Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2016 00:37

Η βαριά φορολογία σε ακίνητα που δεν αποδίδουν κανένα εισόδημα τσακίζει και τους Δήμους

ΦΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟΥ
Υψηλό φόρο ακόμη και για ακίνητα που τα έχουν παραχωρήσει δωρεάν σε φορείς, αναγκάζονται να καταβάλλουν οι Δήμοι. Χαρακτηριστικά ο Δήμος Καλαμάτας πλήρωσε το 2015 φόρο περίπου 15.000 ευρώ, για τα κτίρια του παλιού στρατοπέδου, που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν για τη λειτουργία της Πανεπιστημιακής Σχολής…

Η φορολόγηση και στους Δήμους είναι βαριά και οι συνέπειες μπορεί να είναι ιδιαίτερα αρνητικές, γιατί οι οικονομικά αδύνατοι Δήμοι θα αναγκαστούν είτε να επιβάλουν ενοίκιο στους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς στους οποίους έχουν παραχωρήσει ακίνητα, ώστε να καλύψουν το κόστος της φορολόγησης, είτε ακόμη και να τα εκποιήσουν για να απαλλαγούν από τη αφόρητη φορολόγηση.
Αυτό αφορά και κληροδοτήματα προς τους Δήμους. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Χιώτειου στο Δήμο Μεσσήνης, το οποίο αναγκάστηκε να καταβάλει το 2015 φόρους ύψους σχεδόν 60.000 ευρώ, όταν τα συνολικά του έσοδα ήταν περίπου 80.000 ευρώ. Με τη φορολόγηση αυτή ακυρώνεται ουσιαστικά η βούληση του διαθέτη για την οικονομική ενίσχυση αδυνάτων, αφού τα χρήματα που μένουν μετά τους φόρους είναι πολύ λίγα.
Αναφορά στο θέμα αυτό έγινε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, για τον οικονομικό απολογισμό του 2014, όπου ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Μπούχαλης, τόνισε ότι είναι πάρα πολλά τα χρήματα που αναγκάζεται να πληρώνει πλέον ο Δήμος στην Εφορία για ακίνητα που έχει παραχωρήσει σε φορείς και από τα οποία δεν έχει κανένα απολύτως εισόδημα.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας πιέζει την κυβέρνηση ώστε να καταργηθεί αυτή η άδικη φορολόγηση, κάτι όμως που φαίνεται απίθανο όσο η χώρα βρίσκεται στο μνημόνιο.
Στ.Μ.