Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2022 01:58

Ανατρέπονται τα σχέδια για προσωρινή μεταφορά των σκουπιδιών Δήμων της Μεσσηνίας στην Παλαιόχουνη

Ανατρέπονται τα σχέδια για προσωρινή μεταφορά των σκουπιδιών Δήμων της Μεσσηνίας στην Παλαιόχουνη

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Πιθανόν ακυρώνονται τα σχέδια για την προσωρινή μεταφορά των σκουπιδιών Δήμων της Μεσσηνίας, από τις αρχές του 2023, στην μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης της Παλαιόχουνης Αρκαδίας. Ο λόγος είναι η έντονη αντίδραση του δημάρχου Τρίπολης, Κωνσταντίνου Τζιούμη, που προειδοποιεί ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη. Σημειώνεται ότι η πρόταση για την προσωρινή μεταφορά των σκουπιδιών στην Παλαιόχουνη έχει γίνει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου όμως τώρα ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, υπογραμμίζει ότι ο δήμαρχος Τρίπολης έχει δίκιο…

Η πρόταση που ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, είχε παρουσιάσει στους δημάρχους της Μεσσηνίας, είναι από τις αρχές του 2023 να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους στην Παλαιόχουνη και μετά την επεξεργασία τους αυτά να μεταφέρονται για ταφή στην Καλλιρρόη, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία της δεύτερης μονάδας επεξεργασίας και διαχείρισης των απορριμμάτων. 

Ο δήμαρχος Τρίπολης, Κωνσταντίνος Τζιούμης, σε επιστολή του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Πελοποννήσου,  την εταιρία διαχείρισης των απορριμμάτων και τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων τονίζει: “Όπως καλά γνωρίζετε, η σύμβαση της διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, προβλέπει, για την περιοχή της Παλαιόχουνης, τη διαχείριση απορριμμάτων προερχομένων από συγκεκριμένους Δήμους και δη: Τρίπολης, Βόρειας Κυνουρίας, Νότιας Κυνουρίας και όλων των Δήμων των Περιφερειακών Ενοτήτων Αργολίδας και Κορινθίας.

Εδώ και κάποιους μήνες η εν λόγω μονάδα, κατ' ευθεία παράβαση των συμφωνηθέντων, υποδέχεται προς επεξεργασία απορρίμματα και από περιοχές εκτός των συμβατικών προβλέψεων και συγκεκριμένα από τους Δήμους Σπάρτης, Γορτυνίας και Δυτικής Μάνης.

Ο Δήμος Τρίπολης, με απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και προκειμένου ν' αποφευχθεί η υγειονομική κρίση από την παραμονή των απορριμμάτων στους δρόμους των παραπάνω Δήμων, αποδέχτηκε -κατ' εξαίρεση και για μικρό χρονικό διάστημα- να υποδέχεται η εν λόγω μονάδα τα απορρίμματά τους.

Ακόμη καλύτερα γνωρίζετε ότι ο Δήμος Τρίπολης είναι συνεπέστατος σε όλες τις - εκ της ιδίας συμβάσεως απορρέουσες - υποχρεώσεις του και στο Νόμο και το ίδιο απαιτεί από όλους. Και το επισημαίνω αυτό διότι από πληροφορίες που καταφτάνουν στο γραφείο μου, πρόκειται να μεταφερθούν στην παραπάνω μονάδα απορρίμματα και από Δήμους των άλλων διαχειριστικών ενοτήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Επειδή - καθώς φαίνεται - η στάση αλληλεγγύης που επέδειξε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, δια της παραπάνω απόφασής του, πιθανόν να εκλαμβάνεται ως αδυναμία, δια της παρούσης σας γνωστοποιώ ότι ο Δήμος Τρίπολης ΑΠΑΙΤΕΙ όπως τα προβλεπόμενα στη σύμβαση διαχείρισης απορριμμάτων εφαρμόζονται erga omnes και όχι ανά περίσταση και κατά το δοκούν.

Για το λόγο αυτό σας διαμηνύω ότι- σύμφωνα με τα αισθήματα και τη βούληση των δημοτών μας - δεν ανέχομαι και δεν θα ανεχτώ, ως Δήμαρχος Τρίπολης, η Παλαιόχουνη να μετατραπεί σε τόπο υποδοχής απορριμμάτων όλης της Πελοποννήσου.

Θα πρέπει, επί τέλους, όλοι οι αρμόδιοι συνεργαζόμενοι φορείς, όπως και η εταιρεία, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ολοκληρώνοντας σύντομα το έργο.

Παρακαλώ, λοιπόν, για την πιστή και απόλυτη εφαρμογή της σύμβασης, ώστε να αποφευχθεί η παραπέρα παραβίαση κανόνων και συμφωνηθέντων, η οποία θα οδηγήσει σε αχρείαστες συγκρούσεις.

Επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματος του Δήμου Τρίπολης και ιδία της προσφυγής σε κάθε αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο για την προάσπιση της νομιμότητας”.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε σχετικό δελτίο Τύπου σημειώνεται: “Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σέβεται απολύτως την θέση αυτή του Δήμου Τρίπολης, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι ο εν λόγω δήμος συνέβαλε καθοριστικά στο ξεκίνημα της διαδικασίας διαχείρισης των απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη” σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, σημειώνοντας παράλληλα: “Οσα εκφράζει ο δήμαρχος στην επιστολή του είναι δίκαια και σωστά από κάθε άποψη. Θα πρέπει το υπουργείο να σταματήσει να παρεμβαίνει με τον τρόπο που το κάνει, εφόσον θέλει να βοηθήσει στο κυρίαρχο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων -ένα θέμα που πλέον έχει επωμιστεί η Περιφέρεια, συχνά μόνη της”.

Σημειώνεται τέλος ότι για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, για την οποία η Περιφέρεια σημειώνει ότι “μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ανδρέας Τσουκαλάς, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης – Οικονομίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, όπως επίσης εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας καθώς και νομικός και τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ιδιαίτερα επισημάνθηκε η ανάγκη να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα που αφορά στις τρεις προβλεπόμενες από την ΣΔΙΤ μονάδες επεξεργασίας, με καταληκτική ημερομηνία περαίωσης των εργασιών σε αυτές.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη σύσκεψη από τον εκπρόσωπο της διαχειρίστριας -τα οποία, όπως είπε, θα αποσταλούν και γραπτώς στην Περιφέρεια- η μονάδα στην Παλαιόχουνη θα είναι πλήρως λειτουργική για ολοκληρωμένη διαχείριση το τελευταίο δεκαήμερο του ερχόμενου Φεβρουαρίου, ενώ η πρόδρομη διαχείριση στις άλλες δύο αναμένεται, στην Καλλιρρόη τον Απρίλιο και στη Σκάλα τον Ιούνιο του 2023”.