Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023 20:45

Στα 89 ευρώ ανά τόνο το κόστος επεξεργασίας των σκουπιδιών, συν τη μεταφορά

Γιώργος Λαγός, αντιδήμαρχος Τρίπολης, Θανάσης Βασιλόπουλος, δήμαρχος Καλαμάτας, Σταύρος Αργειτάκος, πρόεδρος ΦΟΔΣΑ, Γιάννης Σμυρνιώτης, δημοτικός σύμβουλος Τρίπολης, Σαράντος Μαρινάκης, αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γιώργος Λαγός, αντιδήμαρχος Τρίπολης, Θανάσης Βασιλόπουλος, δήμαρχος Καλαμάτας, Σταύρος Αργειτάκος, πρόεδρος ΦΟΔΣΑ, Γιάννης Σμυρνιώτης, δημοτικός σύμβουλος Τρίπολης, Σαράντος Μαρινάκης, αντιδήμαρχος Καλαμάτας

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΦΟΔΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Στα 71-72 ευρώ (από 69 ευρώ) ανέβηκε, λόγω του πληθωρισμού, το κόστος επεξεργασίας των απορριμμάτων κάθε Δήμου, στο πλαίσιο της κεντρικής διαχείρισης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στην τιμή αυτή πρέπει να προστεθεί το κόστος του ΦΠΑ, ύψους 24% και το κόστος μεταφοράς στις μονάδες διαχείρισης. Αυτά διευκρίνισε σήμερα ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Σταύρος Αργειτάκος, κατά τα εγκαίνια των ανακαινισμένων γραφείων στην Καλαμάτα (πρώην γραφεία Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Μεσσηνίας) και την εκδήλωση κοπής της πίτας. Σε ό,τι αφορά τη μονάδα διαχείρισης της Μεσσηνίας, στην Καλλιρρόη, η οποία θα παραλαμβάνει τα απορρίμματα όλων των Δήμων του Νομού συν δύο Δήμων της Αρκαδίας, ο πρόεδρος σημείωσε ότι θα ξεκινήσει τη μεταβατική διαχείριση τον ερχόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο…

Στη μονάδα της Παλαιόχουνης, που γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων της Αργολίδας, της Κορινθίας και της Αρκαδίας (πλην των δύο δήμων που θα έρχονται στην Καλλιρρόη) ο κ. Αργειτάκος ανέφερε ότι τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση. Στη Μονάδα της Σκάλας Λακωνίας, για τα απορρίμματα της Λακωνίας, η μεταβατική διαχείριση θα ξεκινήσει, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, έναν με δύο μήνες μετά την έναρξη της μεταβατικής διαχείρισης στην Καλλιρρόη. 

Ο κ. Αργειτάκος ανέφερε συγκεκριμένα ότι “στο μέσον του έτους θα έχουμε ξεκινήσει και την ολοκληρωμένη και τη μεταβατική διαχείριση σε όλους τους Νομούς. Πιστεύω ότι στις αρχές του 2024 θα είναι έτοιμες οι μονάδες στην Καλλιρρόη και τη Σκάλα και θα έχουμε ολοκληρωμένη διαχείριση σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου”. 

ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ

Σε ό,τι αφορά τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ο πρόεδρος του Φορέα, εκτίμησε ότι οι πρώτοι εφτά, μεταξύ των οποίων και ο κοινός των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης, που θα κατασκευαστεί κοντά στον Βιολογικό Καθαρισμό, θα ξεκινήσουν να φτιάχνονται μέσα στο 2023, ίσως και να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, “γιατί είναι έργα που δεν θέλουν πολύ καιρό”. Λίγο πιο πίσω βρίσκονται οι διαδικασίες για άλλους οχτώ Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. 

ΧΡΕΗ ΔΗΜΩΝ

Σε ό,τι αφορά τα χρέη των Δήμων προς την εταιρία που κάνει την διαχείριση των απορριμμάτων, ο κ. Αργειτάκος είπε ότι είναι δύο εκείνοι που δεν πληρώνουν και από τους υπόλοιπους ορισμένοι πληρώνουν “με κάποια καθυστέρηση”. Για τους Δήμους που δεν πληρώνουν ο πρόεδρος του Φορέα τόνισε ότι αντιμετώπισαν οικονομικό ζήτημα με την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και δήλωσε πως “δεν πιστεύω ότι υπάρχει δήμαρχος ή Δήμος που λέει δεν πληρώνω γιατί έτσι θέλω”. 

ΤΕΛΟΣ ΤΑΦΗΣ

Σχετικά με το “τέλος ταφής”, που έχει καθοριστεί στα 20 ευρώ τον τόνο, ο κ. Αργειτάκος δήλωσε ότι “φαίνεται ότι έχει ανασταλεί” και πως οι ΦΟΔΣΑ της χώρας αποφάσισαν να μη συμπεριλάβουν τη δαπανη αυτή στους φετινούς προϋπολογισμούς τους. 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 

Στην εκδήλωση των εγκαινίων και της κοπής της πίτας παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος είναι έτοιμος να μεταφέρει τα απορρίμματα στην Καλλιρρόη αμέσως μόλις ξεκινήσει η μεταβατική διαχείριση. Σχετικά με το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην περιοχή του Βιολογικού Καθαρισμού ο δήμαρχος επανέλαβε ότι θα είναι ο πιο σύγχρονος που λειτουργεί στη χώρα και τόνισε ότι πρέπει να κατασκευαστεί γρήγορα γιατί η λειτουργία του θα μειώσει σημαντικά το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων στην Καλλιρρόη. 

Στ.Μ.