Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2016 15:31

Γνώριζαν από παλιά για το έλλειμμα γης που τινάζει στον αέρα την πολεοδόμηση του Ασπροχώματος

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ Δ.Σ. 
Στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα ληφθεί η απόφαση για το νόμο με τον οποίο θα γίνει η εισφορά σε γη κατά την πολεοδόμηση του Ασπροχώματος. Την ανακοίνωση έκανε ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, τονίζοντας επίσης ότι η εισήγηση της δημοτικής αρχής είναι να γίνει η πολεοδόμηση με τις εισφορές που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα του 1985. Όμως, με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα δημιουργείται έλλειμμα γης 128 στρεμμάτων, το οποίο τινάζει στον αέρα την εφαρμογή της πολεοδομικής μελέτης. Ωστόσο, μια αναδρομή σε προηγούμενες συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο αποκαλύπτει ότι ο δήμαρχος είχε συμφωνήσει να απορριφθεί η εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος του ’85 για τις εισφορές σε γη και χρήμα, ακριβώς για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ελλείμματος γης και να καταστεί η πολεοδομική μελέτη απολύτως εφαρμόσιμη…

Ήταν τον Απρίλιο του 2008, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας κλήθηκε να αποφασίσει με ποιους νόμους θα εφαρμοστούν οι πολεοδομικές μελέτες, δεδομένου ότι υπήρχαν μεγάλα προβλήματα με ελλείμματα γης και όχι μόνο στο Ασπρόχωμα αλλά και στη Βέργα.
Τότε, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ήταν ο Διονύσης Αλευράς και της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας οι Βασίλης Κοσμόπουλος, οι οποίοι ζήτησαν συνάντηση με το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, πριν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να του εξηγήσουν ότι πρόκειται για εξόχως σοβαρό ζήτημα, το οποίο έπρεπε να εξεταστεί με μεγαλύτερη ευθύνη.
Πράγματι, σύμφωνα και με τα ρεπορτάζ του Τύπου τότε, ο δήμαρχος αναγνώρισε ότι το θέμα χρειάζεται περαιτέρω μελέτη και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία θα επέλεγε τον προσφορότερο νόμο για την εφαρμογή των πολεοδομικών μελετών. Από τις επιλογές αποκλείστηκε το Προεδρικό Διάταγμα του ’85, γιατί δημιουργούσε ελλείμματα γης.
Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο Δήμος, η δημοτική αρχή που βρίσκεται σχεδόν δέκα χρόνια στο τιμόνι του, γνώριζαν από παλιά το μεγάλο πρόβλημα με την πολεοδόμηση του Ασπροχώματος, την ύπαρξη δηλαδή μεγάλου ελλείμματος γης. Όλα αυτά τα χρόνια όμως η δημοτική αρχή, φοβούμενη πιθανόν το πολιτικό κόσμος, δεν άνοιξε με τους κατοίκους διάλογο για το πρόβλημα και τους τρόπους αντιμετώπισής του. Αντίθετα διαβεβαίωνε ότι όλα πάνε καλά.
Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα, που πρέπει να παραδοθεί η πράξη εφαρμογής και που νέος νόμος του 2014 ορίζει ότι σε περιπτώσεις ελλείμματος γης αυξάνονται οι εισφορές των ιδιοκτητών.
Στην περίπτωση του Ασπροχώματος όμως, επειδή η πράξη εφαρμογής βρίσκεται στην τελική της φάση, ο νέος νόμος επιτρέπει η πολεοδόμηση να γίνει με το νόμο βάσει του οποίου εκπονήθηκε η πολεοδομική μελέτη. Αυτός ο νόμος όμως οδηγεί στο έλλειμμα των 128 στρεμμάτων, τα οποία ο Δήμος θα πρέπει να αποζημιώσει σε βάθος πενταετίας με 15.000.000 ευρώ, διαφορετικά θα αποδεσμευτούν και θα επιστρέψουν στους ιδιοκτήτες τους. Άρα λοιπόν η πολεοδομική μελέτη τινάζεται στον αέρα, δεδομένου ότι ο Δήμος δεν διαθέτει όλα αυτά τα χρήματα. Άρα λοιπόν η δημοτική αρχή παίρνει μια τεράστια ευθύνη απέναντι στους κατοίκους Ασπροχώματος, που παρά τα χρόνια που έχασαν περιμένοντας την πολεοδομική μελέτη δεν θα δουν την περιοχή τους να γίνεται καλύτερη, με επαρκείς κοινόχρηστους χώρους και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Στ.Μ.