Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015 21:43

Εργατικό Κέντρο: Απεργία για να ακυρωθούν τα βάρβαρα σχέδια της κυβέρνησης

Ο γραμματέας και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Γιώργος Κανέλης και Σωτήρης Τσώνης αντίστοιχα Ο γραμματέας και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Γιώργος Κανέλης και Σωτήρης Τσώνης αντίστοιχα

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 
Η απεργία της Πέμπτης πρέπει να πετύχει, η συμμετοχή πρέπει να είναι μαζική, ώστε να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση να βάλει στο συρτάρι τα σχέδιά της, που αν εφαρμοστούν τότε οι συνέπειες για τους εργαζόμενους θα είναι δραματικές. Αυτά τόνισαν το μεσημέρι ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σωτήρης Τσώνης και Γιώργος Κανέλης αντίστοιχα, ζητώντας από τους εργαζόμενους και να απεργήσουν και να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση…

Ο Σωτήρης Τσώνης σημείωσε ότι πρόκειται για την πρώτη απεργία από τον Γενάρη, επί των ημερών δηλαδή όπου στη διακυβέρνηση βρίσκονται ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Όπως τόνισε, όλο αυτό το διάστημα η ΓΣΕΕ και οι οργανώσεις της είχαν μια στάση αναμονής απέναντι στην κυβέρνηση, δεδομένου ότι οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις της σε ένα μεγάλο βαθμό κάλυπταν τα αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος. Πρόσθεσε ωστόσο ο Σωτήρης Τσώνης ότι τελικά η κυβέρνηση ακύρωσε όλες τις υποσχέσεις της και αντίθετα εφαρμόζει το τρίτο και σκληρότερο μνημόνιο, επιβάλλοντας ακόμη περισσότερους φόρους.
Το σημαντικότερο διακύβευμα, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, είναι οι αναμενόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, το οποίο, όπως σημείωσε, χάνει τον αναδιανεμητικό του χαρακτήρα. Ειδικότερα σημείωσε ότι έρχονται τόσο μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις, ιδιαίτερα στις κατώτερες, ώστε οι συνταξιούχοι για να ζήσουν θα χρειάζονται υποστήριξη από τις διάφορες τις κοινωνικές δομές των Δήμων και της εκκλησίας.
Το πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι να δοθούν λύσεις στο ζήτημα της ανεργίας, να φτιαχτούν θέσεις εργασίας, γιατί, όπως υπογράμμισε, το ασφαλιστικό δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί με νέους φόρους και νέες μειώσεις, που απλά δίνουν μικρές ανάγκες ζωής στο σύστημα.
Πέραν αυτών, ο Σωτήρης Τσώνης ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητάει και νέα μείωση των κατώτερων μισθών στα 386 ευρώ, ενώ υπάρχουν τα ζητήματα με τον ΕΝΦΙΑ, με τα κόκκινα δάνεια, με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Το αν θα προχωρήσουν όλα αυτά, ανέφερε, θα κριθεί από τη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις, με πρώτη την πανεργατική απεργία της Πέμπτης.
Ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Κανέλης, τόνισε από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση, ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές, σε συνεργασία με την τρόικα, εφαρμόζει ένα πρόγραμμα βάρβαρων, αντικοινωνικών και αντιλαϊκών μέτρων σε βάρος των εργαζομένων. Αναφέρθηκε στο «πετσόκομμα» των συντάξεων, στη «φορολεηλασία» με την αύξηση του ΦΠΑ και τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, στο «ξεπούλημα» του δημόσιου πλούτου, λιμανιών και αεροδρομίων, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στην κατάργηση της κυριακάτικης αργής, ακόμη και στο κόψιμο της ηλεκτροδότησης από 100.000 καταναλωτές που δεν έχουν να πληρώσουν. Μπροστά σε αυτή την επιδρομή, τόνισε ο κ. Κανέλης, οι εργαζόμενοι πρέπει να στείλουν στην κυβέρνηση το μήνυμα ότι δεν υποτάσσονται, δεν συμβιβάζονται και δεν εκχωρούν τα δικαιώματά τους.
Κλείνοντας κάλεσε στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 το πρωί της Πέμπτης μπροστά από το Εργατικό Κέντρο, καθώς και στην απεργιακή πορεία που θα ακολουθήσει.
Στ.Μ.