Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 15:17

Οστεοφυλάκιο για "διακριθέντες πολίτες" στο νεκροταφείο της Καλαμάτας…

Οστεοφυλάκιο για "διακριθέντες πολίτες" στο νεκροταφείο της Καλαμάτας…

ΠΟΙΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΠΡΩΤΟΙ 
Τη δημιουργία οστεοφυλακίου για «διακριθέντες πολίτες», στο νεκροταφείο της Καλαμάτας, αποφάσισε κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο, με ενστάσεις όμως από παρατάξεις της μειοψηφίας. Ήδη αποφασίστηκε να τοποθετηθούν εκεί τα οστά του Λυκούργου Σκιά, του Μιχάλη Τούμπουρου, του Γιώργου Τσαγκάρη και του Γιώργου Κυριακού, καθώς και του Ντίνου Μακρόπουλου, εφόσον συμφωνεί η οικογένειά του…

Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας ζήτησε την αναβολή του θέματος. Όπως τόνισε ο σύμβουλός της, Σταμάτης Μπεχράκης, εάν είναι να γίνει τέτοιου είδους οστεοφυλάκιο θα πρέπει ο Δήμος να βάλει το πλαίσιο για το ποιο πρόσωπο μπορεί μετά το θάνατό του να χαρακτηριστεί ως «διακεκριμένος πολίτης». Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας ανέφερε ότι προκαλεί απορίες το γεγονός ότι η δημοτική αρχή αποφεύγει να ανοίξει τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός τέτοιου πλαισίου και, αντίθετα, επιλέγει η ίδια, με τα δική της κριτήρια, ποιος ήταν «διακεκριμένος πολίτης». Ανέφερε λοιπόν ο Σταμάτης Μπεχράκης ότι ενδεχομένως υπάρχουν πολλοί άλλοι ακόμη που θα δικαιούνται μια θέση σε αυτό το οστεοφυλάκιο και μάλιστα πρότεινε το όνομα του Ντίνου Μαρκόπουλου, για τον οποίο σημείωσε ότι ήταν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πως προσέφερε πάντα και παντού. Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, αποδέχτηκε την πρόταση για τον Ντίνο Μακρόπουλο, εφόσον όμως, σημείωσε, συμφωνεί και η οικογένειά του.
Επίσης ο δήμαρχος σημείωσε: «Σκεφθήκαμε το ωραιότερο από άποψη αρχιτεκτονικής ταφικό μνημείο να διατεθεί για τη φύλαξη των οστών διακεκριμένων συμπολιτών μας. Διακριθέντων, γιατί το διακεκριμένων έχει και τον ενεστώτα μέσα. Παρελθόν. Και διακριθέντες πολίτες προφανώς να χαρακτηρίζονται αυτοί οι οποίοι προσέφεραν στο κοινωνικό σύνολο. Όχι αυτοί που είχαν χρήματα. Αυτοί που προσέφεραν. Και να τους φροντίζει η πόλη, στο καλύτερο ίσως ταφικό μνημείο. Προτείνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο να πάνε τα οστά των αειμνήστων Λυκούργου Σκιά, και θα υπάρχει και πλάκα -ο Λυκούργος Σκιάς είναι μεγάλος δωρητής του Δήμου Καλαμάτας, δίνουμε δεκάδες υποτροφίες από τα ακίνητά του, να πάνε τα οστά του αειμνήστου Τούμπουρου του Μιχάλη και τα οστά του Γιώργου του Τσαγκάρη».
Επίσης, έπειτα από πρόταση του επικεφαλής της «Αλλαγής», Θόδωρου Μπρεδήμα, θα πάνε στο οστεοφυλάκιο αυτό τα οστά του Γεώργιου Κυριακού, δωρητής του κτηρίου στο οποίο στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο.
Την αντίθεσή του με την εισήγηση της δημοτικής αρχής εξέφρασε και ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας», Μιχάλης Αντωνόπουλος, τονίζοντας σχετικά: «Νομίζω ότι ο όρος «διακεκριμένες θέσεις» είναι ατυχής. Το να τιμήσουμε και να δώσουμε θέσεις σε κάποιους ανθρώπους που έχουνε συνεισφέρει στην πόλη μας δεν έχουμε αντίρρηση, αλλά με τον τρόπο που τον εισάγει η δημοτική αρχή, διακεκριμένες, VIP θέσεις για οστεοφυλάκια νομίζω ότι είναι λάθος και διαφωνούμε».
Στ.Μ.