Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015 16:31

Και εγένετο «Αριστείο Επιστημών»…

Και εγένετο «Αριστείο Επιστημών»…

ΑΣΑΦΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 
Χωρίς κανένας να γνωρίζει ύστερα από ποια διαδικασία, με ποια κριτήρια και με τίνος την αξιολόγηση, ανακοινώθηκε σήμερα το όνομα του επιστήμονα στον οποίο θα απονεμηθεί το «Αριστείο Επιστημών», ένα καινούργιο βραβείο του Δήμου Καλαμάτας που περιλαμβάνει και έπαθλο 5.000 ευρώ…

Ο επιστήμονας είναι ο Βασίλης Νιάρχος, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία ενέκρινε και τη διάθεση του ποσού των 5.000 ευρώ.
Για το θέμα παρατάξεις της αντιπολίτευσης εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις και ιδιαίτερα ο Σταμάτης Μπεχράκης από τη μείζονα μειοψηφία και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος από την τρίτη ελάσσονα μειοψηφία.
Όπως τόνισαν, είναι σημαντικό που ο Δήμος Καλαμάτας αθλοθετεί το συγκεκριμένο βραβείο, υποστηρίζοντας έτσι τους νέους επιστήμονες με σημαντικές διακρίσεις. Υπογράμμισαν όμως ότι με την ασαφή διαδικασία της επιλογής του προσώπου που θα βραβευτεί υπονομεύεται αυτή η σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου.
Πάντως κανείς από την πλειοψηφία δεν ήταν σε θέση να ενημερώσει αν υπήρξε διαδικασία προκειμένου να υποβληθούν υποψηφιότητες για το βραβείο και με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή.
Ο ίδιος ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αποφάσισε τη θέσπιση του Αριστείου Επιστημών, ανακοίνωσε ότι η επιλογή θα γινόταν από επιτροπή διαπρεπών επιστημόνων, με επικεφαλής τον διεθνώς διακεκριμένο Καλαματιανό καθηγητή φυσικής και ακαδημαϊκό, Ιωάννη Ηλιόπουλο. Ακόμη και σήμερα πάντως, το ποιοι απαρτίζουν την επιτροπή, πέραν του κ. Ηλιόπουλου, είναι άγνωστο.
Επίσης σημειώνεται ότι η απονομή του Αριστείου θα γίνει στο πλαίσιο τριήμερου διεθνούς συμποσίου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, με εκδηλώσεις και στην Καλαμάτα, στις αρχές Οκτωβρίου. Στο συμπόσιο θα λάβουν μέρος και ερευνητές του κλάδου της Κοσμολογίας, κάτοχοι του Βραβείου Νόμπελ.