Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015 19:37

Έρευνα, κοινωνική συνοχή, επιχειρηματικότητα οι προτεραιότητες

Έρευνα, κοινωνική συνοχή, επιχειρηματικότητα οι προτεραιότητες

ΝΕΟ ΕΠΣΑ 2014-2020 
Η κάλυψη του μεγάλου ελλείμματος της Πελοποννήσου στο επίπεδο της έρευνας, η αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος και η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι οι βασικότερες προτεραιότητες της Περιφέρειας στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, σήμερα, στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου Περιφερειακού Προγράμματος, που έγινε στην Τρίπολη…

Ο Πέτρος Τατούλης, αναφορικά με τις εξελίξεις στη χώρα, σημείωσε ότι «έχουμε ευθύνη να γίνουμε πιο ώριμοι, πιο συνετοί  και πιο ξεκάθαροι στο πολιτικό περιβάλλον που ζούμε» τονίζοντας πως «ανεξάρτητα από την εξέλιξη του πολιτικού ζητήματος στη χώρα, το πρόγραμμά μας θα υπάρχει κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη».
Σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας, «βασικός στόχος του νέου Περιφερειακού Προγράμματος Πελοποννήσου 2014 – 2020 θα είναι η κάλυψη του μεγάλου ελλείμματος της Πελοποννήσου στο επίπεδο της έρευνας, με την ενεργοποίηση του κέντρου μεταφοράς τεχνολογίας, το οποίο δημιουργήθηκε από το Β΄ ΚΠΣ αλλά ποτέ δεν αξιοποιήθηκε. Σε αυτό θα συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το ΤΕΙ Πελοποννήσου, καθώς και λοιποί επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς από την Πελοπόννησο και την επικράτεια.
Η αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος θα αποτελέσει την άλλη βασική προτεραιότητα του νέου προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη. «2,5 χρόνια πριν απευθύνθηκα στους Ευρωπαίους Επιτρόπους Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Περιφερειακής Πολιτικής, επισημαίνοντας τα προβλήματα της φτώχειας, ως απειλές κατά της ζωής, και ζήτησα να δοθούν ανάλογες κατευθύνσεις στο σχεδιασμό των νέων προγραμμάτων, αλλά και να μεταφερθεί τμήμα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στην ευθύνη των Περιφερειών. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να δημιουργηθεί από την Επιτροπή το Ταμείο για τη Φτώχεια και να δημιουργηθούν προγράμματα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος».
Η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αποτελεί την τρίτη κύρια προτεραιότητα του νέου προγράμματος, δήλωσε ο Περιφερειάρχης και σημείωσε ότι το σκοπό αυτό θα τον υπηρετήσει η δημιουργία Περιφερειακού Ταμείου για την παροχή ρευστότητας και εγγυήσεων, με κυκλική ανατροφοδότηση των επιχειρήσεων ανά 3 με 4 χρόνια.
Στο επίπεδο των υποδομών θα πρέπει σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη να γίνει ιεράρχηση των προτεραιοτήτων σύμφωνα με την αναγκαιότητα του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και ταυτόχρονα προσπάθεια να αντληθούν επιπλέον πόροι από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων.
Βασική στόχευση της Περιφέρειας εξαρχής ήταν η μετατροπή της Πελοποννήσου σε Περιφέρεια της αειφορίας, δήλωσε ο Περιφερειάρχης και τόνισε ότι στο επίπεδο της περιβαλλοντικής προστασίας το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων βρίσκεται στην τελική του φάση για την υπογραφή της σύμβασης, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου της από το ελεγκτικό συνέδριο.
Ένας ακόμη στόχος είναι η μόχλευση της επιχειρηματικότητας, μέσα από συμπράξεις για τη διαχείριση όλων των ειδών των αποβλήτων, πρόσθεσε ο κ. Τατούλης και έφερε ως παράδειγμα την αναγκαιότητα δομών για τη διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων, διαφορετικά θα υπάρχει πρόβλημα πιστοποίησης των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε επίσης ότι η Περιφέρεια είναι έτοιμη για την αντιμετώπιση αιρεσιμοτήτων του προγράμματος και σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, ο οποίος είναι συμβατός με το νέο ΕΣΔΑ, και αναμένεται η έγκρισή του από το Υπουργείο.
Η Περιφέρεια έχει ήδη προβεί στην προετοιμασία που απαιτείται για την αξιοποίηση και άλλων τομεακών προγραμμάτων εκτός των υποδομών, όπως της αλιείας, δήλωσε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι στο στόχο της μόχλευσης οικονομίας σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι έξυπνες, καινοτόμες ιδέες με εξειδίκευση στην αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία και τον τουρισμό, δεδομένου άλλωστε ότι το brand name «Μυθική Πελοπόννησος» αποτελεί ήδη συγκριτικό μας πλεονέκτημα.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε ακόμη στη στρατηγική της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου, όπου μετά την παρέμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου δρομολογείται η δημιουργία ειδικού ταμείου για την ενίσχυση του προγράμματος και στους τέσσερις πυλώνες του.       
Θα υπάρξουν δεσμεύσεις για κοινωνικές ομάδες με ειδικά προβλήματα, τόνισε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, στη βάση ειδικού σχεδίου ανάπτυξης κοινωνικών δομών που θα ενσωματώνουν δια βίου τις κοινωνικές ομάδες αυτές.
Κάλεσμα σε όλους τους αυτοδιοικητικούς και επαγγελματικούς θεσμούς για συνεργασία «εν τοις πράγμασι» απηύθυνε ο κ. Τατούλης για την εφαρμογή και του νέου προγράμματος και τόνισε ότι το μόνο εχέγγυο επιτυχίας και αποτελεσματικότητας του είναι η πιστή τήρηση του κανονισμού λειτουργίας του».  
Στ.Μ.