Πέμπτη, 03 Μαϊος 2018 15:41

Σε θετική κατεύθυνση το νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση, λέει η “Πελοπόννησος Πρώτα”

Ο Νίκος Πατσαρίνος σε εκλογικό τμήμα σε παλιότερες εκλογές Ο Νίκος Πατσαρίνος σε εκλογικό τμήμα σε παλιότερες εκλογές

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΣ 
Δεν απορρίπτει, φυσικά, το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης, το οποίο φέρνει και την απλή αναλογική στις εκλογές των Δήμων και των Περιφερειών, αλλά ούτε και το αποδέχεται άκριτα, η “Πελοπόννησος Πρώτα”, η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο με επικεφαλής τον Νίκο Πατσαρίνο. Όπως σημειώνει η περιφερειακή παράταξη σε ανακοίνωσή της, το νομοσχέδιο αυτό είναι “βάση συζήτησης”...

Ειδικότερα η “Πελοπόννησος Πρώτα” παρατηρεί: “Τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας) την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018, απασχόλησε ιδιαίτερα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Κλεισθένης 1», το οποίο δόθηκε για διαβούλευση στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Αποφασίστηκε:

  1. Να γίνουν συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων, ενώ απορρίφθηκε η πρόταση της παράταξης «Ριζοσπαστική Περιφερειακή Πρωτοβουλία» για συνάντηση και με τον υπουργό Εσωτερικών.
  2. Να συζητηθεί το θέμα στα Περιφερειακά Συμβούλια το επόμενο διάστημα.
  3. Να πραγματοποιηθεί κοινό συνέδριο με την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) στις 12 Μαΐου.
  4. Χωρίς να γίνει σοβαρή συζήτηση επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου, αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, να ζητηθεί από την κυβέρνηση η απόσυρσή του.

Η δική μας άποψη είναι ότι:

  1. Το νομοσχέδιο αυτό μπορεί να είναι βάση για συζήτηση. Κινείται σε θετική κατεύθυνση και περιλαμβάνει σημαντικές τομές στον τρόπο εκλογής των οργάνων και συμμετοχής των πολιτών, όπως η απλή αναλογική.
  2. Όπως αρμόζει στην κουλτούρα της αυτοδιοίκησης, πρέπει τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια να απομονώσουν τις φωνές που δεν δέχονται το διάλογο αλλά και τις ακραίες φωνές που κινούνται μόνο σε αντικυβερνητική βάση”.