Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017 16:59

Την αθώωση Τατούλη - Νικολάκου πρότεινε η εισαγγελέας στο Εφετείο

Την αθώωση Τατούλη - Νικολάκου πρότεινε η εισαγγελέας στο Εφετείο

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 
Να κριθούν αθώοι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, πρότεινε κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας στο Τριμελές Εφετείο της Καλαμάτας, όπου (σχεδόν) ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι η δίκη που αφορά τη μη κατανομή στην εφημερίδα «Ελευθερία» πληρωμένων καταχωρήσεων κατά την περίοδο 2011-2012. Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη το πρωί για να ανακοινώσει η πρόεδρος του δικαστηρίου την απόφαση. Ο Πέτρος Τατούλης και η Ντίνα Νικολάκου καταδικάστηκαν από το Τριμελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή και στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για ένα χρόνο. Σήμερα ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της έφεσής τους, η οποία χρειάστηκε τρεις συνεδριάσεις…

Η εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της ανέφερε ότι δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της παράβασης καθήκοντος από τον περιφερειάρχη όσον αφορά πάντα τη μη κατανομή πληρωμένων καταχωρήσεων στην «Ελευθερία» το 2011-2012, ενώ για την αντιπεριφερειάρχη είπε ότι επίσης δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία γιατί δεν είχε καμία αρμοδιότητα, σχέση και ανάμιξη με την ισοκατανομή των πληρωμένων καταχωρήσεων.
Σήμερα έκαναν τις αγορεύσεις τους η εισαγγελέας, οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής και οι συνήγοροι της υπεράσπισης. Οι δικηγόροι και των δύο πλευρών υποστήριξαν ότι πίσω από την υπόθεση που εκδικάστηκε βρίσκεται η επιδίωξη χειραγώγησης της μιας πλευράς προς την άλλη και το αντίστροφο.
Ειδικότερα, οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής τόνισαν ότι ο περιφερειάρχης και η αντιπεριφερειάρχης δεν αντέχουν την κριτική στάση της εφημερίδας προς την εξουσία και επιχείρησαν να τη χειραγωγήσουν με ένδικα μέσα, μηνύσεις και αγωγές από την πλευρά του περιφερειάρχη, που όμως δεν τελεσφόρησαν και με τη μη κατανομή πληρωμένων καταχωρήσεων, ώστε να της προκαλέσει όχι μόνο οικονομική ζημιά αλλά να την πλήξει και ηθικά απέναντι στους αναγνώστες τους, ιδιαίτερα εκείνους που για επαγγελματικούς λόγους παρακολουθούν τις πληρωμένες καταχωρήσεις.
Αντίστροφα, οι συνήγοροι υπεράσπισης τόνισαν από την πλευρά τους ότι η εφημερίδα ήθελε να χειραγωγήσει την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας, επιθυμούσε να συνδιοικεί, ακόμη και να επιβάλει τον αποκλεισμό της Ντίνας Νικολάκου από τον ορισμό της ως αντιπεριφερειάρχη. Όταν η εφημερίδα είδε ότι η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας δεν χειραγωγείται, συνέχισαν οι δικηγόροι της υπεράσπισης, άλλαξε τη στάση της και από ένθερμη υποστηρικτής του Πέτρου Τατούλη ξεκίνησε πολεμική εναντίον του.
Επιπλέον, οι συνήγοροι της υπεράσπισης ανέφεραν ότι ούτε ο περιφερειάρχης ούτε η αντιπεριφερειάρχης είχαν την αρμοδιότητα της κατανομής των καταχωρήσεων και πως η κατανομή γίνεται από τις Υπηρεσίες. Ωστόσο οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής υποστήριξαν ότι το περιεχόμενο δημόσιων εγγράφων της Περιφέρειας αποδεικνύει ότι είχαν δοθεί οδηγίες και εντολές στις Υπηρεσίες να αποστέλλουν τις προς πληρωμένη καταχώρηση ανακοινώσεις στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας, το οποίο υπάγεται απ’ ευθείας στον περιφερειάρχη, ώστε η κατανομή στις εφημερίδες να γίνεται από την πολιτική ηγεσία, με κριτήριο το πόσο «συνεργάσιμη» είναι κάθε εφημερίδα.
Σημειώνεται επίσης ότι από την πολιτική αγωγή σχολιάστηκε, αναφορικά με τον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι ουσιαστικά είναι πολιτική η δίωξη του περιφερειάρχη και της αντιπεριφερειάρχη, πως όλοι οι πολιτικοί όταν κατηγορούνται υποστηρίζουν ότι διώκονται για πολιτικούς λόγους. Αναφέρθηκαν μάλιστα τα ονόματα του Άκη Τσοχατζόπουλου, του Παναγιώτη Ψωμιάδη, του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, του Αχιλλέα Μπέου, του Γιάννου Παπαντωνίου.
Οι συνήγοροι της υπεράσπισης κατά τις αγορεύσεις τους τόνισαν ότι είναι αδικαιολόγητη αυτή η έμμεση ταύτιση του Πέτρου Τατούλη και της Ντίνας Νικολάκου με άτομα που έχουν καταδικαστεί είτε επειδή έκλεψαν ή ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο είτε για άλλες κακουργηματικές πράξεις και μεταξύ άλλων έκαναν αναφορές και για «κίτρινο Τύπο».
Τέλος, οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής είπαν ότι η κατάθεση του τέως αντιπεριφερειάρχη, Χρήστου Μαλαπάνη, αποδεικνύει ότι και ανισοκατανομή σε βάρος της «Ελευθερίας» γινόταν και είχε ενημερωθεί σχετικά ο περιφερειάρχης. Από την πλευρά τους οι συνήγοροι της υπεράσπισης ανέφεραν ότι, εάν υπήρχε ανισοκατανομή, κατηγορούμενος θα έπρεπε να είναι ο Χρήστος Μαλαπάνης ως χωρικός αντιπεριφερειάρχης εκείνη την περίοδο, δηλαδή ως πολιτικά υπεύθυνος για τη λειτουργία των Υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας άρα και υπεύθυνος για την ενδεχόμενη ανισοκατανομή των καταχωρήσεων που γινόταν από τις Υπηρεσίες.
Στ.Μ.