Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015 17:00

Πρόταση στο Δήμο Καλαμάτας για τη δημιουργία ενυδρείου στην Παραλία

Πρόταση στο Δήμο Καλαμάτας για τη δημιουργία ενυδρείου στην Παραλία

ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΚΕΘΕ 
Πρόταση στο Δήμο Καλαμάτας, για τη δημιουργία ενυδρείου στην Παραλία, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, υπέβαλαν σήμερα στο δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, εκπρόσωποι του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Ο δήμαρχος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και επιθυμία για να προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός…

Το δήμαρχο επισκέφθηκε ο Μιχάλης Παπαδάκης,  διευθυντής του ενυδρείου στη Κρήτη (κοντά στη Χερσόνησο) και διευθυντής διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του ΕΛΚΕΘΕ, συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο του γραφείου του ΕΛΚΕΘΕ στην Καλαμάτα,  Πέτρο Κουράκλη. Ο δε δήμαρχος είχε καλέσει στη συνάντηση τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Χάρη Βγενή.
Όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου, «ο κ. Παπαδάκης ενημέρωσε το Δήμο για την πρωτοβουλία δημιουργίας ενυδρείου στην Καλαμάτα, το οποίο θα είναι οικονομικά βιώσιμο, αναλύοντας τις σχετικές παραμέτρους. Ο Δήμαρχος καλωσόρισε την προοπτική αυτή, τονίζοντας πως ο Δήμος Καλαμάτας επιθυμεί να γίνει πράξη η πρόταση, που θα φέρει πολλαπλά οφέλη στην Καλαμάτα, καθιστώντας την πόλο έλξης για τους επισκέπτες και παρέχοντας πλεονεκτήματα εκπαιδευτικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά, καθώς και θέσεις εργασίας. «Αντιλαμβανόμαστε την επιστημονική και οικονομική αξία του ενυδρείου και επιθυμούμε να προχωρήσει η συγκεκριμένη δράση», είπε ο Δήμαρχος στους εκπροσώπους του ΕΛΚΕΘΕ.
Το ενυδρείο θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, ώστε να μπορεί να αντλεί νερό και ο Δήμαρχος πρότεινε πιθανούς χώρους, τους οποίους οι εκπρόσωποι του ΕΛΚΕΘΕ θα δουν από κοντά, προκειμένου να τους αξιολογήσουν.
Η Καλαμάτα διαθέτει τις προϋποθέσεις ώστε ένα ενυδρείο να είναι ελκυστικό και οικονομικά βιώσιμο. Ως προς τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία του, εκτιμάται ότι είναι δυνατόν να αντληθούν πόροι από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
Σχετικά με την αξία μιας τέτοιας εγκατάστασης, ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στο Θαλασσόκοσμο, στο Ηράκλειο, τον οποίο διευθύνει: 300.000 επισκέπτες ετησίως, συμμετοχή 20.000 μαθητών σε εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλοι 12.000 μαθητές κάθε χρόνο ως επισκέπτες».