαλης και ο γραμματέας της Οικονομικής Επιτροπής Χρήστος Αλεξανδρόπουλος

ΟΦΕΙΛΕΣ 3.000.000 ΕΥΡΩ 
Μείωση εσόδων και εξόδων άνω του 16% θα έχει ο Δήμος Καλαμάτας το 2016, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που έχει κατατεθεί στο υπουργείο Εσωτερικών για ενδεχόμενες παρατηρήσεις και διορθώσεις, ώστε να επιστραφεί και να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο προϋπολογισμός αναγνωρίζει και οφειλές προς τρίτους, προμηθευτές και εργολάβους, ύψους 3.000.000 ευρώ περίπου, όμως η δημοτική αρχή λέει ότι σχεδόν το σύνολο του ποσού αυτού είναι οφειλές του κράτους που αποδίδονται μέσω του Δήμου…

Η έγκριση του προσχεδίου του προϋπολογισμού έγινε από την Οικονομική Επιτροπή, όπου οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, όπως πάντα κάνουν όλες οι μειοψηφίες.
Η παρουσίαση του προσχεδίου έγινε από τη διευθύντρια της Υπηρεσίας Οικονομικών του Δήμου, Γεωργία Ηλιοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στο πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκάζονται οι Δήμοι να φτιάξουν τους προϋπολογισμούς τους. Ειδικότερα, τόσο τα έξοδα όσο και τα έσοδα δεν μπορούν να ξεφεύγουν από τα βεβαιωμένα έσοδα και έξοδα της προηγούμενης χρονιάς.
Το ύψος των εσόδων έχει υπολογιστεί ότι θα φτάσει τα 58.139.877 ευρώ, ωστόσο το πραγματικό ποσό των εσόδων δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 45.752.000 ευρώ και αυτό διότι στα έσοδα έχουν εγγραφεί απαιτήσεις προηγούμενων ετών ύψους 12.900.000 ευρώ, ωστόσο τα 12.300.000 ευρώ δεν υπάρχει περίπτωση να εισπραχθούν!
Οι λειτουργικές δαπάνες έχουν υπολογιστεί στα 33.750.000 ευρώ, ενώ στα έξοδα περιλαμβάνεται η καταβολή 3.000.000 ευρώ σε αναδόχους και εργολάβους που είναι απλήρωτοι.
Για τις συγκεκριμένες οφειλές ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Γιώργος Φάβας, υποστήριξε ότι κυρίως πρόκειται για οφειλές σε εργολάβους έργων που πληρώνονται από το κράτος, με το Δήμο να είναι, κατά κάποιο τρόπο, ο μεσολαβητής. Άρα, τόνισε, τα χρήματα αυτά δεν τα χρωστάει ο Δήμος και δεν πρέπει να βγουν εντυπώσεις και συμπεράσματα από τις οφειλές αυτές.
Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, με τον σύμβουλό της Δημήτρη Φαββατά, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αναλυτικά για τον νέο προϋπολογισμό, στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Κριτική για το νέο προϋπολογισμό έγινε βασικά από τον σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσο Νιάρχο, που τόνισε ότι ο προϋπολογισμός είναι φορομπηχτικός και υπηρετεί την άγρια λιτότητα. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως το κράτος μειώνει δραματικά τις επιχορηγήσεις προς το Δήμο, με αποτέλεσμα αυτός να φορολογεί όλο και περισσότερο τους δημότες αλλά και να αναγκάζεται να στραφεί στη λήψη νέων δανείων. Επίσης τόνισε ότι η φοροεπιδρομή που έχει εξαπολύσει ο Δήμος στους δημότες, η οποία εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα ενταθεί, οδηγεί και στη συνεχή ένταση του σκλαβοπάζαρου των εργασιακών σχέσεων, καθώς ο Δήμος αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό αξιοποιεί τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Ο κ. Νιάρχος χαρακτήρισε ξεδιάντροπη αυτή την πολιτική απέναντι στους εργαζόμενους, τους οποίους και κάλεσε να αντιδράσουν.
Στον Τάσο Νιάρχο απάντησε ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παύλος Μπουζιάνης, που χαρακτήρισε τις αναφορές του συναδέλφου του ως υπερβολές και εκτός πραγματικότητας. Τόνισε μάλιστα ότι ο Δήμος όχι μόνο δεν έχει κάνει φορομπηχτική πολιτική αλλά αντίθετα έχει να προβεί σε αύξηση των δημοτικών τελών τουλάχιστον πέντε χρόνια τώρα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσει.
Ο επικεφαλής της «Αλλαγής», Θόδωρος Μπρεδήμας, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ανεδαφικό και πλασματικό, ενώ ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας», Μιχάλης Αντωνόπουλος υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή προσπαθεί να εξωραΐσει την κατάσταση με τα οικονομικά του Δήμου, καθώς τα πράγματα δεν είναι όσο θετικά παρουσιάζονται, ενώ ταυτόχρονα «ξεζουμίζει» τους δημότες, κρατώντας υψηλά τα δημοτικά τέλη ενώ θα έπρεπε να τα έχει μειώσει.
Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Μπούχαλης, από την πλευρά του υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός, τόνισε ότι στον τρέχοντα προϋπολογισμό υπάρχει πράγματι απόκλιση, η οποία όμως είναι θετική και αφορά τα έσοδα τα οποία είναι αυξημένα. Τέλος, ο Δημήτρης Μπούχαλης τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν βοήθησε τους Δήμους, έκλεισε τη στρόφιγγα της χρηματοδότησής τους, οι οποίοι αναγκαστικά έχουν γίνει κρατικοδίαιτοι, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, αφού έχουν κλείσει οι δρόμοι προς άλλες χρηματοδοτικές πηγές.
Στ.Μ.