Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015 21:59

Αοριστίες και γενικολογίες Κατρούγκαλου για ασφαλιστικό και συντάξεις

Αοριστίες και γενικολογίες Κατρούγκαλου για ασφαλιστικό και συντάξεις

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Ότι θα προστατευθούν οι κατώτερες συντάξεις, επανέλαβε το βράδυ, σε δηλώσεις που έκανε στο ξενοδοχείο της Καλαμάτας «REX», ο υπουργός Εργασίας και βουλευτής Μεσσηνίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει από ποιο ύψος και κάτω θεωρείται μια σύνταξη κατώτερη…

«Αυτό που έχουμε προαναγγείλει δεν είναι μειώσεις. Δέκα μειώσεις είχαμε τη μνημονιακή περίοδο. Αυτό που έχουμε ανακοινώσει είναι μια μεταρρύθμιση, που έχει ως σκοπό να βάλει δίκαιους κανόνες, για όλους, κοινούς και σταθερούς για το μέλλον. Πρέπει να κάνουμε μια προσαρμογή, είναι αλήθεια, στη δαπάνη, διότι το προβλέπει το μνημόνιο, ανεξαρτήτως από την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης που εμείς θέλουμε.
Αυτή τη στιγμή, με τη βοήθεια και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που έχει στείλει εδώ ειδικούς, επεξεργαζόμαστε τα νούμερα, ποσοτικοποιούμε τα στοιχεία ούτως ώστε να εφαρμόσουμε τη δέσμευσή μας να μην υπάρχουν οριζόντιες μειώσεις, η προσαρμογή να βγει από τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος και να προσαρμοστούν οι κατώτερες συντάξεις. Έχουμε πει ότι θα προστατευθούν οι κατώτερες συντάξεις και προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να ορίσουμε τον πήχη όσο μπορούμε ψηλότερα. Αυτή είναι η δουλειά της ποσοτικοποίησης και από τη στιγμή που βρισκόμαστε σε φάση ποσοτικοποίησης των στοιχείων δεν πρόκειται να πω κανένα νούμερο», δήλωσε ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι «αυτό που θεωρώ δίκαιο είναι να μπορέσουμε να έχουμε ένα σύστημα που να δίνει συντάξεις πραγματικές, αξιοπρεπείς, να μην είναι συντάξεις φιλοδωρήματα αλλά και να εξασφαλίζει στους νέους ανθρώπους ότι θα πάρουν σύνταξη. Άρα για αυτό το λόγο χρειαζόμαστε νέους κανόνες να τους εφαρμόσουμε παντού».
Το μεγάλο πρόβλημα, τόνισε ο υπουργός, είναι το έλλειμμα που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ως μαύρη τρύπα που απειλεί να απορροφήσει το σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος. Ειδικότερα σημείωσε: «Η μεταρρύθμιση είναι ένα γενικό ισοδύναμο απέναντι σε όλα τα κακά πράγματα που περιλαμβάνει το μνημόνιο σαν μεμονωμένες ρυθμίσεις που θέλουμε να αποφύγουμε. Για παράδειγμα τη μηδενική ρήτρα στις επικουρικές -που αν την εφαρμόζαμε έτσι θα οδηγούσε σε κατακρήμνιση τις επικουρικές συντάξεις- ή την περικοπή του ΕΚΑΣ. Η μεταρρύθμισή μας αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό, στο να είναι το συνολικό ισοδύναμο. Ως προς την ανάγκη προσαρμογής, πέρα από τη μνημονιακή δέσμευση που είναι να μειωθεί κατά 1% η συνταξιοδοτική δαπάνη του προϋπολογισμού το 2016, υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα πολύ μεγαλύτερο, ελλείμματος των ταμείων. Το έλλειμμα των ταμείων αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 1,8% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Πρέπει να επέμβουμε λοιπόν ώστε αυτή η μαύρη τρύπα να μη μεγαλώσει και απορροφήσει το σύνολο του συνταξιοδοτικού συστήματος. Αυτό προσπαθούμε να το κάνουμε όχι κυρίως με μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών αλλά με εναλλακτικούς τρόπους ενίσχυσης των πόρων του συστήματος και είμαστε ανοιχτοί στα πάντα, από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, που και αυτή αποτελεί μεγάλο κομμάτι της τρύπας του συστήματος μέχρι νέους πόρους, που αυτή τη στιγμή όμως, επειδή είμαστε σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους, δεν μπορώ και σε αυτό το σημείο να είμαι πολύ αναλυτικότερος».
Σε ό,τι αφορά το αν θα αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «μελετάμε τα πάντα», ενώ για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων σημείωσε ότι από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καταβάλλεται προσπάθεια ώστε «να μεταφερθούν το συντομότερο δυνατό τα χρήματα αυτά».
Στ.Μ.