Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016 16:37

Άλλαξε το "αφήγημά" της η δημοτική αρχή για το βαρύ δανεισμό του Δήμου Καλαμάτας

Η ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ 5,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ… 
Και ο δανεισμός χρειάζεται το «αφήγημά» του… Δάνειο 5,5 εκατομμυρίων ευρώ αποφάσισε η δημοτική αρχή να λάβει ο Δήμος Καλαμάτας, λίγο πριν από το τέλος του 2015, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα, κυρίως αναπλάσεων. Μόνο που το ποσό των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ ακουγόταν μεγάλο, μέσα σε τέτοια κρίση. Και έτσι η δημοτική αρχή έλεγε ότι το δάνειο στην πραγματικότητα θα είναι περίπου 3 εκατομμύρια, γιατί με τις εκπτώσεις που θα δώσουν οι εργολάβοι τόσα είναι χρήματα που θα χρειαστούν τελικά. Το «αφήγημα» άλλαξε χθες το βράδυ και τα 5,5 εκατομμύρια ξανάγιναν… 5,5 εκατομμύρια, καθώς ο δήμαρχος είπε ότι με τα χρήματα που θα περισσέψουν από τις εκπτώσεις θα γίνουν και άλλα έργα…

Χθες το βράδυ εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο οι μελέτες για τη δημιουργία γηπέδου στα Παλιάμπελα, που βρίσκονται στη βορειοδυτική συνοικία της πόλης και για την εγκατάσταση τεχνητού χλοοτάπητα στο γήπεδο των παλιών σφαγείων. Και τα δύο αυτά έργα θα γίνουν με χρήματα από το δάνειο των 5,5 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός του πρώτου ανέρχεται στις 300.000 ευρώ περίπου και του δεύτερου στις 200.000 ευρώ περίπου.
Μόνο που, όπως τόνισαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πρόκειται για έργα που δεν θα είναι ολοκληρωμένα, δηλαδή παίρνει ο Δήμος Καλαμάτας δάνειο για να γίνουν έργα που δεν θα είναι απόλυτα λειτουργικά. Για παράδειγμα αναφέρθηκε ότι στα Παλιάμπελα θα γίνει ουσιαστικά μόνο το γήπεδο, το οποίο μάλιστα θα έχει μικρότερες διαστάσεις από αυτές που ορίζουν οι προδιαγραφές για την πραγματοποίηση επίσημων αγώνων ακόμη και τοπικών πρωταθλημάτων, χωρίς να υπάρχουν ούτε αποδυτήρια, ούτε κερκίδες! Σε δε γήπεδο των παλιών σφαγείων θα μπει ο πλαστικός χλοοτάπητας, χωρίς προηγουμένως θα έχει αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα με τη θάλασσα που φτάνει στον αγωνιστικό χώρο όταν έχει κακοκαιρία.
Η απάντηση του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, ήταν ότι τόσο κάποιες από τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις που ανέφεραν οι αντιπολιτεύσεις όσο και παρεμβάσεις σε κλειστά γυμναστήρια της πόλης, θα γίνουν με τα χρήματα που θα περισσέψουν από το δάνειο των 5,5 εκατομμυρίων ύστερα από τις εκπτώσεις που θα προσφέρουν οι ανάδοχοι εργολάβοι.
Ας δούμε όμως τι έλεγε μόλις στις 11 Νοεμβρίου 2015, πάλι σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για το συγκεκριμένο δάνειο: «Θα πάρουµε 5,5 εκατοµµύρια; Προφανώς όχι. Όταν παίρνουµε εκπτώσεις στα έργα της τάξεως του 50%, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν περί τα 3 εκατοµµύρια ευρώ. ∆εν θα χρειαστούµε 5,5. 50%, 52% έδωσαν σε έργο ασφαλτόστρωσης προχθές. Και πώς θα βγει έργο ασφαλτόστρωσης µε 52% έκπτωση; Με αυτές τις µεγάλες εκπτώσεις, όπου οι µηχανικοί, οι εργολάβοι βγάζουν µεροκάµατο κυριολεκτικά, ποτέ δεν είχαµε τέτοιες εκπτώσεις, είναι βέβαιο ότι µε τα µισά χρήµατα θα κάνουµε το σύνολο των έργων. Και είναι µία ευκαιρία τώρα για την πόλη και για την απασχόληση και τη βελτίωση του προσώπου της να πάρουµε το συγκεκριµένο δάνειο, εφόσον έχουµε και τη γραπτή δέσµευση υποστήριξης και από το Ταµείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων και από τον Υπουργό ΕΣΠΑ».
Στ.Μ.