Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023 07:53

Αιχμές του περιφερειάρχη για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση

Αιχμές του περιφερειάρχη για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΠΕ

“Σε αντίθεση με όσα λέγονταν στην αρχή αυτής της τριετίας, αντί της κατάργησης της αποκεντρωμένης διοίκησης διαπιστώνεται η ενίσχυσή της, αντί της συρρίκνωσης των υπουργείων επέρχεται ενίσχυσή τους περιφερειακά” δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Ο περιφερειάρχης κ. Νίκας εκτίμησε ότι και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν μετανιώσει για τη θέσπιση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης…

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοίνωσε για την τοποθέτηση του περιφερειάρχη κ. Νίκα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ ότι, “τον προηγούμενο χρόνο δεν υπήρξαν και οι καλύτερες επιδόσεις από την ΕΝΠΕ αλλά ούτε και η πολιτεία τήρησε την καλύτερη στάση απέναντι στις Περιφέρειες”, για να προσθέσει:

“Η εκτίμησή μου είναι ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις δείχνουν να έχουν μετανιώσει για τον θεσμό της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, με συνέπεια η μη αποδοτική λειτουργία του να οδηγήσει σε προβλήματα στην χάραξη στρατηγικής για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας μας”.

Ο Π. Νίκας εστίασε σε ζητήματα τα οποία, όπως δήλωσε, παραμένουν στάσιμα, αναφερόμενος ενδεικτικά στο σχετικό με την εξέλιξη του προσωπικού θέμα “παρά και τις δικές μου χρόνιες προσπάθειες δεν έχει γίνει κανένα βήμα στην κατεύθυνση για μόνιμους διευθυντές και γενικούς διευθυντές στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού”.

Αλλες αναφορές του περιφερειάρχη Πελοποννήσου αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στην “μη έγκαιρη καταβολή των ελάχιστων πιστώσεων που δίνονται στις Περιφέρειες, γεγονός που έχει επιπτώσεις στην πορεία των έργων”, όπως και στην “κατάθεση στην Βουλή νομοσχεδίων που αφορούν στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση χωρίς προηγουμένως έγκαιρη ενημέρωση προκειμένου να υπάρχει γνωμοδότηση εκ μέρους της”.

Οπως εκτίμησε ο Π. Νίκας, “ δεν συνάδουν αυτές οι συμπεριφορές προς έναν θεσμό ο οποίος προσφέρει και μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερο, έναν θεσμό που είναι ευρωπαϊκός, όχι ελληνικός. Σε αντίθεση με όσα λέγονταν στην αρχή αυτής της τριετίας, αντί της κατάργησης της αποκεντρωμένης διοίκησης διαπιστώνεται η ενίσχυσή της, αντί της συρρίκνωσης των υπουργείων επέρχεται ενίσχυσή τους περιφερειακά” κατέληξε ο περιφερειάρχης, μεταφέροντας και την άποψη ότι για τα παραπάνω θα πρέπει να επιμεριστεί μερίδιο ευθύνης και στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση”.