Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019 02:45

Το υπουργείο στις Περιφέρειες: Ξεκινήστε τους διαγωνισμούς για τη δακοκτονία, έρχονται και εκλογές…

Το υπουργείο στις Περιφέρειες: Ξεκινήστε τους διαγωνισμούς για τη δακοκτονία, έρχονται και εκλογές…

ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ 
Να επισπευσθούν οι διαδικασίες από τις υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας, ώστε στις αρχές Μάη να μπορεί να ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, εφόσον υπάρχει τέτοια ανάγκη, καλεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, με επιστολή του στους περιφερειάρχες της χώρας, επισημαίνοντας ότι το Μάη θα γίνουν και οι εκλογές. Ο υπουργός σημειώνει ότι από την πλευρά του υπουργείου του η διαδικασία προετοιμασίας του προγράμματος “βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο”, ότι έγινε η κατανομή των πιστώσεων για τη χρηματοδότηση του προγράμματος και ότι άμεσα θα ψηφιστεί τροπολογία ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν οι προσωρινοί ανάδοχοι τους ψεκασμούς, εάν είναι ανάγκη, πριν ακόμη από την υπογραφή των συμβάσεων. Επιπλέον ο υπουργός ανακοινώνει ότι θα αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για τη δακοκτονία “ώστε ο ελαιοκαλλιεργητής να εμπιστευτεί ξανά το συλλογικό πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου”...

Στην επιστολή του προς τους περιφερειάρχες ο υπουργός σημειώνει μεταξύ άλλων:

