Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2023 01:52

Δυσβάσταχτο το κόστος της κεντρικής διαχείρισης - Τόκους υπερημερίας ζητά η εταιρία για τις οφειλές Δήμων

Δυσβάσταχτο το κόστος της κεντρικής διαχείρισης - Τόκους υπερημερίας ζητά η εταιρία για τις οφειλές Δήμων

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΟ ΘΕΜΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ  

Η εταιρία στην οποία ανατέθηκε η κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με έγγραφό της ζητά τόκους υπερημερίας για τα πάνω από 3.000.000 ευρώ που ήδη χρωστούν Δήμοι. Αυτό ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι οι οφειλές κάποιων Δήμων δίνουν στην εταιρία επιχειρήματα για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των έργων. Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία και τη Μονάδα της Καλλιρρόης, είχε ανακοινωθεί ότι οι Δήμοι θα έστελναν τα σκουπίδια τους στα τέλη του 2022, δόθηκε παράταση για τις αρχές του 2023, μετά άλλη παράταση για τις αρχές Απρίλη και τώρα το νέο χρονοδιάγραμμα μιλά για το καλοκαίρι. 

Είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης κ. Νίκας: “Έχουμε ξεπεράσει τα 3.000.000 ευρώ χρέος. Και να ξέρετε ότι μας έστειλε η εταιρία έγγραφο με το οποίο ζητούνται τόκοι υπερημερίας. Τους οποίους τόκους υπερημερίας προφανώς θα τους στείλουμε στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Αλλά είναι ισχυρό επιχείρημα για τη εταιρία ότι δεν εισπράττει αυτά τα οποία πρέπει να εισπράττει με το συμφωνητικό. Και βεβαίως μπορεί να έχει ένα σωρό δικαιολογίες, οι οποίες και υποστηρίζονται μάλιστα, όσον αφορά και τη λειτουργία των Κέντρων αλλά και την επέκταση των υποδομών στα Κέντρα αυτά”. 

Πάντως ο περιφερειάρχης κ. Νίκας έκανε μια αναφορά που μπορεί να θεωρηθεί και ως έμμεση αναγνώριση του υπέρογκου κόστους διαχείρισης το οποίο επιβαρύνθηκαν οι Δήμοι με το συγκεκριμένο έργο της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Είπε συγκεκριμένα ότι για να μπορέσουν οι Δήμοι να ρίξουν το κόστος πρέπει να μειώσουν 2,5 φορές τον όγκο των απορριμμάτων τους: “Το κρίσιμο ζήτημα είναι να μειωθεί το βάρος, δηλαδή από τους 250.000 τόνους να πέσουμε στους τόνους που απαιτούνται κατά τα συμβόλαια. Δηλαδή 2,5 φορές κάτω. Αυτό είναι το κρίσιμο θέμα”. 

Στ.Μ.