Τρίτη, 14 Απριλίου 2015 16:27

Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός η Πελοπόννησος στο Μουσείο Μπενάκη

ΗΜΕΡΕΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 
Ως Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός επιλέχθηκε η Πελοπόννησος, από το πρόγραμμα Ημέρες Γαστρονομίας, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Μουσείο Μπενάκη. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν προτάσεις και δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 30 Απρίλη…

ΗΜΕΡΕΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 
Ως Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός επιλέχθηκε η Πελοπόννησος, από το πρόγραμμα Ημέρες Γαστρονομίας, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Μουσείο Μπενάκη. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν προτάσεις και δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 30 Απρίλη…

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποδεχόμενη την πρόταση των διοργανωτών των «Ημερών Γαστρονομίας», της πρότυπης διοργάνωσης για τον πολιτισμό, την καινοτομία και τους ανθρώπους της ελληνικής γαστρονομίας που προσελκύει εδώ και δυο χρονιές το ενδιαφέρον της εγχώριας και διεθνούς γαστρονομικής κοινότητας, θα αποτελέσει τον Τιμώμενο Γαστρονομικό Προορισμό για το 2015», ανακοίνωσε η Περιφέρεια, που επισημαίνει ότι οι «Ημέρες Γαστρονομίας» θα διαρκέσουν από τις 22 έως και τις 24 Μάη.
«Για πρώτη φορά, και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Μάιο στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες του Μουσείου Μπενάκη, ένα αντιπροσωπευτικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάδειξης και προβολής του συναρπαστικού οικοσυστήματος γεύσεων και πολιτισμού της Πελοποννήσου με τη συμμετοχή δεκάδων ανθρώπων και φορέων ανάδειξης της γεύσης, του πολιτισμού και της καινοτομίας, της περιοχής», σημειώνει ακόμη η Περιφέρεια, που τονίζει επίσης: «Κεντρικός στόχος αποτελεί η ολοκληρωμένη ανάδειξη της γαστρονομικής φυσιογνωμίας  και του συναρπαστικού πολιτισμού γεύσεων της Πελοποννήσου με άξονα τόσο την μακραίωνη γαστρονομική παράδοση της περιοχής  όσο και τη δυναμική της σύγχρονης δημιουργικής κουζίνας η οποία συνδυάζει τόσο τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα δημοφιλών παγκοσμίως τουριστικών προορισμών όσο και μια ανεξάντλητη παλέτα υψηλής ποιότητας, αυθεντικών τοπικών προϊόντων και συνταγών».
Το αφιέρωμα των Ημερών Γαστρονομίας στην Πελοπόννησο θα πλαισιωθεί, σύμφωνα πάντα με την Περιφέρεια, από ένα ευρύ πρόγραμμα δράσεων, όπως εκδηλώσεις γευστικών δοκιμών και live cooking sessions από διάσημους chefs, θεματικές εκδηλώσεις για τις κοινότητες της γεύσης, εικαστικές εκθέσεις, καινοτόμες πρωτοβουλίες και επιχειρηματικές ιδέες, συναρπαστικές διαδρομές γαστρονομικού τουρισμού, branding προϊόντων και υπηρεσιών γαστρονομίας με τη συμμετοχή διακεκριμένων δημιουργών και γραφείων design, επιτυχημένα μοντέλα συνέργειας, δικτύωσης και εξαγωγών, συζητήσεις και ομιλίες για την διαλεκτική σχέση γαστρονομίας και τέχνης, παρουσιάσεις arte de la table, food styling & photography, εικαστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικές δράσεις όπως master classes και workshops, μουσικές θεματικές βραδιές και mixology - cocktail party nights από βραβευμένους bar-chefs, παρουσίαση ευρηματικών μαγειρικών συνταγών εμπνευσμένων γαστρονομική παράδοση της Πελοποννήσου.
Η Περιφέρεια καλεί φορείς από τους τομείς της παραγωγής, της εστίασης, του τουρισμού και της γαστρονομίας να υποβάλλουν έως τις 30 Απριλίου 2015 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου προτάσεις και ιδέες συμμετοχής στις εκδηλώσεις των Ημέρων Γαστρονομίας 2015 και το Athens International Culinary Film Festival. (AICFF).
Ειδικότερα προσκαλούνται:
• Τοπικοί παραγωγοί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου να συμμετάσχουν στην πρότυπη έκθεση υψηλής ποιότητας παραγωγών και προϊόντων με ονομασία προέλευσης Ελληνική που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη στο πλαίσιο των Ημερών Γαστρονομίας.
• Κινηματογραφιστές και δημιουργοί να υποβάλλουν έως τις 30 Απριλίου, μικρού μήκους έργα διάρκειας έως 40 λεπτά, σε ψηφιακή μορφή (πχ. avi, mpeg4, mov), με θέμα την ευρηματική και δημιουργική ανάδειξη και προβολή  της γαστρονομίας της περιοχής της Πελοποννήσου στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας (AICFF) που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά στο πλαίσιο των Ημερών Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη με ένα διεθνές πρόγραμμα προβολών μεγάλου και μικρού μήκους φιλμ γαστρονομικού ενδιαφέροντος από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα. Το AICFF πλαισιώνεται από θεματικές εκδηλώσεις για τη σχέση του σινεμά και της γαστρονομίας όπως discussion panels, workshops, masterclasses, live cooking sessions από δημοφιλείς chefs οι οποίοι θα παρουσιάσουν προγράμματα εμπνευσμένα από επιλεγμένα έργα της μεγάλης οθόνης.
• Δίκτυα και φορείς που δραστηριοποιούνται στους τομείς του γαστρονομικού πολιτισμού και τουρισμού να υποβάλλουν πρωτότυπες και καινοτόμες προτάσεις εκδηλώσεων ανάδειξης της Πελοποννήσου ως κορυφαίου ελληνικού γαστρονομικού προορισμού.
• Chefs από επιχειρήσεις της εστίασης και της φιλοξενίας της Πελοποννήσου προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Chefs in Residence των Ημερών Γαστρονομίας στο οποίο επιλεγμένοι Chefs από την περιοχή θα μυήσουν τους επισκέπτες των Ημερών Γαστρονομίας στην κουζίνα και την γαστρονομία της περιοχής μέσα από προγράμματα όπως live cooking shows, εργαστήρια και εκδηλώσεις γευσιγνωσίας κ.α.
• Barteders, barchefs και mixologists  από την περιοχή της Πελοποννήσου προκειμένου να συμμετάσχουν στην παρουσίαση τοπικών cocktails και food pairing των υπέροχων πελοποννησιακών γεύσεων και ποτών.