Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016 16:52

Τραγωδία για τους φτωχούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες η πρόταση για το ασφαλιστικό

Βαγγέλης Μάινας, Θανάσης Πετράκος, Μαρία Μήτση, Βασίλης Τσουλάκος Βαγγέλης Μάινας, Θανάσης Πετράκος, Μαρία Μήτση, Βασίλης Τσουλάκος

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΣΕΙΣ 
Σε «παλλαϊκή εξέγερση» ώστε να μην περάσει η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, το οποίο φέρνει τη «μεγάλη σφαγή» στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους φτωχότερους, κάλεσαν το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, εκπρόσωποι της Λαϊκής Ενότητας Μεσσηνίας…

Ο Θανάσης Πετράκος υπογράμμισε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός πλατιού, αγωνιστικού κινήματος και μιας παλλαϊκής αντίδρασης ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση να μην προχωρήσει στους σχεδιασμούς της. Μάλιστα κάλεσε τους Μεσσήνιους να ανέβουν μαζικά αύριο, Σάββατο, στην Αθήνα και να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο που έχουν διοργανώσει συνδικαλιστικοί φορείς. Σημείωσε ότι η μετάβαση θα γίνει δωρεάν, με λεωφορεία που θα ξεκινήσουν στις 8:30 το πρωί από το Διοικητήριο (οδός Ψαρών).
Στη συνέντευξη μίλησε και η υποψήφια βουλευτής της ΛΑΕ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, Μαρία Μήτση, ενώ παραβρέθηκαν ο Βασίλης Τσουλάκος και ο Βαγγέλης Μάινας.
Ο Θανάσης Πετράκος τόνισε ότι οι συντάξεις είναι απολύτως βέβαιο ότι θα μειωθούν και άλλο, παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις που δίνει η κυβέρνηση. Σχολίασε μάλιστα ότι οι διαβεβαιώσεις αυτές αποτελούν ψεύδη, σαν τα ψεύδη που έλεγε μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση ότι δεν θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πρόγραμμα και μόλις χθες ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέκρουσε... Και ο λόγος που οι συντάξεις θα μειωθούν είναι επειδή οι δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η κυβέρνηση μιλούν για περικοπές της σχετικής δαπάνης κατά 6 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας, τα πρώτα 2,25 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2016.
Το κεντρικό στέλεχος της ΛΑΕ, Θανάσης Πετράκος, τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ήδη προχωρήσει σε σειρά μειώσεων στις συντάξεις, με την κατάργηση του σχετικού νόμου Στρατούλη-Ρωμανιά, με την αύξηση διαφόρων εισφορών και με τη μείωση της κατώτατης σύνταξης. Πρόσθεσε όμως ότι με το ασφαλιστικό που έρχεται τώρα πρώτα πρώτα θα χτυπηθούν οι πιο φτωχοί, καθώς καταργείται το ΕΚΑΣ, ενώ αντίστοιχα θα μειωθούν τα επιδόματα που δικαιούνται τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι υποστηριζόμενοι από την πρόνοια, δηλαδή οι πιο αδύνατοι της κοινωνίας.
Ο κ. Πετράκος παρουσίασε τις προβλέψεις της κυβερνητικής πρότασης, όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, υπογραμμίζοντας ότι με την αύξηση των εισφορών, σε συνδυασμό και με τη φορολόγηση, θα τους μένει ένα ποσοστό ακόμη και μικρότερο του 10% από το εισόδημά τους προκειμένου να ζήσουν! «Δεν μιλάμε απλά για το θάνατο του εμποράκου, αλλά για την πλήρη καταστροφή», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της ΛΑΕ, προσθέτοντας ότι στο ίδιο πλαίσιο είναι οι προβλέψεις του ασφαλιστικού και για τους αγρότες.
Ο κ. Πετράκος τόνισε ότι η πρόταση της Λαϊκής Ενότητας είναι η κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων και η εφαρμογή ενός προγράμματος ανασυγκρότησης, η άμεση παύση της πληρωμής του χρέους και η διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της απλήρωτης εργασίας, η αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, η τριμερής συμμετοχή στην κοινωνική ασφάλιση και η ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, δεδομένου ότι τα ταμεία έχουν καταληστευθεί από τις πολιτικές των κυβερνήσεων.
Για να γίνουν όμως όλα αυτά, υπογράμμισε ο κ. Πετράκος, είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση με τις επιταγές του ευρώ και της ευρωζώνης, που σημαίνει την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, την εφαρμογή προϋπολογισμού που θα συνταχθεί από την ίδια τη χώρα και θα αποσκοπεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην αποκατάσταση των συντάξεων.
Από την πλευρά της η Μαρία Μήτση αναφέρθηκε κυρίως στους νέους, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν αφορά μόνο όσους πλήττονται άμεσα και θα δουν τις μειώσεις τους να μειώνονται «αφορά και τους νέους που με την ανεργία στο 30% και την ανασφάλιστη εργασία στο 36% βρίσκονται σε απόγνωση. Και είναι άξιο απορίας πως κάποιοι δέχονται τα μέτρα αυτά αφού θεωρούν ότι δεν βλάπτουν τους ίδιους. Βλάπτουν όμως τους νέους ,το μέλλον αυτής της χώρας. Οι ευκαιρίες τους για να εξασκήσουν το επάγγελμα που σπούδασαν ή αν θέλετε και οποιοδήποτε επάγγελμα, καταδικάζονται εφόσον πρέπει να ελπίσουν ότι εν μέσω κρίσης θα έχουν αρκετά έσοδα να πληρώνουν τις υπέρογκες εισφορές τους πρώτα και αλλά τόσα ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην υπερκοστολογημένη καθημερινότητα του Έλληνα».
Στ.Μ.