Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 20:21

“Δυστυχώς ο κ. Τσώνης δεν πίεσε ώστε το υπουργείο να δεσμευτεί για αποζημιώσεις των αγροτών”

“Δυστυχώς ο κ. Τσώνης δεν πίεσε ώστε το υπουργείο να δεσμευτεί για αποζημιώσεις των αγροτών”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ 
Επίσκεψη επικοινωνιακού χαρακτήρα έκανε χθες στο Δημαρχείο Μεσσήνης ο διοικητής του ΕΛΓΑ ύστερα από αίτημα του Δημάρχου Γιώργου Τσώνη. Τα σοβαρότατο οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Μεσσήνης, λόγω των αλλεπάλληλων καταστροφών στην ελαιοκαλλιέργεια και την πατατοκαλλιέργεια, δεν φαίνεται να βρίσκει λύση...

Ο διοικητής του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές ξεκαθάρισε πως το νομικό πλαίσιο και ο κανονισμός του Οργανισμού δεν επιτρέπουν αποζημιώσεις για προσβολή της ελιάς από εντομολογικές ή μυκητολογικές προσβολές, ούτε αποζημιώσεις για ζημιές στις πατάτες αφού δεν υπήρχε υπέργειος βλαστός, μεταθέτοντας τις ευθύνες στις περιφέρειες. Με άλλα λόγια, έγινε επίσκεψη με μετάθεση ευθυνών και αποχώρηση με ευχετήρια.

Δυστυχώς ο κ. Τσώνης δεν άσκησε πιέσεις ώστε το υπουργείο Γεωργίας να δεσμευτεί για αποζημιώσεις των αγροτών, τη στιγμή που η πλειοψηφία του Δήμου Μεσσήνης είναι ελαιοκαλλιεργητές και πατατοπαραγωγοί. Πρέπει επειγόντως να αναζητηθεί κονδύλι από το υπουργείο Γεωργίας για τα έξοδα επανασποράς της πατάτας και αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών για τις ζημιές από το δάκο και το γλοιοσπόριο.

Επιπλέον, δεν έγινε καμία αναφορά για αποζημιώσεις των συκοπαραγωγών από τις βροχοπτώσεις του Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2018, ενώ οι εξατομικεύσεις και οι σχετικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και οι παραγωγοί έπρεπε μέχρι το τέλος του 2018 να αποζημιωθούν. Το θέμα θα είχε τεθεί επιτακτικά από εμάς εάν είχαμε κληθεί στη συνάντηση ως μειοψηφία, και θα απαιτούσαμε χρονική δέσμευση καταβολής των αποζημιώσεων που έχουν ήδη καθυστερήσει, αλλά δεν ενημερωθήκαμε ούτε αυτή τη φορά. Η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν το έθεσε γιατί απλά δεν ξέρει και δεν μπορεί.

Γιώργος Αθανασόπουλος

Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Μεσσήνης