Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 20:47

Να δοθούν και στους αγρότες τα 800 ευρώ ζητά ο δήμαρχος Τριφυλίας

Ο κάμπος μεταξύ Κυπαρισσίας και Ηλείας Ο κάμπος μεταξύ Κυπαρισσίας και Ηλείας

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ 
Δεν πρέπει να μείνουν οι αγρότες έξω από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, σημειώνει ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γιώργος Λεβεντάκης, σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, από τον οποίο ζητάει το επίδομα των 800 ευρώ να καταβληθεί και στους παραγωγούς. Ο δήμαρχος τονίζει ότι οι αγρότες έχουν περιέλθει σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση μετά τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, μετά την πολύ χαμηλή τιμή του ελαιολάδου, ενώ τώρα, με την κατάσταση που δημιουργεί ο κορονοϊός, θα μειωθεί η ζήτηση των προϊόντων τους τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Ο κ. Λεβεντάκης μιλάει για “προνόμια που πρόκειται να απολαύσουν άλλοι κλάδοι”, τα οποία πρέπει να ισχύουν και για τους αγρότες…

Στην επιστολή του δημάρχου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνεται ότι “θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τα σημαντικά προβλήματα, που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αγρότες, που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Τριφυλίας, λόγω της δυσμενούς κατάστασης που έχει προκύψει με τη νέα πανδημία, που πλήττει όλο τον πλανήτη και κατ' επέκταση και τη χώρα μας.

Ως εκ τούτου, έχει επέλθει τεράστιο πλήγμα στον πρωτογενή τομέα, κατόπιν των αυστηρών μέτρων που αναγκάστηκε να λάβει η πολιτική ηγεσία της χώρας, για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του COVID-19.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως, οι φυτικές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες της περιοχής μας αντιμετώπιζαν μεγάλα προβλήματα, ήδη από τα προηγούμενα χρόνια, αφ' ενός μεν, εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής κρίσης και των μέτρων που είχαν επιβληθεί, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να είναι δυσανάλογο με τα έσοδα των παραγωγών και αφ' ετέρου δε, λόγω δυσμενών καιρικών φαινομένων και κλιματικής αλλαγής.

Επίσης, στην περιοχή μας, η καλλιέργεια της ελιάς και η παραγωγή ελαιολάδου αποτελεί μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος για τους αγρότες μας, και όχι μόνο, μετά όμως το προηγούμενο πλήγμα, που υπέστησαν, με την εξευτελιστική τιμή του ελαιολάδου, έρχεται η παρούσα κατάσταση, που καλούνται να αντιμετωπίσουν, να τους δώσει τη "χαριστική βολή".

Δηλαδή τώρα, στην ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση των αγροτών, έρχονται να προστεθούν τα επιπλέον μέτρα έκτακτης ανάγκης, που σαφώς ήταν απαραίτητο να παρθούν αλλά, που δυστυχώς, θα έχουν ως επακόλουθο να τους πλήξουν κι άλλο.

Θα πληγεί ο πρωτογενής τομέας, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στο εξωτερικό, καθότι γινόταν προώθηση μεγάλου μέρους προϊόντων της τοπικής παραγωγής, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αγρότες μας όμως, πάντα συνεπείς, συνεχίζουν τις εργασίες τους στα χωράφια, έτσι ώστε να υπάρχει επάρκεια προϊόντων στην αγορά, αλλά η μειωμένη ζήτησή τους, λόγω της παρούσας κατάστασης και των συνθηκών, έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση της τιμής των προϊόντων τους, κάτω από την τιμή κόστους, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ζητώ λοιπόν, σαν δήμαρχος μιας κατ' εξοχήν αγροτικής περιοχής, που σηκώνει στους ώμους της έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας μας, αυτόν του πρωτογενή τομέα, να ενταχθούν και οι αγρότες μας στις ομάδες που θα λάβουν οικονομική ενίσχυση, λόγω κορωνοϊού.

Ευελπιστώ, πως θα ανταποκριθείτε άμεσα στο δίκαιο αυτό αίτημα, που αφορά στον αγροτικό κόσμο του Δήμου Τριφυλίας, ο οποίος τη δεδομένη στιγμή δεν πρέπει να εξαιρεθεί, από τα προνόμια που πρόκειται να απολαύσουν άλλοι κλάδοι.

Είναι σημαντικό, για την κατηγορία αυτή των συμπολιτών μας, να έχουν την παρούσα στιγμή την αρωγή της πολιτείας, ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν, κατά το δυνατόν, τα προβλήματα που έχουν προκύψει”.