Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017 20:45

Τα σκουπίδια στην Περιφέρεια και την ΤΕΡΝΑ ψήφισαν οι Δήμοι της Πελοποννήσου

ΦΟΣΔΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 
Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου, τον οποίο συγκροτούν οι Δήμοι της Περιφέρειας, η προγραμματική σύμβαση για την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων με σύμβαση Σύμπραξης του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ) στην εταιρία που κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ωστόσο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ανέδειξε και πάλι ότι το Σώμα του Φορέα Διαχείρισης είναι διχασμένο και μάλιστα εκείνοι που καταψήφισαν λένε για αυτούς που υπερψήφισαν ότι φέρουν πλέον οι ίδιοι την ευθύνη για τον πενταπλασιασμό των τελών καθαριότητας, τον οποίο υποστηρίζουν ότι συνεπάγεται η ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην εταιρία…

Υπέρ της προγραμματικής σύμβασης ψήφισαν από το Δήμο Καλαμάτας ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας και ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ενώ καταψήφισε ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Θεοφιλόπουλος.

Ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση εκπροσώπων Δήμων ότι ναι μεν ψηφίζουν υπέρ της προγραμματικής σύμβασης, όμως θα πρέπει η σύμβαση αυτή να βελτιωθεί… Σε αυτό το πλαίσιο και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ανέφερε ότι το κόστος της διαχείρισης θα πρέπει να μοιραστεί μεταξύ της κυβέρνησης και των Δήμων…

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι ο μοναδικός από τους μεγάλους δήμους της Περιφέρειας που ψήφισε υπέρ της προγραμματικής σύμβασης.

Οι εκπρόσωποι των Δήμων που καταψήφισαν την προγραμματική σύμβαση πρότειναν, εφόσον πλέον την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχει η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, να προχωρήσουν οι Δήμοι στην τοπική διαχείριση και για τη διαχείριση του υπολείμματος να γίνει διαγωνισμός από το ΦΟΔΣΑ για την κεντρική διαχείρισή του.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και κάτοικοι της Καλλιρρόης που εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους στο σχεδιασμό για τη λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας των απορριμμάτων στην περιοχή τους, ενώ επέκριναν το δήμαρχο Καλαμάτας τονίζοντας ότι ενώ ήταν ο πρώτος που είπε όχι στους όρους της σύμβασης για την ανάθεση διαχείρισης των απορριμμάτων, στη συνέχεια άλλαξε εντελώς στάση.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 22 υπέρ της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια και 17 κατά. Η συνεδρίαση έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης.
Στ.Μ.