Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012 18:20

Από σύσκεψη σε σύσκεψη για το πρόβλημα των σκουπιδιών…

Από σύσκεψη σε σύσκεψη για το πρόβλημα των σκουπιδιών…

ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΗΜΕΡΑ
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Να γίνει νέα σύσκεψη, αποφασίστηκε στη… σύσκεψη που έγινε το πρωί για τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο, με πρωτοβουλία του δημάρχου Καλαμάτας και προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα και υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Στη νέα σύσκεψη λοιπόν θα συμμετέχει και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, οι οποίες δεν είχαν κληθεί σήμερα στο υπουργείο. Επίσης, το θέμα αναλαμβάνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος έχει οριστεί από την κυβέρνηση επισπεύδων για τα ζητήματα της διαχείρισης απορριμμάτων.
Σήμερα τον Παναγιώτη Νίκα συνόδευσαν στη σύσκεψη ο δήμαρχος Τρίπολης και πρόεδρος του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου Γιάννης Σμυρνιώτης Ιωάννης, ο δήμαρχος Κορινθίων και αντιπρόεδρος του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Αλέξανδρος Πνευματικός και ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτριος Καμίζης.
Οι θέσεις των δημάρχων της Πελοποννήσου, όπως περιγράφονται σε δελτίο τύπου, είναι οι εξής:
1. Δεν γίνεται αποδεκτή η διαδικασία της δεματοποίησης γιατί έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, όπως αυτό αποδεικνύεται από τη συγκέντρωση δεμάτων στο Κρανίδι, στην Πύλο, αλλά σε άλλες περιοχές εκτός Περιφέρειας, όπως ο Αλφειός και το Αίγιο.
2. Η μέθοδος της κομποστοποίησης - ανακύκλωσης, προτείνεται ως η προσφορότερη λύση μέχρι την τελική διαχείριση και μάλιστα  επιβάλλεται να γίνεται σε επίπεδο του Νομού.
3. Ως προς τη χωροθέτηση των μηχανημάτων (κομποστοποιητής, ΚΔΑΥ,  δεματοποιητής) σε επίπεδο Νομού επιβάλλεται να αξιοποιηθούν οι χώροι των ΧΑΔΑ, ή χώροι ώριμοι μελετητικά, ή ενδεχομένως κατάλληλοι χώροι που θα ενοικιασθούν.
4. Επιβάλλεται να υπάρξει ανοχή στη λειτουργία των ΧΑΔΑ για μερικούς μήνες, σε συνεννόηση με την Ε.Ε. μέχρι να λειτουργήσει ενδιάμεση λύση.
Ο Υπουργός δεσμεύθηκε για τη μελέτη όλων αυτών των προτάσεων και ύστερα από συνεννόηση με τον κ. Καλαφάτη, την επόμενη Παρασκευή το πρωί θα γίνει μεγάλη σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ υπό την προεδρία του επισπεύδοντος υπουργού κ. Καλαφάτη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων δημάρχων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου  και του Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου κ. Αγγελάκα, ώστε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να δοθεί λύση στο πλέον δύσκολο πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων».