Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014 00:00

Το Δέντρο της Πρόληψης από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων

Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, Ευάγγελος Σιδερέας Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, Ευάγγελος Σιδερέας

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014 
Τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει και τον προγραμματισμό για τη χρονιά που έρχεται, παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (ΚΕΠΕΠΨΥ), οι οποίοι επίσης απεύθυναν πρόσκληση στην εκδήλωση της Κυριακής, στα παραμυθόσπιτα της κεντρικής πλατείας, για το Δέντρο της Πρόληψης…

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014 
Τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει και τον προγραμματισμό για τη χρονιά που έρχεται, παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (ΚΕΠΕΠΨΥ), οι οποίοι επίσης απεύθυναν πρόσκληση στην εκδήλωση της Κυριακής, στα παραμυθόσπιτα της κεντρικής πλατείας, για το Δέντρο της Πρόληψης…

Ο πρόεδρος του ΚΕΠΕΠΨΥ, Ευάγγελος Σιδερέας, μίλησε για τις ενέργειες του Κέντρου, που υπάγεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, επισημαίνοντας ότι σκοπός της διοίκησης είναι «η αμέριστη στήριξη τόσο του επιστημονικού προσωπικού του Κέντρου αλλά και πολύ περισσότερο του τεράστιου επιστημονικού έργου που επιτελείται όλα αυτά τα χρόνια στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Προσπαθούμε, σε πλήρη συνεργασία και συνεννόηση με το επιστημονικό προσωπικό, να αναδείξουμε όλο αυτό το έργο, με σκοπό ο κόσμος να μάθει το τι ακριβώς κάνουμε και το τι ακριβώς υπηρεσίες προσφέρουμε σε παιδιά, εφήβους, γονείς, εκπαιδευτικούς και άλλες κοινωνικές ομάδες».
Σε ό,τι αφορά ενέργειες που έχουν γίνει από τη νέα διοίκηση του Κέντρου, ο κ. Σιδερέας επεσήμανε τα εξής: «Την ανάθεση της κ. Βλαχοπουλιώτη Φωτεινής, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και έγκριση του ΟΚΑΝΑ, ως νέας επιστημονικής υπεύθυνης του Κέντρου. Την πρόσληψη δύο ατόμων που συμπληρώνουν με την υπεύθυνη του Κέντρου την επιστημονική μας ομάδα. Τις συναντήσεις με συλλόγους, φορείς, Δήμους κ.λπ. σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, για τη διεύρυνση του Κέντρου με όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη, που αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το Κέντρο να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ακόμα πιο πολύ κόσμο που έχει ανάγκη. Τη δημιουργία φυλλαδίου που περιέχει πληροφορίες και λεπτομέρειες για το Κέντρο. Τη δημιουργία ιστοσελίδας που παρέχει πληροφορίες και ενημερώνει για τις δράσεις που υλοποιούνται. Την έκδοση δελτίων Τύπου αλλά και συνεντεύξεων με θέμα τις δράσεις και τον απολογισμό του Κέντρου. Τη διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως την καλοκαιρινή στο Μουσικό Σχολείο για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών».
Από την πλευρά της η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου, Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη αναφέρθηκε στις δράσεις που απευθύνονται στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, που όπως τόνισε είναι οι ενήλικες οι οποίοι διαδραματίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο στη ψυχή και την προσωπικότητα του παιδιού.
Σε ό,τι αφορά τις δράσεις με μαθητές, η κ. Βλαχοπουλιώτη σημείωσε: «Σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα της Α\Βάθμιας και Β\Βάθμιας Εκπαίδευσης έχουν υλοποιηθεί 98 Εργαστήρια Επικοινωνίας και Βιωματικά Εργαστήρια όπου συμμετείχαν 1976 μαθητές. Στόχος των δράσεων είναι το παιδί, ο έφηβος να σκεφτεί, να βιώσει πόσο σημαντικό είναι να πιστεύει στον εαυτό του, να αποδέχεται την διαφορετικότητα του άλλου, να ακούει, να επιλέγει υγιείς στάσεις ζωής, να στηρίζεται στα πόδια του ώστε στην πορεία της ζωής του να μην αναζητά να επουλώσει τις πληγές του ή να αντιμετωπίσει τις απογοητεύσεις του με ψεύτικα δεκανίκια, με εξαρτητικές συμπεριφορές. Επίσης οι μαθητές μπορούν να ενημερωθούν, να προβληματιστούν και να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, με το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και τις εξαρτήσεις από το κάπνισμα και το αλκοόλ».
Οι δράσεις αυτές έχουν υλοποιηθεί στο 12ο, 13ο και 19ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, καθώς και το 3ο Δημοτικό Μεσσήνης, στα Δημοτικά Αρφαρών, Λαιίκων και Βέργας, στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, το Γυμνάσιο Αρφαρών, το Λύκειο Γαργαλιάνων και το Γυμνάσιο Μεθώνης.
Κλείνοντας η κ. Βλαχοπουλιώτη επεσήμανε ότι «το ΚΕΠΕΠΨΥ είναι στη διάθεση γονέων, εκπαιδευτικών και της ευρύτερης κοινότητας για να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής σε θέματα διαπαιδαγώγησης, επικοινωνίας, αντιμετώπισης δυσκολιών στη συμπεριφορά του παιδιού, πρόληψης κ.λπ».

ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την εκδήλωση της Κυριακής, το ΚΕΠΕΠΨΥ σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Καλαμάτας, καλεί μικρούς και μεγάλους την Κυριακή στην κεντρική πλατεία, από τις δέκα το πρωί έως τις δύο μετά το μεσημέρι, «να δημιουργήσουμε όλοι μαζί το Δέντρο της Πρόληψης», μια εκδήλωση με εκπλήξεις αλλά και με διανομή υλικού για θέματα προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.
Στ.Μ.