Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2021 17:51

Προσκλητήριο Τατούλη: “Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε μαζί και πάλι την πορεία που έχουμε χαράξει για τον τόπο”

Προσκλητήριο Τατούλη: “Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε μαζί και πάλι την πορεία που έχουμε χαράξει για τον τόπο”

“Είμαστε εδώ” υπογράμμισε πολλές φορές στη συνέντευξη που έδωσε σήμερα ο πρώην περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, την πρώτη του μετά το 2019. Ο πρώην περιφερειάρχης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο ουσιαστικά απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες της Πελοποννήσου, ανεξάρτητα από την κομματική τους επιλογή και την ιδεολογική τους τοποθέτηση, να σταθούν κοντά στην παράταξή του, τη “Νέα Πελοπόννησο”, να τη στηρίξουν στις επόμενες εκλογές “για να συνεχίσουμε όλοι μαζί και πάλι την πορεία που έχουμε χαράξει για τον τόπο”. Τόνισε ότι η παράταξή του “είναι παρούσα”, τα στελέχη της δεν έγιναν “ριψάσπιδες”, αντιστάθηκαν στις “προβοκάτσιες” με την υπόθεση του κοριού στο γραφείο αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας και με τους “εκβιασμούς” για “αποστασία” και εξακολουθούν να έχουν τη γνώση και το όραμα για να ξαναγίνει η Πελοπόννησος “επίκεντρο των εξελίξεων τόσο στο εγχώριο όσο και το διεθνές επίπεδο”...

Ήταν η πρώτη επίσημη συνέντευξη του Πέτρου Τατούλη μετά το 2019. Η συνέντευξη έγινε στα γραφεία της παράταξής του, “Νέα Πελοπόννησος”, στην Τρίπολη, ενώ οι δημοσιογράφοι από τους υπόλοιπους Νομούς συμμετείχαν σε αυτή διαδικτυακά. 

Ο πρώην περιφερειάρχης ξεκίνησε κάνοντας αναδρομή στην περίοδο που είχε την ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, από το 2010 μέχρι το 2019. Όπως σημείωσε, όταν ανέλαβε περιφερειάρχης η Πελοπόννησος ήταν μια ανύπαρκτη οντότητα στο επίπεδο της δημόσιας και διεθνούς θέσης, ωστόσο, συνέχισε, αυτό άλλαξε με τις πρωτοβουλίες και το όραμα που είχε η περιφερειακή του αρχή. 

Ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι η περιφερειακή του αρχή τα κατάφερε διότι είχε ένα μοναδικό για εκείνη την εποχή γνώρισμα, συνένωνε στελέχη από διαφορετικά κόμματα και με διαφορετικές ιδεολογίες. Τόνισε πιο συγκεκριμένα ότι η παράταξή του χαρακτηριζόταν και χαρακτηρίζεται από το “άδολο και ακομμάτιστο στοιχείο και το όραμα”, κάτι που είπε ότι στηρίχθηκε από τους πολίτες. 

Με αυτά τα χαρακτηριστικά, είπε ο πρώην περιφερειάρχης, έγιναν από την περιφερειακή του αρχή πράγματα που κατέστησαν την Περιφέρεια Πελοποννήσου υπόδειγμα για τις υπόλοιπες της χώρας. Ως πρώτο ανέφερε το σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων με Σύμπραξη του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα. Αυτός ο σχεδιασμός, είπε, έγινε στη συνέχεια το μοντέλο το οποίο ακολούθησε πια όλη η χώρα. 

Επίσης ο κ. Τατούλης τόνισε ότι η περιφερειακή του αρχή πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες για την εξωστρέφεια της Πελοποννήσου, συνεργάστηκε με σημαντικά διεθνή λόμπι και λόμπι αποδήμων, ενώ στο πλαίσιο αυτής της εξωστρέφειας πρόσθεσε ότι δημιουργήθηκε το επιτυχημένο τουριστικο brand name Mythical Peloponnese

Ακόμη αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για την ίδρυση της πρώτης περιφερειακής τράπεζας στην Πελοπόννησο, υπογραμμίζοντας μάλιστα το πόσο σημαντικό ρόλο θα διαδραμάτιζε σήμερα, για τη στήριξη των περιφερειακών επιχειρήσεων κατά την οικονομική κρίση που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση. 

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΠΥΛΗ

Μίλησε επίσης για τη Διαστημική Πύλη της Καλαμάτας, σχολιάζοντας μάλιστα ότι “κάποιοι εντελώς ανίδεοι προσπαθούν να διακωμωδήσουν” αυτό το πλάνο, το οποίο υπογράμμισε ότι “σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρο”. 

Όλα αυτά, υπογράμμισε ο Πέτρος Τατούλης, εγκαταλείφθηκαν από τη σημερινή δημοτική αρχή, η οποία είπε ότι έχει οδηγήσει την Πελοπόννησο “πάρα πολύ πίσω”. 

“ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ”

Ωστόσο, συνέχισε, “είμαστε εδώ. Είμαστε εδώ και παραμείναμε όρθιοι γιατί σεβόμαστε την αγάπη των συμπατριωτών μας. Είμαστε εδώ γιαί έχουμε ένα έτοιμο σχέδιο για να ανατάξουμε και να επανορθώσουμε όλες αυτές τις μεγάλες βλάβες που έχουν δημιουργηθεί για την Πελοπόννησο”.

Ο πρώην περιφερειάρχης κ. Τατούλης αναφέρθηκε σε “πολιτικά προβλήματα” που αντιμετωπίζει σήμερα η Περιφέρεια Πελοποννήσου. 

ΜΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Ως πρώτο πολιτικό πρόβλημα ανέφερε την μη θεσμική λειτουργία μιλώντας συγκεκριμένα για “απουσία ενδιαφέροντος αλλά και πίστης για θεσμική λειτουργία”. Ο Πέτρος Τατούλης σημείωσε ότι με την αλλαγή των νόμων από την κυβέρνηση σήμερα “δεν υπάρχουν και δεν λειτουργούν τα συλλογικά όργανα. Για πρώτη φορά το Περιφερειακό Συμβούλιο ή τα Δημοτικά Συμβούλια δεν έχουν σχεδόν καμία αρμοδιότητα. Όλες οι αρμοδιότητες που οι πολίτες όρισαν για τους επιλεγμούς από αυτούς ουσιαστικά μεταφέρθηκαν σε μια διορισμένη οικονομική επιτροπή με αποτέλεσμα να μην έχουμε τίποτα που να καθορίζει τη δημοκρατική λειτουργία”.   

ΣΔΙΤ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ 

Αναφέρθηκε ο κ. Τατούλης στη σύμβαση για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, τονίζοντας ότι “είμαστε εδώ για να σταματήσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια τροποποίησης της σύμβασης”. Σχολίασε επίσης ότι “είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όλους αυτούς που μας καταγγέλλανε και σήμερα υποστηρίζουν το έργο. Είμαστε για να τους προστατέψουμε από άστοχες ενέργειες. Είμαστε εδώ ουσιαστικά για να υλοποιήσουμε αυτό το έργο. Είμαστε εδώ για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε όλους αυτούς τους λαϊκιστές που κατά καιρούς άλλα λέγανε και άλλα λένε”. 

ΥΠΕΡΠΛΗΘΩΡΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ-ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Άλλο πολιτικό πρόβλημα, κατά τον κ. Τατούλη, είναι η “υπερπληθώρα αντιπεριφερειαρχών και συμβούλων”, τονίζοντας ότι δημιουργείται ένα τεράστιο επιπλέον κοστολόγιο για το ελληνικό δημοσιονομικό σύστημα, ενώ σημείωσε ότι το 2006-07 η υπερπληθώρα οργανισμών ήταν μια από τις αιτίες που η χώρα οδηγήθηκε σε αδιέξοδη κατάσταση. 

ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ

Ακόμη ο πρώην περιφερειάρχης μίλησε “ανεξέλεγκτες δαπάνες” και για “λογική των αναθέσεων”, που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. 

ΕΠΕΤΕΙΟΣ 200 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ‘21

Επιπροσθέτως ο Πέτρος Τατούλης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσει ένα καινούργιο όραμα και προοπτική για όλη τη χώρα και όχι μόνο την περιοχή, μέσα από την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης. 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Α.Ε.

Ο πρώην περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο κλείσιμο της αναπτυξιακής εταιρίας Πελοπόννησος Α.Ε., υποστηρίζοντας ότι αυτό έγινε προκειμένου να δημιουργηθεί ένας άλλος φορέας, η “Μοριάς”, που είναι “απολύτως ελεγχόμενος” από την περιφερειακή αρχή. Ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι αντίθετα η Πελοπόννησος Α.Ε. ανήκε κατά 50% στην Περιφέρεια και κατά 50% στους Δήμους της Περιφέρειας. 

ΔΙΑΖΩΜΑ

Ο Πέτρος Τατούλης μίλησε επίσης για “περίεργα πράγματα” που είπε ότι ακούει, όπως “ότι θα υπάρξει μια συμφωνία με το Διάζωμα, μια συμφωνία με ΜΚΟ, προκειμένου να δημιουργήσουν τους Δρόμους του Μοριά”. Ο πρώην περιφερειάρχης εκδήλωσε με έμμεσο τρόπο την αντίθεσή του, τασσόμενος υπέρ της συνεργασίας με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. 

Κλείνοντας ο πρώην περιφερειάρχης ανέφερε ότι στο εξής θα υπάρχει σταθερή συνάντηση με τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, ανά 1,5 μήνα περίπου. 

Στ.Μ.