Τρίτη, 22 Μαϊος 2012 19:29

Αριστομένους και Ναυαρίνου: Το απολύτως αυτονόητο

 Αριστομένους και Ναυαρίνου: Το απολύτως αυτονόητο

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΑΛΛΑΓΗΣ»
Την πεζοδρόμηση της Αριστομένους από την Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τα φανάρια της Φραντζή και τη μονοδρόμηση της παραλιακής οδού Ναυαρίνου, με τη δημιουργία και ποδηλατόδρομου, ζητάει η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, η οποία ουσιαστικά επανέρχεται στην ίδια πρόταση που και πριν από ένα χρόνο είχε παρουσιάσει.

Την πρόταση της μείζονος μειοψηφίας παρουσιάζει ο εκπρόσωπος τύπου του συνδυασμού και δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Χριστόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι η δημοτική αρχή είναι άβουλη στις πρωτοβουλίες της, τη διακρίνει το "βλέποντας και κάνοντας" και οι μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες.
Ειδικότερα, σε κείμενο του Γιάννη Χριστόπουλου σημειώνονται τα εξής: «Με αφορμή το κλείσιμο της οδού Αριστομένους, λόγω των εργασιών ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας Καλαμάτας, σε συνδυασμό με τη μεταφορά της κίνησης, και λόγω καλοκαιριού, στην παραλία και ειδικότερα στο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου, επισημαίνουμε στη δημοτική αρχή για μια ακόμα φορά τα αυτονόητα: την ανάγκη πεζοδρόμησης της οδού Αριστομένους από την οδό Νικηταρά έως τη Φραντζή, τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου στο οδόστρωμα της Ναυαρίνου έως το "Φιλοξένια" και την ταυτόχρονη μονοδρόμησή της.
Η πρότασή μας αυτή δεν είναι βέβαια καινούργια και καθόλου συγκυριακή, είχε κατατεθεί ξανά στο παρελθόν και με ιδιαίτερη έμφαση ακριβώς ένα χρόνο πριν (20η συνεδρίαση 19-5-2011 του δημοτικού συμβουλίου). Η πρότασή μας έχει ως στόχο, η αξιοποίηση κοινόχρηστων χώρων (πλατειών, πεζόδρομων κ.α.) να έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Να δημιουργούμε συνθήκες υψηλής ποιότητας ζωής για τους κατοίκους, να διευκολύνουμε επιχειρηματικές δραστηριότητες, να αναδεικνύουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πόλης, να εξασφαλίζουμε βιώσιμες συνθήκες ανάπτυξης, να κρατούμε ανοιχτούς ορίζοντες  στο μέλλον.
Η δημοτική αρχή, συντηρητική στις αντιλήψεις της, σε μόνιμο ρόλο παρατηρητή των εξελίξεων, δέσμια αγκυλώσεων, χωρίς σχέδιο, αλλά με μικροπαραταξιακές πρακτικές και κυρίαρχη την αντίληψη της λογικής «βλέποντας και κάνοντας», περιμένει να δει τι θα γίνει. Αν δεν υπάρχουν αντιδράσεις θα προχωρήσει στην πεζοδρόμηση της Αριστομένους, ενώ στο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου, όπου η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, βάζει «τροχονόμους» σε πεζούς και ποδήλατα!!! Ο δήμαρχος στις συγκεκριμένες προτάσεις μας στο παρελθόν ήταν απολύτως αρνητικός, τώρα με μισόλογα περιμένει να δει τι είναι συγκυριακά πιο δημοφιλές.
Είναι φανερό ότι έτσι η πόλη δεν μπορεί να πάει μακριά και οι συγκεκριμένες παλινωδίες στοιχίζουν σε όλους και κυρίως στις νέες γενιές.
Οι προτάσεις μας τις τελευταίες ημέρες υιοθετήθηκαν και από άλλες δυνάμεις του δημοτικού συμβουλίου, ενώ και το ενδιαφέρον των πολιτών αυξάνεται προς αυτή την κατεύθυνση. Η πραγματικότητα που δημιουργείται, μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι τελικά θα προσχωρήσει στον κόσμο του αυτονόητου και η δημοτική αρχή.
Υ.Γ.1 Στην τελευταία συνεδρίαση, στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με σαφήνεια ο συνδυασμός μας τοποθετήθηκε και ανέδειξε τις ευθύνες της δημοτικής αρχής στην απαξίωση υποδομών της πόλης, όπως η ΜΟΛΑΚ και ο βιολογικός καθαρισμός αποβλήτων. Επειδή υπάρχουν πολλοί μετά Χριστόν Προφήτες, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι σε ανύποπτο χρόνο είχαμε καταγγείλει, σε κοινή ανακοίνωση (19/1/2012) με το δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Φαββατά τη συγκεκριμένη πρακτική.
Υ.Γ.2 Για του λόγου το αληθές, τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου από τις 19/5/2011 είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.