Πέμπτη, 20 Απριλίου 2023 00:59

Πάνω από 260 χιλιόμετρα μονοπατιών της Μεσσηνίας σχεδιάζεται να αναβαθμιστούν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

φωτό αρχείο από το μονοπάτι της Καρδαμύλης φωτό αρχείο από το μονοπάτι της Καρδαμύλης

Ολοκληρώνεται ο φάκελος που ετοιμάζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της ανάδειξης μονοπατιών και στους πέντε Νομούς, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Κορινθίας. Συνολικά πρόκειται να γίνουν παρεμβάσεις σε μονοπάτια της Πελοποννήσου συνολικού μήκους 1.730 χιλιομέτρων, με συνολικό προϋπολογισμό 3.870.600 ευρώ, ενώ στη Μεσσηνία θα γίνουν παρεμβάσεις σε μονοπάτια συνολικού μήκους 260 χιλιομέτρων. Η Περιφέρεια θα προχωρήσει επίσης στην πιστοποίηση των μονοπατιών που θα αναβαθμιστούν, κάτι που θα αναδείξει την Πελοπόννησο ως την Περιφέρεια με το περισσότερα πιστοποιημένα μονοπάτια στη χώρα…

Για την ολοκλήρωση του φακέλου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με την προεδρία του περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα, ενώ μεταξύ άλλων συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Άννα Καλογεροπούλου και ο περιφερειακός συντονιστής πολιτικής προστασίας, Βασίλης Χατζής. 

“Messinia Trail” είναι η ονομασία του δικτύου των μονοπατιών που θα αναβαθμιστούν στο Νομό μας. Πρόκειται δίκτυο που αποτελείται “από δυο κλάδους, έναν δυτικό και έναν ανατολικό. Τα κύρια σημεία από τα οποία διέρχεται το μονοπάτι είναι τα εξής:

Κλάδος Α (Δυτικός)

ΒΑΣΤΑ (ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ) - ΑΝΩ ΜΕΛΠΕΙΑ - ΚΑΤΩ ΜΕΛΠΕΙΑ - ΨΑΡΙ - ΒΑΣΙΛΙΚΟ - ΚΑΣΤΡΟ - ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ - ΜΑΓΓΑΝΙΑΚΟ - ΚΑΛΟΓΕΡΕΣΙ - ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ – ΚΟΥΚΛΑΔΑ - ΠΑΛΑΙΑ ΒΡΥΣΗ - ΜΑΛΗ - ΜΟΥΖΑΚΙ - ΧΩΡΑ - ΚΟΡΥΦΑΣΙ - ΒΟΙΔΟΚΟΙΛΙΑ - ΓΙΑΛΟΒΑ – ΠΥΛΟΣ

Κλάδος Β (Ανατολικός)

ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΔΙΑΣΕΛΑ – ΚΑΤΩ ΚΑΡΒΕΛΙ – ΚΑΡΒΕΛΙ – ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ – ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ – ΠΕΡΓΑΝΤΑΪΙΚΑ - ΤΑΫΓΕΤΗ – ΜΥΣΤΡΑΣ

Το συνολικό μήκος του μονοπατιού είναι 260.659 μ.

Προστατευόμενες περιοχές.

Το μονοπάτι διέρχεται σύμφωνα από τις παρακάτω προστατευόμενες περιοχές:

GR2550004- EZΔ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΠΥΛΟΥ (ΔΙΒΑΡΙ) ΚΑΙ ΝΗΣΟΣ ΣΦΑΚΤΗΡΙΑ, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

GR2550008-ΖΕΠ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑΛΟΒΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΟΣ ΣΦΑΚΤΗΡΙΑ

GR2550006 ΕΖΔ - πΤΚΣ ΟΡΟΣ ΤΑΫΓΕΤΟΣ - ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΡΑΧΗΛΑΣ - ΣΠΗΛΑΙΟ ΒΑΤΣΙΝΙΔΗ

GR2550009 ΖΕΠ- ΟΡΟΣ ΤΑΫΓΕΤΟΣ - ΛΑΓΚΑΔΑ ΤΡΥΠΗΣ

Σημεία ενδιαφέροντος

Τα πιο σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος από τα οποία διέρχεται το μονοπάτι ή προσφέρει την δυνατότητα προσέγγισης αυτών είναι: ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, η Αγία Θεοδώρα (Βάστα), το Μνημείο Κολοκοτρώνη (Ραμμοβούνι Μίλα Μελιγαλά), η Αρχαία Μεσσήνη, η Γιάλοβα Μεσσηνίας, η Πύλος, η Καλαμάτα, το κάστρο Καλαμάτας, ο Ι.Ν. του Προφήτη Ελισσαίου, η Ι.Μ. Σιδηρόπορτας, η κορυφογραμμή του Ταϋγέτου (αλπικό τοπίο), η Καστροπολιτεία του Μυστρά.