Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2017 12:04

Σύλλογοι από Μεσσηνία-Αρκαδία για τη ΣΔΙΤ των σκουπιδιών: «Αγωνιζόμαστε χωρίς να φοβόμαστε»

ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΝΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ 
Την επιμονή τους στον αγώνα τους ώστε ακυρωθεί ως παράνομη και όχι συμφέρουσα περιβαλλοντικά και οικονομικά η επιλογή ομίλου για τη διαχείριση του συνόλου των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, υπογραμμίζει σε νέα ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά της Σύμπραξης του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα Νομών Αρκαδίας και Μεσσηνίας. Επιπλέον συγχαίρουν τον πρώην αντιπρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Τάκη Γατσόπουλο για την παραίτησή του από περιφερειακός σύμβουλος και την καταγγελία του για την προώθηση της ανάθεσης της διαχείρισης των σκουπιδιών στον όμιλο, ενώ σημειώνουν ότι αναμένουν τις παραιτήσεις και άλλων περιφερειακών συμβούλων δεδομένου ότι τηρήθηκε η δέσμευση για την ακύρωση αυτού του σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα σημειώνει: «Οι Πολιτιστικοί - Μορφωτικοί  Σύλλογοι Παλαιόχουνης - Καλλιρρόης και γύρω χωριών, που αγωνιζόμαστε, από την πρώτη μέρα, για να σώσουμε τον τόπο μας, αλλά και την Πελοπόννησο, από την επιχειρούμενη καταστροφή, μέσω της σύμβασης ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων με την ΤΕΡΝΑ, χαιρετίζουμε την έντιμη παραίτηση του αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, έγκριτου νομικού κ. Τάκη Γατσόπουλου και το καταγγελτικό δελτίο για το άνω παράνομο έργο που την ακολούθησε και αναμένουμε και τις υπόλοιπες παραιτήσεις από τα στελέχη Πελοποννήσου του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που υπερασπίζονταν, στα λόγια, μέχρι πρότινος το περιβάλλον και κατήγγειλαν το έργο ως καταστροφικό, όχι μόνο δεν το ακύρωσαν, όπως είχαν εξαγγείλει προεκλογικά δύο φορές, αλλά προχώρησαν σε συνεννόηση με την ΤΕΡΝΑ και, τελικά, στην υλοποίηση αυτής της περιβαλλοντικής ωρολογιακής βόμβας για την Αρκαδία, τη Μεσσηνία αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
Η παραίτηση αυτή - που απετέλεσε  την κορύφωση της αγωνιστικής και συνεπούς στάσης του Αντιπροέδρου για το παράνομο Έργο -  ακολούθησε την επεισοδιακή Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 20/2/2017, όπου εγκρίθηκε το νέο ΠΕ.Σ.Δ.Α. Πελοποννήσου και όπου ακούσθηκαν απίστευτες ύβρεις κατά Συμβούλων Μειοψηφίας από την Περιφερειακή Αρχή, αλλά και ψευδείς διαβεβαιώσεις για την περιβαλλοντική και νομική τελειότητα της σύμβασης διαχείρισης απορριμμάτων με την ΤΕΡΝΑ, όπως θα λειτουργεί σε μια προκριθείσα διαχειριστική ενότητα, αυτήν της Αρκαδίας.
Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για το δίκαιο χωρίς να φοβόμαστε. Θα φτάσουμε μέχρι τέλους.
Αναμένουμε την κρίση της δικαιοσύνης (Συμβούλιο της Επικρατείας) που δεν έχει αποφανθεί ακόμη παρά τα περί του αντιθέτου σκοπίμως και ψευδώς από την Περιφέρεια διαδιδόμενα.
Καταγγέλλουμε τις σκόπιμες στρεβλώσεις της στρατηγικής μελέτης (ΣΜΠΕ) για το ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου και του ίδιου του ΠΕΣΔΑ προς τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που ίσταται ιεραρχικά σαν σχεδιασμός υπεράνω αυτών, προσδιορίζοντας τις αρχές από τις οποίες πρέπει να διέπονται και σημειώνουμε τις εύλογες αντιδράσεις των δημάρχων με τοπικά σχέδια, αδειοδοτηθέντα ή υπό αδειοδότηση, σύμφωνα με τις αρχές τους ΕΣΔΑ, που εκπροσωπούν το 60% των κατοίκων της Πελοποννήσου.
Επισημαίνουμε, ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την από 12/2/2016 Αίτηση Ακυρώσεως της (Ε’ Τμήμα Επταμελές), η οποία εκδικάζεται μετ’ αναβολήν στις 3/5/2017, έχοντας  προσβάλει στο ΣτΕ  τον ΕΣΔΑ Πελοποννήσου, έχει συμπεριλάβει στους αιτούντες 12  κατοίκους διαφόρων περιοχών Πελοποννήσου, οι οποίοι διαμαρτύρονται στο δικόγραφο αυτό, για την τυχόν χωροθέτηση ΧΥΤΥ στους Νομούς τους - σύμφωνα με το Σχεδιασμό του ΕΣΔΑ για τοπικές μονάδες διαχείρισης αποβλήτων - οι οποίοι ΧΥΤΥ, καθώς και η συγκέντρωση μεγάλου όγκου σκουπιδιών κατά το μεταβατικό διάστημα, θα βλάψουν και θα υποβαθμίσουν τα μέγιστα το φυσικό περιβάλλον της περιοχής τους και τις επιχειρήσεις τους.
Συνεπώς, κατά την Περιφέρεια Πελοποννήσου η εγκατάσταση φαραωνικών εργοστασίων στα 600 μέτρα από κατοικημένες περιοχές, με ΧΥΤΥ τεράστιου όγκου και μεταβατική διαχείριση με συγκέντρωση τεράστιων ποσοτήτων αποβλήτων, χωρίς προηγούμενη επεξεργασία, όπως ακριβώς προσδιορίζεται το έργο ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ δεν θα μας βλάψει, αντιθέτως θα βλάψουν «οι μοναδούλες», όπως χαρακτηρίστηκαν οι τοπικές μονάδες διαχείρισης από την κ. εισηγήτρια-αντιπεριφερειάρχη, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 20/02/2017, όπου εγκρίθηκε το νέο ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου.
ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ.
Τέλος, γεννά εύλογη απορία το «ενδιαφέρον» του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη για τα Επικίνδυνα Απόβλητα και το Ε.Σ.Δ.Ε.Α. Πελοποννήσου, όπως εγκρίθηκε με απόφαση των αρμόδιων Υπουργών αριθ. 62952/53842 της 23/12/2016 (Φ.Ε.Κ. 4326/30.12.2016) σε σχέση με την επικείμενη χωροθέτηση σε Μεγαλόπολη, ενώ όταν η ΤΕΡΝΑ είχε προτείνει ως δεύτερη, εναλλακτική, θέση χωροθέτησης την ίδια τη Μεγαλόπολη (μεταξύ των Τ.Κ. Παραδεισίων και Βελιγοστής),  για να δεχτεί 150.000 τόνους ετησίως στο περίφημο ΣΔΙΤ, ο κύριος Τατούλης θεώρησε τη χωροθέτηση και τη μελέτη εξαιρετική. Οι αντιφάσεις στις οικολογικές ευαισθησίες τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Περιφέρειας, καταδεικνύουν για άλλη μια φορά  ό,τι ευαισθησίες από τη μεριά τους δεν υπάρχουν».

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ  ΣΔΙΤ ΝΟΜΩΝ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