Πέμπτη, 24 Μαϊος 2018 17:54

Κοινωνική ανάγκη η επέκταση της αστικής συγκοινωνίας σε Βέργα-Μ. Μαντίνεια

ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΡΛΑΥΤΗ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΡΩΤΑ 
Ένα χρόνιο αίτημα κατοίκων, εργαζoμένων και επισκεπτών των κοινοτήτων Βέργας και Μικρής Μαντίνειας του Δήμου Καλαμάτας ικανοποιήθηκε χθες με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για επέκταση της αστικής συγκοινωνίας στις παραπάνω περιοχές...

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ» σχολίασε η περιφερειακή σύμβουλος της «Πελοπόννησος Πρώτα» Στέλλα Καρλαύτη, σε παρέμβασή της κατά τη συνεδρίαση του Πε.Συ. (23/5/2018) για το θέμα. Σημείωσε ότι Βέργα και Μικρή Μαντίνεια είναι πλέον συνδεδεμένες σχεδόν με τον αστικό ιστό της Καλαμάτας, πυκνοκατοικημένες και με σημαντικό αριθμό πληθυσμού τόσο το χειμώνα αλλά ιδίως το καλοκαίρι, αφού πρόκειται για τουριστικές περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι τους θερινούς μήνες το κυκλοφοριακό γιγαντώνεται σε έναν επαρχιακό δρόμο άλλης εποχής και άλλων αναγκών.

Οι κάτοικοι της Βέργας και της Μικρής Μαντίνειας στη συντριπτική τους πλειοψηφία δραστηριοποιούνται ολημερίς στην Καλαμάτα ενώ πλήθος επισκεπτών αλλά και εργαζόμενων από την Καλαμάτα μετακινούνται αντίστοιχα προς τις παραπάνω περιοχές. Είναι επομένως αποδεδειγμένα κοινωνική ανάγκη η επέκταση της αστικής συγκοινωνίας κατά μήκος της παραλιακής ζώνης της Δημοτικής Κοινότητας Βέργας και της Τοπικής Κοινότητας Μικρής Μαντίνειας.

«Σχετικά με το δίλημμα που τίθεται ότι το Υπεραστικό ΚΤΕΛ δικαιούται να διακόψει τη σύνδεση με Ακρογιάλι – Κιτριές – Μεγάλη Μαντίνεια (οικισμοί που δεν ανήκουν στην Καλαμάτα αλλά στο Δήμο Δυτικής Μάνης) σε περίπτωση πληρότητας κάτω του 30%, οφείλουμε ως Συμβούλιο να υποδείξουμε στους φορείς του Αστικού και του Υπεραστικού ΚΤΕΛ να αναζητήσουν ένα μοντέλο γόνιμης, αγαστής και συμφέρουσας μεταξύ τους συνεργασίας, καθώς και να θυμίσουμε την αυξημένη εταιρική κοινωνική ευθύνη που έχουν ως ανάδοχοι της μαζικής μεταφοράς των πολιτών».

Η κα Καρλαύτη επισήμανε ότι για να είναι αποτελεσματική η επέκταση της αστικής συγκοινωνίας σε Βέργα και Μικρή Μαντίνεια και να επιλέγεται από τους πολίτες, θα πρέπει τα δρομολόγια να έχουν την απαραίτητη περιοδικότητα ώστε να τους εξυπηρετούν. Διαφορετικά θα επιλέγουν τα Ι.Χ. τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κυκλοφοριακό στις συγκεκριμένες περιοχές αλλά και στην πόλη της Καλαμάτας.

Η περιφερειακή σύμβουλος της «Πελοπόννησος Πρώτα» αναφέρθηκε και στο πρόβλημα καθίζησης που έχει προκληθεί λίγα μέτρα πριν το ξενοδοχείο «Ακτή Ταΰγετος», δίπλα ακριβώς στον επαρχιακό δρόμο, που έχει στενέψει, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση. Τέλος, σχολίασε την κακή κατάσταση του δρόμου που συνεχίζει από Μικρή Μαντίνεια μέχρι και Κιτριές, ο οποίος επίσης χρειάζεται σημαντικές παρεμβάσεις.