Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012 16:22

Επανέρχεται η καλλιέργεια του φιστικιού στην Καλαμάτα και τη Μεσσήνη

Επανέρχεται η καλλιέργεια του φιστικιού στην Καλαμάτα και τη Μεσσήνη

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Η εγκαταλειμμένη καλλιέργεια του φιστικιού στην Καλαμάτα και τη Μεσσήνη επανέρχεται δυναμικά. Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, δηλώνει πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για τη στήριξη της καλλιέργειας και των παραγωγών.

Ο κ. Αλευράς επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες φιστικοχώραφα στη Μπούκα της Μεσσήνης και το Μπουρνιά της Καλαμάτας. Στη μεν Μπούκα η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί, στο δε Μπουρνιά ολοκληρώνεται. Φέτος καλλιεργήθηκαν σχεδόν 4.000 στρέμματα και η απόδοση κυμαίνεται μεταξύ των 400 και 500 κιλών ανά στρέμμα. Η τιμή αγγίζει και ξεπερνάει το 1,20 ευρώ ανά κιλό.
«Όπως δείχνουν τα πράγματα, υπάρχει προοπτική για το φιστίκι, την αραχίδα Καλαμάτας», δήλωσε ο κ. Αλευράς και διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά της Περιφέρειας θα υπάρξει υποστήριξη. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι υπάρχουν κάποια τεχνικά εμπόδια, όπως για παράδειγμα η έλλειψη χώρου συγκέντρωσης του προϊόντος, κάτι που ανάγγειλε ότι θα αντιμετωπιστεί.
Το πρόβλημα φέτος ήταν ότι δεν χρησιμοποιήθηκε σπόρος πιστοποιημένος, λόγω της δυσκολίας εισαγωγής από το εξωτερικό, η οποία έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση της χώρας. Ωστόσο η παρατεταμένη ηλιοφάνεια βοήθησε, ώστε η ποιότητα του προϊόντος να είναι πάρα πολύ καλή.
Ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ακόμη ότι πρόκειται για καλλιέργεια που εξασφαλίζει εισόδημα στους παραγωγούς, δεδομένου ότι το κόστος περιορίζεται σε χαμηλά επίπεδα. Ειδικότερα επεσήμανε ότι το φιστίκι καλλιεργείται στα πατατοχώραφα, άρα τα έξοδα λίπανσης του εδάφους κ.λπ., είναι περιορισμένα.
Στ.Μ.