Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2016 17:47

Σε ξεσηκωμό ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή που απειλείται στη Μάνη καλεί ο Ν. Γόντικας

Σε ξεσηκωμό ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή που απειλείται στη Μάνη καλεί ο Ν. Γόντικας

ΔΕΚΑΔΕΣ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ 
Περιβαλλοντική καταστροφή απειλείται στη Μάνη, υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, Νίκος Γόντικας και κάλεσε τους κατοίκους όχι μόνο της Μάνης αλλά της ευρύτερης περιοχής να ξεσηκωθούν και να αποτρέψουν την εγκατάσταση δεκάδων ανεμογεννητριών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί στα γραφεία της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ στην Καλαμάτα ο Νίκος Γόντικας τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο που θα καταστρέψει το περιβάλλον και το μόνο που θα ωφελήσει είναι τα συμφέροντα του «καπιταλιστή επενδυτή», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, προσφέροντάς του «ζεστό χρήμα»…

Αφορμή για τη συνέντευξη του Νίκου Γόντικα έδωσε η θετική γνωμοδότηση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του συγκεκριμένου έργου, κατά την τελευταία του συνεδρίαση.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης σημείωσε ότι πρόκειται για τη δύο αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις θέσεις Μακρυλάκκωμα και Προφήτης Ηλίας στην περιοχή Σαγιά του Δήμου Ανατολικής Μάνης, κοντά στα όρια με το Δήμο Δυτικής Μάνης.
Ο Νίκος Γόντικας νέφερε ότι θα στηθούν περίπου 30 «μεγαθήρια», ανεμογεννήτριες, ύψους 120 μέτρων η κάθε μία και με πτερύγια 80 μέτρων. Κάθε «μεγαθήριο», συνέχισε, θα στηθεί σε βάση που θα αποτελείται από 300 τόνους σίδερα και 400 τόνους μπετόν!
GONTIKAS-NIKOS-04-11-16.jpgΓι’ αυτή την επένδυση, συνέχισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, θα πληρώσει ο λαός ζεστό χρήμα και ο επενδυτής δεν θα βάλει ούτε ένα σεντ και μάλιστα σημείωσε ότι ήδη έχει εγκριθεί επιχορήγηση εκατομμυρίων ευρώ προς τις εταιρίες των δύο αιολικών σταθμών. Επιπλέον ανέφερε ότι ο επενδυτής θα πουλάει την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει στη ΔΕΗ, με κόστος για την Επιχείρηση Ηλεκτρισμού τριπλάσιο από το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το λιγνίτη. Ο κ. Γόντικας είπε ότι η ΔΕΗ θα μπορούσε μέρος του κόστους αγοράς αυτής της ενέργειας να το διαθέσει για την εφαρμογή της αντιρυπαντικής τεχνολογίας ώστε να μειωθεί η ρύπανση που προκαλείται από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.
Στη συνέχεια ο κ. Γόντικας ανέφερε ότι ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, επί τέσσερα χρόνια με «διάφορους τακτικισμούς» ανέβαλλε τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούσε να ξεπεράσει τις αντιδράσεις. Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Σώματος όμως, συνέχισε ο περιφερειακός σύμβουλος, ο περιφερειάρχης κατάφερε να πάρει την απόφαση-γνωμοδότηση που ζητούσε, αξιοποιώντας την απουσία περιφερειακών συμβούλων –η οποία άφησε να εννοηθεί ότι δεν ήταν τυχαία, ιδιαίτερα των «παλικαριών της Χρυσής Αυγής»-  καθώς και τη θετική ψήφο συμβούλων της αντιπολίτευσης, παρά τις απώλειες που είχε από συμβούλους της δικής του παράταξης.
Κλείνοντας ο κ. Γόντικας κάλεσε τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους και να μην επιτρέψουν να προχωρήσει αυτό το έργο, όπως και άλλοι σχεδιασμοί σχετικά με τα ενεργειακά που σε τίποτα δεν ωφελούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα αλλά εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου. Τόνισε επίσης ότι η ενεργειακή πολιτική και τα έργα σχετικά με την ενέργεια πρέπει να γίνονται από κρατικό φορέα, με κρατικό και επιστημονικό σχεδιασμό, διότι μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και το μειωμένο κόστος της ενέργειας για το λαό.
Στ.Μ.