“1. Άμεσα, για το 2019.
Το 2019 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά από την άποψη ότι θα υπάρξουν Αυτοδιοικητικές εκλογές και Ευρωεκλογές τον Μάιο καθώς και βουλευτικές εκλογές προγραμματισμένες τον Οκτώβριο. Το γεγονός αυτό από μόνο του (...) επιβάλει την επίσπευση όλων των διαδικασιών οι οποίες αφορούν το πρόγραμμα της δακοκτονίας.
Έτσι για να μπορεί να ξεκινήσει το πρόγραμμα της δακοκτονίας, ανθρώπινο δυναμικό, υλικά και μέσα θα πρέπει να είναι στη θέση τους, με ένα περιθώριο ασφάλειας, το αργότερο έως τις 15 Απριλίου 2019. Το ίδιο και οι διαγωνισμοί για τις εργολαβίες που αφορούν στο πρόγραμμα δακοκτονίας.
Από την πλευρά του ΥπΑΑΤ είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ύστερα από συντονισμένη και επιτυχή συνεργασία των βασικών συναρμοδίων Υπουργείων, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εσωτερικών, η διαδικασία της προετοιμασίας του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου (Δακοκτονίας) για το έτος 2019 βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο.
Συγκεκριμένα από το ΥπΕΣ έγινε ήδη η κατανομή του απαραίτητου ποσού σε Περιφέρειες της χώρας, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2019, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες δακοκτονίας.
Θα ακολουθήσoυν άμεσα:
α) η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τον καθορισμό του αριθμού του εποχικού προσωπικού (αυξημένο από πέρυσι κατά 69 άτομα), με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (τομεάρχες γεωπόνοι και λοιπό βοηθητικό προσωπικό), ήδη έχει πάρει τις τρεις από τις τέσσερις υπογραφές (ΥπΑΑΤ, ΥπΕΣ) και πιστεύω το αργότερο έως το τέλος του μήνα θα πάρει την τελευταία και πιστεύω θα έχει πάρει και ΦΕΚ.
β) η τροπολογία του άρθρου 44 του ν. 4325/2015 (ΦΕΚ Α΄ 47) προκειμένου οι περιφερειακές ενότητες, για το τρέχον έτος 2019, να έχουν την δυνατότητα να αναθέτουν, εάν παραστεί ανάγκη, την εκτέλεση των εργασιών δακοκτονίας στους προσωρινούς μειοδότες, μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνισμών κατά παρέκκλιση του προβλεπόμενου νομικού πλαισίου, για λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι αφορούν στην ομαλή και έγκαιρη διεξαγωγή του προγράμματος δακοκτονίας. Η τροπολογία είναι έτοιμη και βρίσκεται στην Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων για την αναγκαία γνωμοδότηση. Επομένως έως τα τέλη Φεβρουαρίου εκτιμώ ότι θα έχει περάσει από τη Βουλή και
γ) Ο διαγωνισμός για την προμήθεια των απαραίτητων για το έργο της δακοκτονίας υλικών θα έχει προκηρυχτεί έως το τέλος Ιανουαρίου, αφού έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί όλες οι προκαταρκτικές διεργασίες.
Έτσι, οι Περιφερειακές Ενότητες μπορούν και είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν αμέσως τις διαδικασίες που απαιτούνται για το πρόγραμμα δακοκτονίας έτους 2019 (...). Δηλαδή την έναρξη των διαδικασιών διενέργειας σχετικών διαγωνισμών για την ανάδειξη εργολάβων εφαρμογής ψεκασμών, παγιδοθεσίας, τον ορισμό προσωπικού κ.λπ. ώστε αυτά να έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως και, τελικά, όλα (προσλήψεις και υπογραφές συμβάσεων με τους επιλαχόντες εργολάβους) να είναι στη θέση τους, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το αργότερο έως τις 16/4/2019. Έτσι, το πρόγραμμα της δακοκτονίας να μπορεί να ξεκινήσει τις εφαρμογές του από τις αρχές Μαΐου, εάν και όπου υπάρξει ανάγκη.
Η κρισιμότητα της πρώτης εφαρμογής καταπολέμησης του δάκου για την επιτυχία του όλου προγράμματος είναι γνωστή σε όλους μας και επομένως η έγκαιρη έναρξη και περάτωση όλων των διαδικασιών του συλλογικού προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους 2019, θεωρώ δεδομένο ότι αποτελεί άμεσο και κοινό στόχο όλων μας, προκειμένου να προστατευτούν τα πολύ σημαντικά προϊόντα της ελαιοκαλλιέργειας.
Η εγρήγορση και η συνέπεια εκ μέρους των Υπηρεσιών σας, θα συμβάλλουν αποτελεσματικά, ώστε η επόμενη δακική περίοδος να ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις.
Επομένως για το 2019 αναμένουμε τις δικές σας έγκαιρες και συντονισμένες με τις υπηρεσίες μας ενέργειες και είμαστε βέβαιοι για την άμεση ανταπόκρισή σας. Το ΥπΑΑΤ και οι αρμόδιες υπηρεσίες του θα είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση είτε συνεργασία προκειμένου το συλλογικό πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου για το έτος 2019 να εφαρμοστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά.
2. Μέσο-μακροπρόθεσμα από το 2020 και μετά
Έως το τέλος Μαρτίου, προγραμματίζουμε να προχωρήσουμε σε αλλαγή όλου του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για τη δακοκτονία, ο βασικός πυρήνας του οποίου σήμερα βασίζεται σε βασιλικούς νομούς και νομοθετικά διατάγματα του 1951-1953. Το ΥπΑΑΤ έχει ήδη έτοιμο προσχέδιο νόμου «Περί καταπολέμησης του δάκου της ελιάς» πάνω στο οποίο έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις με τις υπηρεσίες του υπουργείου αλλά και με φορείς. Έχουμε προγραμματίσει οι συζητήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 30/1/2019, οπότε εκτιμάμε ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου θα μπορούμε να βγάλουμε το σχέδιο νόμου σε διαβούλευση. Θα υπάρξει στη συνέχεια χρόνος, ώστε να γίνει ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση, η οποία θα βοηθήσει να καταλήξουμε σε ένα νομοθετικό πλαίσιο, που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα που έχουν επισημανθεί στο πρόγραμμα της δακοκτονίας ιδιαίτερα από το 2010 και μετά.
Όλα αυτά τα δουλεύουμε καιρό και πιστεύουμε ότι το 2019 μπορεί να ξεκινήσει μια νέα εποχή για τη δακοκτονία στη χώρα μας μετά πάνω από μισό αιώνα που κανείς δεν άγγιξε ουσιαστικά το θέμα.
Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο επιδιώκουμε το έργο της καταπολέμησης του δάκου της ελιάς (δακοκτονίας) να γίνεται με ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο, να παρακολουθεί τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογίας, ώστε τελικά ο Έλληνας παραγωγός, ο ελαιοκαλλιεργητής, να εμπιστευτεί ξανά το συλλογικό πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου, να μειώσει το κόστος της παραγωγής του και να προστατέψει την παραγωγή του από τον μεγαλύτερο εχθρό της, εξασφαλίζοντας την ποιότητα των προϊόντων του αλλά και την ανταγωνιστικότητά τους”.