Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018 23:56

Νέα σχέδια για την αποκατάσταση του σκουπιδότοπου στα Λιμενικά της Μεσσήνης

Από τον αποκλεισμό της χωματερής της Μεσσήνης στα Λιμενικά, από το Δήμο, τον Ιούλιο του 2016 Από τον αποκλεισμό της χωματερής της Μεσσήνης στα Λιμενικά, από το Δήμο, τον Ιούλιο του 2016

ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΛΙΓΑΛΑ ΚΑΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
Συμπληρωματική σύμβαση υπογράφτηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για την αποκατάσταση του σκουπιδότοπου στα Λιμενικά της Μεσσήνης, η οποία δεν έγινε κατά τη διάρκεια της κανονικής σύμβασης όταν ο Δήμος απέκλεισε τη χωματερή και εμπόδισε τον εργολάβο να μπει μέσα. Με το πρόσχημα ότι ο Δήμος θέλει την εξυγίανση του χώρου των Λιμενικών και όχι απλά την αποκατάσταση αλλά στην πραγματικότητα επειδή ο Δήμος δεν είχε άλλο χώρο για να ρίχνει τα σκουπίδια του, μηχανήματα του Δήμου και ο ίδιος ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης είχαν σταθεί στην είσοδο της χωματερής…

Η συμπληρωματική σύμβαση προβλέπει επίσης την αποκατάσταση του σκουπιδότοπου του Μελιγαλά και της Κυπαρισσίας. Ωστόσο τα έργα αυτά της αποκατάστασης σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούν σε τραγικές καταστάσεις, πέραν της σπατάλης χρημάτων που γίνεται. Και αυτό γιατί με την αποκατάσταση των σκουπιδότοπων έχουν δημιουργηθεί δίπλα ακριβώς καινούργιοι! Υπάρχει και η περίπτωση της Μαραθόλακκας, στον Ταΰγετο, όπου ο Δήμος Καλαμάτας θέλει να τοποθετήσει σκουπιδοδεμάτια επάνω στον αποκατεστημένο ΧΑΔΑ!

Πάντως για τη συμπληρωματική σύμβαση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοινώθηκαν τα εξής: «Ολοκληρώνουμε το έργο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, αποκαθιστώντας αυτούς που δεν είχαν καταγραφεί με ευθύνη των Δημοτικών Αρχών» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, κατά την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης του έργου της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σημειώνοντας ότι «με πρωτοβουλία της Περιφέρειας τους καταγράψαμε και εξασφαλίσαμε τη δυνατότητα αποκατάστασής τους».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε ακόμα ότι με το έργο αυτό αποκαθίστανται οι ΧΑΔΑ, οι οποίοι ενώ ήταν κλειστοί με διοικητικές αποφάσεις, συνέχισαν να χρησιμοποιούνται μέχρι την εκκίνηση της αποκατάστασής τους με αποτέλεσμα να αλλάξει το ανάγλυφο και να απαιτούνται σημαντικές προσαρμογές.

Σύμφωνα επίσης με τη συμπληρωματική αυτή σύμβαση δίνεται λύση στο πρόβλημα των δεμάτων που είχαν τοποθετηθεί κατά παρελθόντα χρόνο στους ΧΑΔΑ «Σταυρός» στο Κρανίδι και «Άγιος Νικόλαος» στην Πύλο. Οι λοιποί ΧΑΔΑ που θα αποκατασταθούν είναι στις θέσεις «Κάτω Κολοβός» στο Χιλιομόδι του Δήμου Κορινθίων, ο οποίος μάλιστα καιγόταν πρόσφατα για πολλές μέρες, «Προφήτης Ηλίας» στο Δήμο Οιχαλίας, «Αλιμάκι – Λυκόχωρος» στο Δήμο Τριφυλίας, «Λιμενικά» στο Δήμο Μεσσήνης και «Σκούρτιζα – Ασπρόχωμα» στο Δήμο Λουτρακίου».