Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016 16:47

Υπάρχει απογοήτευση στο κίνημα αλλά ο κόσμος δεν έχει πει την τελευταία του λέξη

Δονάτος Νίκου από την τοπική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Παναγιώτης Μαυροειδής από το πανελλαδικό συντονιστικό όργανο Δονάτος Νίκου από την τοπική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Παναγιώτης Μαυροειδής από το πανελλαδικό συντονιστικό όργανο

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη απέναντι στην κυβέρνηση και την αντεργατική πολιτική και αυτό φάνηκε και στις κινητοποιήσεις κατά την τελευταία μεγάλη απεργία για το ασφαλιστικό. Αυτό τόνισε ο Παναγιώτης Μαυροειδής, κεντρικός ομιλητής πολιτικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χθες το βράδυ στην Καλαμάτα. Ο ομιλητής πάντως αναγνώρισε ότι το κίνημα αντιμετωπίζει δυσκολίες, με την έννοια την απογοήτευσης που δημιούργησε σε ένα κομμάτι της κοινωνίας η διάψευση της αυταπάτης που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επέμεινε πάντως ότι ακόμη και μέσα σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο η αριστερά οφείλει να αναλάβει το ρόλο της επαναστατικής δύναμης που θα προκαλέσει τις ανατροπές για την εγκαθίδρυση της εργατικής-λαϊκής εξουσίας αντί να διεκδικεί την ανάκτηση παλαιότερων κεκτημένων…

Η εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έγινε στο ξενοδοχείο της Καλαμάτας «REX» και ήταν στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων ενόψει της 3ης Συνδιάσκεψης του κόμματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 4 έως τις 6 Μάρτη.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα στην Ελλάδα για την αριστερά, ο Παναγιώτης Μαυροειδής, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δήλωσε στην Kalamata Journal: «Οπωσδήποτε τα πράγματα έχουν καθοριστεί σε ένα μεγάλο βαθμό από την αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποτυχία από τη σκοπιά του ερωτήματος μιας αριστερής πολιτικής. Υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να δημιουργήσει μια απογοήτευση και να δικαιώσει αυτούς που λένε ότι όλοι ίδιοι είναι. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, υπάρχουν τα πολλά δείγματα που μας λένε ότι ο κόσμος δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Η κοινωνική κινητοποίηση απέναντι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δείχνει ότι υπάρχουν δυνάμεις. Πρέπει όμως και οι πολιτικοί σχηματισμοί της αριστεράς να πάρουν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία της ραχοκοκαλιάς μιας νέας προσπάθειας του κινήματος για ένα νέο γύρο αγώνα με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την επίτευξη μιας εργατικής λαϊκής νίκης, όπως λέμε εμείς».
Κατά την τοποθέτησή του ο Παναγιώτης Μαυροειδής τόνισε ότι συμπόρευση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τη ΛΑΕ δεν μπορεί να υπάρξει, διότι, όπως σημείωσε, η «λογική του προγράμματος της ΛΑΕ δεν οδηγεί πουθενά». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ΛΑΕ μπορεί να απορρίπτει την ευρωζώνη, δεν κάνει όμως το ίδιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρ’ ότι, όπως συνέχισε, ο πρωτογενής τομέας της Ελλάδας καταστράφηκε από τις πολιτικές της Ε.Ε., πριν καν μπει η χώρα στην ευρωζώνη. Σχολίασε επίσης ότι η ΛΑΕ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τις σχέσεις της με το ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά το συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς, όπως σημείωσε, σε Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα ΛΑΕ και ΣΥΡΙΖΑ συμπορεύονται στις ίδιες συνδικαλιστικές παρατάξεις.
Από την άλλη όμως το στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τόνισε ότι αυτό δεν σημείωσε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, γενικά οι δυνάμεις της αριστεράς, δεν μπορούν να έχουν κοινή δράση στο κίνημα και τους αγώνες. Είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει συνάντηση στο κίνημα και στους αγώνες. Είναι αναγκαίο, απαραίτητο, υποχρεωτικό. Ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει χωρίς αυτό. Να το πω σχηματικά: Δεν μπορεί να σκοτωνόμαστε και να πνιγόμαστε και να υπάρχει πληθωρισμός ενότητας όταν είναι να φτιαχτούν εκλογικά ψηφοδέλτια. Εκεί καλύπτονται οι διαφορές. Και τώρα, όταν υπάρχει ανάγκη του αγώνα για να μπορέσουν οι πενταμηνίτες να μην είναι πενταμηνίτες μέχρι τα εξήντα, να σφυρίζουμε αδιάφορα. Εκεί χρειάζεται κοινή δράση, εκεί η αριστερά θα αποδείξει την αξία και το σκοπό της, γιατί ο σκοπός της αυτός είναι».
Ακόμη, ο Παναγιώτης Μαυροειδής είπε κατά την τοποθέτησή του ότι η αριστερά έκανε λάθος την περίοδο που ο καπιταλισμός ήταν σε θέση να δίνει κάτι και στους εργαζόμενους. Το λάθος ήταν, όπως εξήγησε, ότι η αριστερά αυτή την περίοδο έβαζε στην κορυφή των διεκδικήσεών της τις κατακτήσεις μέσα στο πλαίσιο του αστικού συστήματος αντί να προτάσσει την ανατροπή του συστήματος και την εγκαθίδρυση της εργατικής λαϊκής εξουσίας.
Πρόσθεσε δε ότι η αριστερά εξακολουθεί να έχει κάποιες φοβίες, αναφερόμενος χαρακτηριστικά στο θέμα της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως σχολίασε, «ο κόσμος τελικά φοβάται την έξοδο πολύ λιγότερο απ’ όσο η αριστερά φοβάται ότι ο κόσμος φοβάται. Αυτό φάνηκε και στο δημοψήφισμα»...
Στ.Μ.