Τρίτη, 26 Μαϊος 2020 08:00

Χαρίτσης: Γιατί έχουν “φρακάρει” τόσο καιρό οι διαδικασίες δημοπράτησης για τα δίκτυα του Φιλιατρινού Φράγματος;

Χαρίτσης: Γιατί έχουν “φρακάρει” τόσο καιρό οι διαδικασίες δημοπράτησης για τα δίκτυα του Φιλιατρινού Φράγματος;

Η συνέχιση της καθυστέρησης για τη δημοπράτηση των αρδευτικών δικτύων καθιστά το μεγάλο έργο του Φιλιατρινού φράγματος μάταιο,  αφού η άρδευση των καλλιεργειών δεν μπορεί να γίνει. Αυτό είναι το θέμα της ερώτησης που κατέθεσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, με τη συνυπογραφή του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωβίτη. Μάλιστα είναι η δεύτερη παρόμοια ερώτηση που κάνει ο Αλέξης Χαρίτσης, αφού η πρώτη δεν έχει απαντηθεί!...

Ο βουλευτής κ. Χαρίτσης τονίζει ότι πρόκειται για “ένα έργο που εξελίσσεται σε σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας» αφού φέτος συμπληρώνονται 14 χρόνια από την πρώτη αναγνωριστική μελέτη του, και το οποίο παραδόθηκε τελικά ως «κέλυφος» το 2017, χωρίς δηλαδή τα απαραίτητα δίκτυα διοχέτευσης του νερού για την άρδευση των αγροτεμαχίων. Κατόπιν αυτών η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το ενέταξε  στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 45.880.000 ευρώ, ώστε να υλοποιηθούν τα απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά έργα και να αξιοποιηθεί επιτέλους το Φράγμα. Έκτοτε, από τον Ιούλιο του 2019 και ενώ έχουν περάσει 10 μήνες από την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η διαδικασία της δημοπράτησης δεν έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην πορεία ολοκλήρωσής του”. 

Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης και Σταύρος Αραχωβίτης, “ο αρμόδιος Υπουργός ΥΠΑΑΤ τηρεί «σιγήν ιχθύος» αφού σε ερώτηση που του κατατέθηκε στην βουλή τον Ιανουάριο του 2020 για το ίδιο θέμα δεν απάντησε, εγείροντας ερωτηματικά για το αν οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται εντάσσονται στην διακοπή όλων των μεγάλων έργων που είχαν ξεκινήσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (Ε.Ο. Πάτρας – Πύργου, Μετρό Θεσσαλονίκης, ΒΟΑ Κρήτης κλπ), ώστε να «ξαναβαπτισθούν» ως έργα της σημερινής κυβέρνησης”.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τον ΥΠΑΑΤ:

1) Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί άμεσα το ΥΠ.Α.Α.Τ. για να ελαχιστοποιήσει τις χρονοβόρες διαδικασίες και να συντονίσει τις επιμέρους ενέργειες ώστε το έργο επιτέλους να ολοκληρωθεί.

2) Πότε σκοπεύει να προβεί στην σύνταξη μνημονίου με το Υπουργείο Πολιτισμού για την αρχαιολογική  εποπτεία των εκσκαφών και την συντέλεση απαλλοτριώσεων, για τα οικόπεδα των αντλιοστασίων.