Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2015 17:54

Ο Έκτωρ Τσατσούλης για το κόστος αλλά και τη δουλειά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Σταύρος Βόλλαρης, Έκτωρ Τσατσούλης και Νίκος Ηλιόπουλος Σταύρος Βόλλαρης, Έκτωρ Τσατσούλης και Νίκος Ηλιόπουλος

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 
Την πιο πολυδάπανη προετοιμασία φέρεται ότι έχει κάνει η Καλαμάτα, όσον αφορά τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το 2021. Ταυτόχρονα όμως έχει κάνει και την πιο σοβαρή προετοιμασία, όπως διαβεβαιώνει ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας KALAMATA:21, Έκτωρ Τσατσούλης, που σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους Σταύρο Βόλλαρη και Νίκο Ηλιόπουλο, απεύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στο εργαστήριο πολιτών για την πολιτιστική στρατηγική της Καλαμάτας «Και τώρα τι; Από τη θεωρία στην πράξη», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο Πνευματικό Κέντρο…

Όπως σημείωσε ο κ. Τσατσούλης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Kalamata Journal, πράγματι ο προϋπολογισμός των 250.000 ευρώ για την α’ φάση του διαγωνισμού, είναι από τους υψηλότερους μεταξύ των υποψήφιων πόλεων. Πρόσθεσε όμως ότι το Γραφείο Υποψηφιότητας δουλεύει αυτό το θέμα για περισσότερο από έναν ολόκληρο χρόνο, ενώ άλλες υποψήφιες πόλεις, με τον ίδιο πάνω-κάτω προϋπολογισμό, ξεκίνησαν την ουσιαστική δουλειά μόλις τους δυο-τρεις τελευταίους μήνες.
Επιπλέον ο κ. Τσατσούλης επεσήμανε ότι το Γραφείο Υποψηφιότητας δεν θα εξαντλήσει και τα 250.000 ευρώ που έχουν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Σημειώνεται ότι από το ποσό αυτό τα 75.000 ευρώ περίπου προέρχονται από χορηγία από την εταιρία ΤΕΜΕΣ, της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, ενώ έχουν συλλεγεί και κάποιες ακόμη, μικρές όμως, χορηγίες.
Επίσης ο εκτελεστικός διευθυντής του KALAMATA:21 σημείωσε ότι το προσεχές διάστημα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ο προϋπολογισμός ολόκληρου του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ο οποίος προφανώς πρέπει να υπάρχει στον φάκελο υποψηφιότητας μαζί με τη δέσμευση του Δήμου για την κάλυψη του κόστους. Θα συζητηθεί επίσης το θέμα των υποδομών που θα χρειαστεί η πόλη, αν και ο κ. Τσατσούλης υπογράμμισε ότι δεν προτείνεται η δημιουργία καμίας νέας μεγάλης υποδομής, καθώς η πόλη είναι επαρκής σε αυτόν τον τομέα και το μόνο που θα χρειαστεί είναι η ανακαίνιση και συντήρηση υπαρχουσών υποδομών, για τις οποίες μάλιστα υπάρχουν έτοιμες μελέτες από το παρελθόν, από τον ίδιο το Δήμο.
Όσον αφορά το «αγκάλιασμα» της προσπάθειας από τους κατοίκους της πόλης και τους εθελοντές, ο κ. Τσατσούλης ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα, διότι είναι νωρίς ακόμη. Πρόσθεσε δε ότι σε σύγκριση με άλλες περιοχές, που μάλιστα είχαν κερδίσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, η Καλαμάτα έχει ήδη έναν ικανό αριθμό εθελοντών, ενώ είναι πάρα πολύ μεγάλο το ποσοστό των κατοίκων της πόλης με θετική άποψη για αυτή την πρωτοβουλία.
Σχετικά με το εργαστήριο πολιτών που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, στις έξι το απόγευμα, στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου, ο κ. Τσατσούλης σημείωσε ότι θα γίνει σε συνεργασία με τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς Place Identity και το Impact Hub Athens. Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των θεματικών ομάδων εργασίας που λειτούργησαν στο πλαίσιο του Γραφείου Υποψηφιότητας και τα κύρια ερωτήματα που θα απαντηθούν είναι: Πώς μπορούμε να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη; Πώς ασκούμε πίεση στους εμπλεκόμενους φορείς για να υλοποιήσουμε μια ιδέα; Πώς μπορούν η συμμετοχή και ο εθελοντισμός να φέρουν μετρήσιμα αποτελέσματα για την πόλη;
Στο σεμινάριο θα συμμετέχουν εκπαιδευτές από την Αθήνα με εξειδίκευση σε θέματα πολιτιστικής διαχείρισης, αστικής αναγέννησης και κοινωνικής καινοτομίας και όπως τόνισε ο κ. Τσατσούλης είναι μια διαδικασία που θα βοηθήσει ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να συμμετάσχουν στη λήψη των αποφάσεων για το εγχείρημα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
Τη μεγάλη σημασία αυτού του σεμιναρίου υπογράμμισαν, με τις τοποθετήσεις τους, ο Σταύρος Βόλλαρης, συντονιστής της ομάδας εργασίας για τη μουσική και ο Νίκος Ηλιόπουλος, συντονιστής της ομάδας εργασίας για τα εικαστικά.
Στ.Μ.