Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015 21:02

Δεν άκουσε το "ναι σε όλα" ο Παναγιώτης Νίκας από τον Πέτρο Τατούλη

Περικλής Μαντάς, Ντίνα Νικολάκου, Παναγιώτης Νίκας, Πέτρος Τατούλης, Ελένη Αλειφέρη Περικλής Μαντάς, Ντίνα Νικολάκου, Παναγιώτης Νίκας, Πέτρος Τατούλης, Ελένη Αλειφέρη

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ 
Σε πολύ καλό κλίμα, χωρίς όμως να ακουστεί το «ναι σε όλα», που ενδεχομένως περίμενε η δημοτική αρχή Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι η μεγάλη σύσκεψη με την περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου, για το σχεδιασμό της στρατηγικής ανάπτυξης της μεσσηνιακής πρωτεύουσας για τα επόμενα πέντε χρόνια…

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας «αράδιασε» μια σειρά έργων, προτάσσοντας φυσικά τις αναπλάσεις. Έργα για τα οποία δεν έχει προηγηθεί κάποια διαβούλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα υπάρχει διαμαρτυρία από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε στη μεγάλη αυτή σύσκεψη.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, άκουσε τα αιτήματα, έδειξε ότι έχει διάθεση να υποστηρίξει το σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, ωστόσο έκανε συγκεκριμένες παρατηρήσεις, που φαίνεται δεν είχαν προβληματίσει προηγουμένως τη δημοτική αρχή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο περιφερειάρχης, αναφερόμενος στις αναπλάσεις που ζήτησε η δημοτική αρχή, τόνισε ότι στο εξής αυτά τα έργα πρέπει να έχουν μια καινούργια φιλοσοφία που να ξεφεύγει από την απλή αισθητική αναβάθμιση των περιοχών όπου γίνονται οι παρεμβάσεις. Ειδικότερα είπε ότι μέσα από τις αναπλάσεις πρέπει αφενός να αναδεικνύονται τα ιδιαίτερα στοιχεία των περιοχών αλλά και να υποστηρίζεται η επιχειρηματικότητα ώστε να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
Είπε επίσης ο κ. Τατούλης ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιφέρεια της πόλης της Καλαμάτας, ιδιαίτερα για τα χωριά του Ταϋγέτου, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη της πόλης τροφοδοτείται και από την ανάπτυξη της περιφέρειάς της και συνδέεται με αυτή.

Πέτρος Τατούλης, Παναγιώτης Νίκας, Ντίνα Νικολάκου, στο γραφείο του δημάρχου Καλαμάτας

Το έργο που προτάχθηκε από το δήμαρχο ήταν η ανάπλαση της παραλιακής ζώης, το οποίο ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι θα υποστηρίξει, αρκεί να πληροί τις προϋποθέσεις που επεσήμανε.
Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση κτηρίων, ο Πέτρος Τατούλης τόνισε ότι η Περιφέρεια θα δει το θέμα του Γαλλικού Ινστιτούτου, εφόσον υπάρχει οριστική και εγκεκριμένη μελέτη από το υπουργείο Πολιτισμού, όπως διαβεβαίωσε ο δήμαρχος ότι υπάρχει. Σχετικά με το αίτημα προτεραιότητας του Δήμου, για την ανακατασκευή του κτηρίου της παλιάς Καρδιολογικής Κλινικής ώστε να λειτουργήσει Δημοτικό Κέντρο Υγείας και Πρόνοιας, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι το θέμα θα εξεταστεί όταν προκηρυχθούν τα διάφορα προγράμματα του ΕΣΠΑ, σημειώνοντας πάντως ότι υπάρχει σχεδιασμός για τη δημιουργία Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου στις πόλεις και πως ένα τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει σε αυτό το κτήριο.
Σχετικά με την ύδρευση και την άρδευση, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι βασικός πυλώνας ανάπτυξης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει υποστήριξη όσον αφορά τα έργα άρδευσης και εγγείων βελτιώσεων. Επίσης διαβεβαίωσε ότι θα βοηθήσει για την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης, που είναι από αμίαντο, σε όλο το εύρος του Δήμου.
Για το νέο άξονα Καλαμάτας-Μεσσήνης-Ριζόμυλου, για τον οποίο ο δήμαρχος τόνισε ότι είναι έργο πρώτης προτεραιότητας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το τμήμα στα όρια του Δήμου, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι και για την Περιφέρεια είναι έργο προτεραιότητας, κράτησε όμως αποστάσεις από όσα προτείνει ο δήμαρχος, για την κατασκευή του δρόμου με δημόσιους και με ιδιωτικούς πόρους, ως ουρά του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Τρίπολης Καλαμάτας. Ειδικότερα είπε ότι ο κόσμος της Πελοποννήσου δεν αντέχει να πληρώνει άλλα διόδια αλλά και ότι τα πολλά και ακριβά διόδια λειτουργούν αρνητικά για τον τουρισμό. Επιπλέον είπε ότι για κανένα δρόμο που μελετάει το υπουργείο Υποδομών δεν υπάρχει απόλυτη μελετητική ωριμότητα, αναφερόμενος εμμέσως και στο συγκεκριμένο.
Κατά τα άλλα ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι η Περιφέρεια θα στηρίξει τη λειτουργία του Μεγάρου Χορού, όπως και τις ανασκαφές στην Αρχαία Θουρία.
Σχετικά με τη μετεγκατάσταση των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας στη Μπιρμπίτα, ο περιφερειάρχης έκανε γενικόλογη αναφορά, αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει αν στηρίζει το σχεδιασμό του δημάρχου Καλαμάτας
Τέλος, ο περιφερειάρχης έδωσε τη δέσμευση ότι θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ η αναβάθμιση του Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας, ώστε να ξαναγίνει η μεσσηνιακή πρωτεύουσα το προπονητικό κέντρο αθλητών παγκόσμιας κλάσης, όπως τόνισε ότι ήταν πριν από 10-15 χρόνια.
Ο περιφερειάρχης αναφερόμενος γενικότερα τόνισε ότι ο στόχος είναι να γίνει ο Δήμος Καλαμάτας ο «πράσινος Δήμος» στην «πράσινη Περιφέρεια Πελοποννήσου», ενώ υπογράμμισε ότι είτε κερδίσει η Καλαμάτα τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης –κάτι που το εύχεται- είτε όχι, τόσο στην Καλαμάτα όσο και στην Περιφέρεια θα γίνουν μεγάλα πράγματα το 2021, επέτειος 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21, ώστε να φανεί ξανά στο πανελλήνιο η συνεισφορά των Πελοποννήσιων στην πατρίδα.
Σημειώνεται ότι ο περιφερειάρχης συνοδευόταν από την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Περικλή Μαντά, που τοποθετήθηκαν για το σχεδιασμό του Δήμου Καλαμάτας και διαβεβαίωσαν ότι και από την πλευρά τους θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την υποστήριξη του Δήμου.
Επίσης, τη σύσκεψη παρακολούθησαν ο διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Γιώργος Κωστόγιαννης,  ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Παναγιώτης Κούτρης, ο προϊστάμενος Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Παναγιώτης Γιαννακέας.
Από την πλευρά του Δήμου παραβρέθηκαν όλοι οι αντιδήμαρχοι και οι περισσότεροι διευθυντές των Υπηρεσιών του Δήμου.
Στ.Μ.

 

Αιρετοί και υπηρεσιακοί στη μεγάλη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Καλαμάτας