Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 20:32

Τέλος για φέτος η δακοκτονία από την Υπηρεσία, υπεύθυνοι στο εξής οι παραγωγοί

Τέλος για φέτος η δακοκτονία από την Υπηρεσία, υπεύθυνοι στο εξής οι παραγωγοί

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
Την ολοκλήρωση του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς για φέτος ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας, η οποία σημειώνει ότι στο εξής υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι όμως θα πρέπει να τηρούν τις σχετικές οδηγίες, ενώ υπογραμμίζει ότι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, που προορίζεται να πιστοποιηθεί ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, απαγορεύεται να προέρχεται από ελαιώνες που έχουν υποστεί ψεκασμούς καλύψεως…

Συγκεκριμένα η Υπηρεσία ανακοίνωσε τα εξής: “Λόγω της περάτωσης των δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Μεσσηνίας, ανακοινώνει στους ελαιοκαλλιεργητές ότι η ΔΑΟΚ δεν είναι πλέον υπεύθυνη για την αντιμετώπιση του δάκου μέσω ψεκασμών.

Στα πλαίσια αυτά συνιστάται στους ελαιοπαραγωγούς και ιδιαιτέρως σε αυτούς που θα καθυστερήσουν τη συγκομιδή να παρακολουθούν τους ελαιώνες τους και εφόσον διαπιστώσουν δακοπροσβολή άνω του 3 -5% να προχωρήσουν σε ψεκασμό με δικά τους μέσα, προσέχοντας να χρησιμοποιήσουν το κατάλληλο εγκεκριμένο εντομοκτόνο. Θα πρέπει επίσης να τηρηθούν οι οδηγίες της ετικέτας του σκευάσματος με ιδιαίτερη έμφαση στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα μεταξύ τελευταίου ψεκασμού και συγκομιδής ελαιοκάρπου.

Υπενθυμίζουμε ότι για την παραγωγή ελαιολάδου που προορίζεται να πιστοποιηθεί ως ΠΟΠ Καλαμάτας απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως.

Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Δακοκτονίας στα τηλέφωνα 2721361206 και 2721095831”.