Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016 19:45

Αύριο παρουσιάζεται το νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου

ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΣΙΡΩΝΗ 
Απορίες προκαλεί η συμπεριφορά του υπουργείου Περιβάλλοντος, σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, το οποίο θα παρουσιαστεί αύριο, Πέμπτη, από τον αναπληρωτή υπουργό, Γιάννη Τσιρώνη. Ενώ ο αναπληρωτής υπουργός είχε διαβεβαιώσει ότι το νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος θα ήταν έτοιμο από πέρσι το καλοκαίρι, ώστε να αποφευχθεί και ενδεχόμενη καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τελικά δεν έκανε τίποτα. Και τώρα, που έγινε η δίκη και αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το υπουργείο προτρέχει και βγάζει αύριο σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, με κίνδυνο να χρειαστεί να το ξανα-αποσύρει σε περίπτωση η δικαστική απόφαση είναι καταδικαστική με δεσμευτικούς όρους για την Ελλάδα…

Η παρουσίαση του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος θα γίνει στις δύο μετά το μεσημέρι στο υπουργείο και έχει ήδη ανακοινωθεί ότι οι διαφορές θα είναι μεγάλες σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο, το οποίο αναπέμφθηκε με παρατηρήσεις κατά τον έλεγχο του από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σε σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος επισημαίνονται τα εξής: «Ενόψει της Δημόσιας Διαβούλευσης για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Χαρακτηρισμός των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών των «GR2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Στροφυλιά, Κακόβατος», «GR2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο - Κυπαρισσία» και «GR2550005: Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι – Κυπαρισσία)» και της ευρύτερης περιοχής τους, ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης», καθορισμός ζωνών προστασίας, καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης και σύσταση αρμόδιου οργάνου διαχείρισης και διοίκησής του», το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διοργανώνει Συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, στις 14:00, στην Αίθουσα 622 του ΥΠΕΝ (Λ. Μεσογείων 119), προκειμένου να ενημερώσει τους δημοσιογράφους σχετικά με το περιεχόμενο της διαβούλευσης.
Στην Συνέντευξη Τύπου θα μιλήσουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΝ, Χριστίνα Μπαριτάκη και η Γενική Διευθύντρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Μάρθα Κρητικού.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω της αρμόδιας Δ/νσης Προστασίας Βιοποικιλότητας, Εδάφους και Διαχείρισης Αποβλήτων, διαμόρφωσε νέο σχέδιο Π.Δ, εξετάζοντας τα αναφερόμενα στη γνωμοδότηση του ΣτΕ και κυρίως τους κανόνες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εγκεκριμένη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της περιοχής, τις διατάξεις της εθνικής μας νομοθεσίας και τις διατάξεις των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τη φύση και τη βιοποικιλότητα».
Στ.Μ.